to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:25 | 10.12.2022

Πολιτική

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη για διαφθορά η ευρωβουλευτής - Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Το AFP μεταδίδει ότι η σύλληψη έγινε το βράδυ της Παρασκευής - Κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε 16 σπίτια - Άμεση διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση Ανδρουλάκη - Αναστολή της ιδιότητας μέλους, με άμεση ισχύ, και από την ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών


Άμεση ήταν η αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη στην είδηση ότι η ευρωβουλεύτρια και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς και ότι ενδεχομένως έχει δεχτεί χρήματα ή δώρα από το Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χωρίς καμία καθυστέρηση τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε πως «η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Αργά τη νύχτα και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανακοίνωσε την αναστολή της ιδιότητας μέλους για την Εύα Καϊλή, με άμεση ισχύ και στον απόηχο των εν εξελίξει ερευνών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, από το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, που θεωρούνται ύποπτα, συνελήφθησαν για ανάκριση από ερευνητές με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή, η οποία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, όπως έμαθαν η Le Soir και η Knack.

Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε για ανάκριση. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία και όπως φαίνεται πλέον επιβεβαιώνεται επίσημα η σύλληψή της. 

Όπως σχολιάζει η βελγική εφημερίδα, ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας ευρωβουλευτής, που προστατεύεται από ασυλία, είναι να συλληφθεί επ' αυτοφώρω.

Την 1η Νοεμβρίου, όπως αναφέρθηκε στο Twitter, η Εύα Καϊλή είχε συναντηθεί με τον κ. Al Marri, υπουργό Εργασίας του Κατάρ με την αναφορά «Η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά».

Στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων, η ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία φαίνεται πως ανήκουν όλοι οι συλληφθέντες, πέντε μέχρι αυτή τη στιγμή, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη διαφάνεια. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», αναφέρει η πολιτική ομάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ισχυρισμών», αναφέρει, «ζητάμε την αναστολή των εργασιών επί όλων των φακέλων και των ψηφοφοριών στην ολομέλεια που αφορούν τα κράτη του Κόλπου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)