to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 25.11.2016

Κοινωνία

Λέσβος, Μόρια: Μια 60χρονη γυναίκα και το εγγόνι της νεκροί, 2 σοβαρά τραυματίες από έκρηξη φιαλίδιου υγραερίου (ενημέρωση)

Τραγωδία στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Μια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της σκοτώθηκαν, όταν ένα κοινό κοινό φιαλίδιο υγραερίου, ένα γκαζάκι, εξερράγη μέσα σε μια σκηνή, αργά χθες το βράδυ. Δύο ακόμα ομοεθνείς τους, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, μια 30χρονη γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα . Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ με εγκαύματα 55% σε όλο της το σώμα, ενώ καλύτερα εξελίσσεται η πορεία του μικρού παιδιού της σε παιδιατρικό νοσοκομείο.


Τραγωδία στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν, όταν ένα κοινό κοινό φιαλίδιο υγραερίου, ένα γκαζάκι, εξερράγη μέσα σε μια σκηνή, αργά χθες το βράδυ. Μια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, είναι τα θύματα τoy τραγικού δυστυχήματος ενώ η φωτιά επεκτάθηκε σε  μεγάλο  μέρος του hot spot και  κατέκαψε σκηνές και κοντέινερ.

Δύο ομοεθνείς τους, μια 30χρονη γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, και οι δύο με σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα με αεροδιακομιδή στην Αθήνα . Η κατάσταση της γυναίκας  που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΚΑΤ με εγκαύματα 55% σε όλο της το σώμα, είναι πολύ κρίσιμη ενώ φαίνεται καλύτερα εξελίσσεται η πορεία του μικρού παιδιού της που βρίσκεται σε παιδιατρικό νοσοκομείο.

Από την έκρηξη, άλλοι 6 πρόσφυγες τραυματίστηκαν και μεταφερθήκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

 

Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη  το φιαλίδιο υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Έντρομές γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέϊνερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό. Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων πέρασε τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Η φωτιά που ακολούθησε της έκρηξης κατακαίει μεγάλο μέρος του καταυλισμού.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

H Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκησης βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε και επίσημα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι είναι δύο οι νεκροί από τη φωτιά στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια, καθώς και την πιθανή αιτία της έκρηξης. Σύμφωνα λοιπόν με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεκίνησε από τη χρήση φιάλης υγραερίου μέσα στη σκηνή, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού.

Δήλωση του Αλ. Τσίπρα

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του και τονίζει: 

«H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)