to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Left.gr στους εργαζόμενους του Mega: Η δέσμευση Νεφελούδη και τα πυρά κατά του ΣΚΑΪ (βίντεο)

Τι τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας στους απλήρωτους εργαζόμενους του Mega οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 37 ημέρες έξω από τα γραφεία της Motor Oil διεκδικώντας το δίκιο τους


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τάσος Γιαννόπουλος

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Mega, θύματα ενός επιχειρηματικού παιχνιδιού που τους κρατάει ομήρους εδώ και 17 μήνες, συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους αλλά και την επιβίωση του καναλιού.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ και 37 ημέρες έξω από τα γραφεία της Motor Oil, εταιρείας του κύριου μετόχου του Mega, Γ. Βαρδινογιάννη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αποδεσμευτούν χρήματα από τις τράπεζες, από το ποσό ύψους πάνω από 50 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε από την εκπομπή προγράμματος τα τελευταία 2 περίπου χρόνια, ώστε και να αποπληρωθούν οι ίδιοι αλλά και να συνεχίσουν να εξοφλούνται τα δάνεια της «Τηλέτυπος». 

Ένας από τους εργαζόμενους, ο Γιώργος Αλιφέρης, γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (Ε.Τ.Ι.Τ.Α.), θυμίζει μέσω του Left.gr τον εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους (σ.σ.: εδώ το πρόσφατο αναλυτικό δημοσίευμα του Left.gr) οι οποίοι δεν έχουν άλλο δρόμο από τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων:

(«μας έκλεψαν ήδη 2 χρόνια από τη ζωή μας αλλά εφόσον θέλουν να κλείσουν το κανάλι, οι μέτοχοι είναι υποχρεωμένοι να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους», τονίζει ο Γ. Αλιφέρης στο Left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα)

Έξω από τη Motor Oil βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, συνοδευόμενος από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ανδ. Νεφελούδης εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του Mega και δεσμεύτηκε ενώπιόν τους για τη χορήγηση, εντός των επόμενων 20 ημερών, της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων ευρώ που προβλέπεται για εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (άμεσα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση):

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία επιλογή των μετόχων να βάλουν μπροστά στο κάρο τους εργαζόμενους για να εκβιάσουν την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση σχετικά με το τηλεοπτικό τοπίο και για τις ρυθμίσεις που ήθελαν να πετύχουν για το ίδιο το Mega», δήλωσε στο Left.gr o Ανδ. Νεφελούδης. 

«Όπως είχε αποκαλυφθεί και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπήρχε πλάνο βιωσιμότητας και δυνατότητα να μπει στη διαδικασία της αδειοδότησης αλλά οι επιλογές των μετόχων μπλόκαραν το σχέδιο αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβαση της εισαγγελέως καθώς, μέσα από μία νομική διαδικασία, ενδεχομένως καταφέρουμε να απελευθερωθούν χρήματα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ανθρώπων του Mega». 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι με τον Δημ. Τζανακόπουλο, μετά τη διαμαρτυρία τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ορίστηκε νέο ραντεβού του κυβερνητικού εκπροσώπου, από κοινού με την υπουργό Εργασίας (κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ανδ. Νεφελούδης), με τους εργαζόμενους και τους νομικούς τους συμβούλους, με στόχο να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να απελευθερωθούν χρήματα από τις τράπεζες για τα δεδουλευμένα.

Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία που έδωσε το ΕΣΡ στην «Τηλέτυπος» προκειμένου να υποβάλει business plan που θα προβλέπει και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ώστε (το ΕΣΡ) να εξετάσει την αίτηση για τη μεταβολή του χαρακτήρα του καναλιού σε θεματικό και να αποφευχθεί ο σκόπελος του "μαύρου", μέχρι την προκήρυξη των θεματικών αδειών. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Αμοραλισμός»: Πυρά Νεφελούδη για την επιστολή του ΣΚΑΪ

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς το ΕΣΡ, ο ΣΚΑΪ ζητεί να πέσει... «μαύρο» στο Mega επικαλούμενος τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΚΑΪ, το Mega «λειτουργεί κατά την τελευταία διετία χωρίς να τηρεί τις ελάχιστες υποχρεώσεις προγράμματος που θέτει ο νόμος, αλλά μεταδίδοντας συνεχώς επαναλήψεις, επομένως λειτουργεί χωρίς κανένα κόστος προγράμματος. Επιπλέον δεν ανταπεξέρχεται ούτε στοιχειωδώς στις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις του (προσωπικό, προμηθευτές, ψηφιακός πάροχος, ΑΕΠΙ κ.λπ)».

