to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 11.07.2016

Πολιτισμός

Left βιβλίο: Η δολοφονία του Πυθαγόρα

Ο γέροντας φιλόσοφος –και πανίσχυρη πολιτική φυσιογνωμία της εποχής του– Πυθαγόρας ετοιμάζεται να διαλέξει τον διάδοχό του ανάμεσα στους δασκάλους της σχολής, όταν η πρώτη από μια σειρά δολοφονιών θα ρίξει βαριά τη σκιά της στην κοινότητα των πυθαγορείων.


Συγγραφέας: Μάρκος Τσικότ

Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

«Εδώ βρίσκεται ο διάδοχός µου». Ο Πυθαγόρας καθόταν οκλαδόν καταγής, µ ε το κεφάλι γερµ ένο και τα μάτια κλειστά. Ήταν βυθισµ ένος σε κατάσταση απόλυτης συγκέντρωσης. Απέναντί του, έξι άντρες περίµ εναν µε αδηµονία. Χωρίς καµία προειδοποίηση, η σθεναρή ψυχή του κλονίστηκε βίαια. Η καρδιά του έπαψε να χτυπά για µερικά δευτερόλεπτα και αναγκάστηκε να καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για να μην αλλοιωθεί κανένα από τα χαρακτηριστικά του. Οι πιο προχωρηµένοι µαθητές του ήταν µαζί του και περίµεναν να αναδυθεί από τον διαλογισµό του για να τους µιλήσει. «∆εν πρέπει να καταλάβουν τίποτα» είπε µέσα του θορυβηµένος. Μοιραζόταν µαζί τους τα περισσότερα προαισθήµατά του, όχι όµως αυτό. Ο οιωνός ήταν πάρα πολύ ζοφερός. Τον βασάνιζε εδώ και βδοµάδες, και συνέχιζε να µην του αποκαλύπτει καµιά λεπτοµέρεια. […] « Μα τι;…» Προτού ο Πυθαγόρας ολοκληρώσει τη σκέψη του, ο αγαπηµένος του µ αθητής έγειρε προς το µέρος του προσπαθώντας να τον πιάσει από το µπράτσο. Το αγκυλωµ ένο χέρι έµεινε στα µισά του δρόµου.

∆οκίµασε να µιλήσει, αλλά το µόνο που κατάφερε να βγάλει ήταν ένα γουργουρητό που γέµισε αφρό το στόµα του. Ο λαιµός του, κόκκινος και φουσκωµένος, αυλακωνόταν αφύσικα από εξογκωµένες φλέβες. Καταµεσής στον ιερό ναό των Μουσών, ο Κλεοµενίδης σωριάστηκε νεκρός. Κρότωνας, 510 π.Χ.

Ο γέροντας φιλόσοφος – και πανίσχυρη πολιτική φυσιογνωµία της εποχής του– Πυθαγόρας ετοιµάζεται να διαλέξει τον διάδοχό του ανάµεσα στους δασκάλους της σχολής, όταν η πρώτη από µια σειρά δολοφονιών θα ρίξει βαριά τη σκιά της στην κοινότητα των πυθαγορείων. Πίσω από τα εγκλήµατα διαφαίνεται ένας σκοτεινός και ισχυρός νους που δείχνει να ξεπερνά τον ίδιο τον Πυθαγόρα. Η αινιγµατική κόρη του Πυθαγόρα, η Αριάδνη, και ο Αιγύπτιος Ακενόν, που έχει αναλάβει την πιο καλοπληρωµένη έρευνα της ζωής του, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο δολοφόνος, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη φύση της δικής τους σχέσης. Μια πρόκληση στην οποία τα φαντάσµατα του παρελθόντος συναντούν τις σκοτεινές απειλές του παρόντος.

Ο Μάρκος Τσικότ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1971. Σπούδασε κλινική ψυχολογία, οικονοµικά και ψυχολογία της εργασίας. Είναι παντρεµένος και πατέρας δύο παιδιών. Το πρώτο του µυθιστόρηµα µε τίτλο Oscar κυκλοφόρησε το 1997. Ακολούθησε το Diario de Gordon το 1998, που απέσπασε το βραβείο Francisco Umbral, ενώ δύο χρόνια αργότερα το µυθιστόρηµά του για παιδιά απέσπασε το Rotary Club International Literary Award. Η ∆ολοφονία του Πυθαγόρα, µυθιστόρηµα στο οποίο αφιέρωσε σχεδόν τρία χρόνια για την τεκµηρίωση και τη συγγραφή του, κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2013 µε εξαιρετική επιτυχία. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Planeta, ενώ το 2015 τιµήθηκε µε το Mediterranean Culture Award στην Ιταλία. Την ίδια χρονιά η πόλη του Κρότωνα τον τίµησε µε τη διάκριση Encomio Solenne για την ιστορική ακρίβεια και την παγκόσµια εµβέλεια του µυθιστορήµατος αυτού που «έδωσε νέα ζωή στη µορφή του Πυθαγόρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)