to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 03.04.2019

Κοινωνία

Το Left.gr στα Βίλια Αττικής, σημείο της ξενοφοβικής επίθεσης κατά προσφύγων (βίντεο-φωτογραφίες)

Το Left.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε πριν μερικές εβδομάδες η ξενοφοβική επίθεση κατά της δομής φιλοξενίας που διαμένουν πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες. Στο σημείο, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε τη δομή και μίλησε με τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους.


Ρεπορτάζ - Βίντεο: Κωστής Λιερός

Στη δομή φιλοξενίας των Βιλίων Αττικής βρέθηκε ο φακός του Left.gr, όπου μόλις δύο εβδομάδες πριν είχε σημειωθεί η ξενοφοβική επίθεση εναντίον των 90 προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στο ειδικά διαμορφωμένο ξενοδοχείο στο πλαίσιο του προγράμματος Filoxenia που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στον απόηχο του περιστατικού, πρόσφυγες και εργαζόμενοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, όπου και συζήτησαν τόσο για τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία, όσο και κυρίως, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία απόδοσης ασύλου, κατάλληλων εγγράφων, καθώς και ζητήματα της απτής τους καθημερινότητας.

Υπενθυμίζουμε πως στα μέσα Μαρτίου, μέλη της τοπικής κοινωνίας επικαλούμενοι την απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου να μη δεχθεί πρόσφυγες στην περιοχή, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο. Μάλιστα δεν έλειψαν οι αναφορές για επιθετικές κινήσεις μερίδας των περίπου 100 παρευρισκομένων σχετικά με ρίψη αντικειμένων οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις του κτιρίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Η εντολή που δόθηκε στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας της περιοχής, αφορούσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο υπαγωγής των εν λόγω ενεργειών στις διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Οι πρόσφυγες που έμειναν αρχικά εμβρόντητοι απέναντι στην επίθεση παρακολουθώντας από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου, προσπαθούν να αποτιμήσουν το γεγονός ως ενα μεμονωμένο περιστατικό και να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στα καθημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Όπως εξηγούν στο Left.gr oι υπεύθυνοι του προγράμματος, η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί προσωρινά μια μερίδα προσφύγων που προέρχονται από τα νησιά και ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί «γέφυρα» για την εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα ή άλλες δομές φιλοξενίας σε επόμενο στάδιο, ενώ αποτελεί μέρος μόνο ενός συνολικότερου έργου με 56 δομές και 6500 ωφελούμενους και ωφελούμενες σε όλη την Ελλάδα.

Παρά τις εξαγγελίες των μελών του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας - Ειδύλλιας περί προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο Ελευσίνας, προκειμένου να ζητήσουν την απομάκρυνση των περίπου 90 προσφύγων από τα Βίλια, οι ίδιοι οι πρόσφυγες εξηγούν πως παρά τις προθέσεις τους να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική κοινωνία, αυτό δεν θα ήταν εφικτό, μιας και η περιοχή δεν φιλοξενεί αυτή την ώρα ειδικά διαμορφωμένα σχολεία για προσφυγόπουλα, και άλλες απαραίτητες υποδομές.

«Βλέπω το περιστατικό σαν μια παρένθεση ανάμεσα σε αυτά που έχω δει και έχω αποκομίσει από την εμπειρία μου με τον ελληνικό λαό», δηλώνει στην κάμερα ο Τζαν Φατάχ, πρόσφυγας από το Κουρδιστάν. «Είμαι από εκείνους που έχουν πάρει την απόφαση να ζήσουν στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα μου και να μεγαλώσουμε εδώ την οικογένειά μας. Οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντά», συμπληρώνει λίγο πριν αναφέρει πως είναι εντυπωσιασμένος από το γεγονός πως πολλοί Έλληνες είναι ενήμεροι για την κατάσταση στον τόπο καταγωγής του.

Οι πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, «αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα κοινά ζητήματα που έχει η πλειονότητα των προσφύγων αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», αναφέρει στο Left.gr, o Μανώλης Σαρρής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον χώρο που επισκεφτήκαμε βρήκαμε όχι μόνο πρόσφυγες που είχαν την έντονη ανάγκη να μοιραστούν τα προβλήματά τους, αλλά και αλληλέγγυους της περιοχής που ζουν στο χώρο που μένουν οι πρόσφυγες», δήλωσε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων. «Υπάρχει και αυτός ο κόσμος», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως «εμείς θέλουμε να ζήσουμε μαζί με αυτόν τον κόσμο που έρχεται στη χώρα μας, να τους μάθουμε και να μάθουμε από την κουλτούρα και την εμπειρία τους».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Λάμπρου: Καταστηματάρχες στα Βίλια αρνούνται να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων (ηχητικό)

Στην αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ξεχώρισε και αυτός με τη σειρά του την θετική στάση μερίδας της τοπικής κοινωνίας που διαφοροποιείται από τις ξενοφοβικές λογικές, συνδράμουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός θετικού κλίματος για τους πρόσφυγες, αλλά και τους βοηθούν να ανοιχτούν και να νιώσουν άνετα με την τοπική κοινωνία.

«Εκμεταλλευόμενοι το αρνητικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ορισμένοι, και με φόντο τις επικείμενες εκλογές, βρίσκουν εύκολα θύματα στο πρόσωπο των προσφύγων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βέργος, αλληλέγγυος κάτοικος της περιοχής και εργαζόμενος στη δομή του ξενοδοχείου. 

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως το περιστατικό είναι μεμονωμένο και οφείλεται στο ξάφνιασμα της τοπικής κοινωνίας», αναφέρει ο Άγγελος Πόντος, συντονιστής της δομής εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποιός και έχει συνοδέψει πολλές φορές φιλοξενούμενους της δομής στην κεντρική αγορά της περιοχής, αναφέροντας πως το κλίμα αρχίζει να γίνεται θετικό.


Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μελη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ με συντονιστή τον Νίκο Νικολόπουλο, καθώς και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Αχιλλέας Ρουσιάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)