to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 25.05.2012

Οικονομία

Λεφτά υπάρχουν... στους μεγαλοφοροφυγάδες

Υποθέσεις από ανείσπρακτες οφειλές που υπερβαίνουν τα 45 δις ευρώ συσσωρεύονται στα αρχεία της Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ) του άρθρου 70Α, μια επιτροπή που η δημιουργία της σκοπό είχε την αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ φορολογουμένου και διοίκησης σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, χωρίς να μεσολαβούν χρονοβόρες διαδικασίες στα διοικητικά δικαστήρια.


Τους μεγαλο-οφειλέτες φαίνεται να αφήνει για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο το υπουργείο Οικονομικών, αφού στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να υπαχθούν σε ρύθμιση και να τα αποπληρώσουν. Η εμπειρία μέχρι στιγμής, ωστόσο, δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων για τους μικρο-οφειλέτες. Να δώσει στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις που υπάγονται στη συγκεκριμένη επιτροπή και σχετίζονται με οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό τρόπο, με ΜΜΕ και επιχειρήσεις καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η επιτροπή αυτή, ουδέποτε συγκροτήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο επειδή δεν εμφανιζόταν προθυμία συμμετοχής, καθώς οι θέσεις δύο δικαστικών είναι άμισθες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, πηγή του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισε ότι το συνολικό ποσό που έχει σωρευθεί το τελευταίο δεκάμηνο ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.


«Πολλοί από τους φορολογουμένους στους οποίους έχουν καταλογισθεί τα πρόστιμα έχουν μεγάλη ρευστότητα και δεν πληρώνουν ούτε ρυθμίζουν επειδή ξέρουν ότι η επιτροπή δεν λειτουργεί» παραδέχθηκε η ίδια πηγή. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας με ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ που του έχει καταλογισθεί από δημόσια οικονομική υπηρεσία του Λεκανοπεδίου.


Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να πληρώσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Μαίου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Τσαχάκη για την Ημερησία, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.


Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.
Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.


Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση:


- Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.

- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.ΣΥΡΙΖΑ: “Να αποδοθούν επιτέλους οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες”

“Να αποδοθούν επιτέλους οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες” ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και σχολιάζει πως “τα όσα αποκαλύφθηκαν (σχετικά με την επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών), αποδεικνύουν ότι τελικά… λεφτά υπάρχουν”!


Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
ή
ΤΕΛΙΚΑ… ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Τα όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα (σχετικά με την επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών), αποδεικνύουν ότι τελικά… λεφτά υπάρχουν! 


Λεφτά υπάρχουν στους μεγαλοφοροφυγάδες και δεν καταλήγουν στα δημόσια ταμεία, γιατί κάποιοι επέλεξαν, να μην συστήσουν  (από 31.3.2011 που ισχύει ο Ν. 3943) την σχετικά επιτροπή.


Αποδεικνύουν επίσης την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, αντί της καταστροφολογίας, της επιβολής χαρατσιών, της μείωσης κοινωνικών δαπανών, αμοιβών και συντάξεων.


Καλούμε τον υπουργό Οικονομικών, να δώσει στην δημοσιότητα (αν υπάρχουν) τις περιπτώσεις (που υπάγονται στη συγκεκριμένη επιτροπή) και σχετίζονται με οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό τρόπο, με ΜΜΕ και επιχειρήσεις δημόσιων έργων.


Οι πολιτικές ευθύνες για τη μη σύσταση της επιτροπής είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν. Το απόστημα της διαπλοκής πρέπει επιτέλους να σπάσει και να αποκαλυφθεί όλο το παρασκήνιο.  

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)