Η επιστολή του ΣΚΑΪ αναμένεται να ληφθεί υπόψη από το ΕΣΡ στην απόφαση την ερχόμενη Τρίτη για το εάν θα δώσει εντολή για διακοπή λειτουργίας του Mega ή θα δεχθεί τον χαρακτηρισμό του ως θεματικού καναλιού. Κι αυτό διότι, εκτός των άλλων, ο ΣΚΑΪ έχει έννομο συμφέρον να ζητάει να τηρηθεί η νομιμότητα ως ζημιούμενος από μια αθέμιτη πρακτική.

Ο Ανδ. Νεφελούδης, μιλώντας στους εργαζόμενους του Mega, εξαπέλυσε πυρά κατά της προαναφερθείσας επιστολής του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι: «σοκάρει ο πολιτικός αμοραλισμός ενός καναλιού σε βάρος των εργαζόμενων ενός άλλου καναλιού. Είναι η ίδια η εργοδοσία του ΣΚΑΪ που είχε υποστηρίξει παλαιότερα το μαύρο στην ΕΡΤ και σήμερα κάνει το ίδιο και σε βάρος του Mega. Είναι απόδειξη του εκπροσωπεί ο ΣΚΑΪ και ιδεολογικά και πολιτικά αλλά και σε σχέση με τους εργαζόμενους» (σ.σ: από το 2:10' του παραπάνω βίντεο).

«Γιατί τέτοια αγωνία; Γιατί τόση βιασύνη;»

 Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, σχολιάζοντας την επιστολή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η οποία όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κάνει λόγο για κλείσιμο του MEGA γιατί «λειτουργεί παρανόμως».

«Οι εργαζόμενοι του MEGA διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την αγωνία της ιδιοκτησίας των άλλων ιδιωτικών καναλιών να κλείσει το MEGA (είχε προκύψει παλιότερα και με τις πιέσεις προς τον Ψηφιακό Πάροχο) και την a la carte ανάγνωση των διατάξεων του νόμου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Οι εργαζόμενοι του MEGA στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν επίσης ότι «η συγκεκριμένη επιστολή υπενθυμίζει στο ΕΣΡ όλες τις διατάξεις του νόμου, κάνοντας υποδείξεις για την απόφαση που καλείται να λάβει την 13ηΜαρτίου 2018 περί της λειτουργίας του MEGA και μοιράζεται την αγωνία της επιχείρησης ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ (ΣΚΑΪ) για τα έσοδα της αφού σημειώνει ότι το MEGA "μας δημιουργεί μεγάλη οικονομική ζημία"».

 «Γιατί τέτοια αγωνία; Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί τόσες υποδείξεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως θεωρείται ότι είναι εκείνη που μπορεί να... συμπαρασταθεί στην απώλεια των εσόδων του ΣΚΑΪ;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι του MEGA.

   Οι εργαζόμενοι του MEGA δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές του «έργου» και ζητούν να ξεκαθαριστεί η κατάσταση από όλες τις πλευρές και να μπει ένα τέλος στη μεγάλη περιπέτειά τους.

 «Διεκδικούμε με τον ίδιο τρόπο τόσο τα οφειλόμενα από τους μισθούς μας όσο και το δικαίωμα μας στην εργασία. Καλούμε τις Τράπεζες, τους Μετόχους, την Κυβέρνηση αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή να πάρουν τις ανάλογες, με τη θέση του καθενός, ευθύνες ώστε να αποφευχθεί η συμπλήρωση της λίστας των ανέργων της χώρας με επιπλέον 420 άτομα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί να λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ!» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σουβλερά δόντια έγιναν τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΚΑΪ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)