to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 05.10.2013

Πολιτική

Le Monde για τον Αλ. Τσίπρα: Ο 40άρης υποψήφιος να διαδεχθεί τον Μανουέλ Μπαρόζο

Με εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον Αλέξη Τσίπρα κυκλοφόρησε χθες η γαλλική εφημερίδα Le Monde: με θέμα τις αλλαγές που επέφερε στην ελληνική πολιτική σκηνή ειδικότερα, αλλά και πώς θα μπορούσε "να ηγηθεί της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωπαϊκές εκλογές" - που είναι και ο τίτλος του ρεπορτάζ.


Με εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον Αλέξη Τσίπρα κυκλοφόρησε χθες η γαλλική εφημερίδα Le Monde: με θέμα τις αλλαγές που επέφερε στην ελληνική πολιτική σκηνή ειδικότερα, αλλά και πώς θα μπορούσε "να ηγηθεί της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωπαϊκές εκλογές" - που είναι και ο τίτλος του ρεπορτάζ.

"Έχει γίνει για τα καλά η αρχή για τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, για να γίνει ο επικεφαλής της Αριστεράς στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014 και να διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διάφορες πηγές από το Μέτωπο της Αριστεράς, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν την πιθανή του υποψηφιότητα, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον Δεκέμβριο", γράφουν οι Γάλλοι συνάδελφοι.

Και, στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει: "Αυτός ο σαραντάρης της ελληνικής πολιτικής ζωής, ο οποίος ακόμη μικροδείχνει, επιβλήθηκε σαν μια ευρωπαϊκή φιγούρα αγώνων ενάντια στην 'τρόικα' (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) και αμφισβήτησης των πολιτικών της λιτότητας. Σε λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα μετά τη Νέα Δημοκρατία [...]

Απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα, διαποτισμένο από τον νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις, σημαδεμένο από τη συστηματική εναλλαγή ανάμεσα στο σοσιαλιστικό κόμμα (ΠΑΣΟΚ) και τη Νέα Δημοκρατία -και οι δύο θεωρούνται υπεύθυνοι για την κρίση-, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να φέρει μια νέα πνοή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον το πρώτο κόμμα προτίμησης στους νέους κάτω των 40 ετών. Ο Αλ. Τσίπρας αντιτίθενται συνεχώς στη λογική των Μνημονίων που υπογράφονται ανάμεσα στις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις και στην τρόικα για να επιτρέψουν το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα δρακόντεια οικονομικά μέτρα.

Από τις εκλογικές ακόμη δημοσκοπήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε προβλεφθεί από μερικές έρευνες, είχε προκαλέσει μεγάλο φόβο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, και προτείνει ακόμη, να 'τελειώνουν' με τα σχέδια λιτότητας και να πραγματοποιηθεί έλεγχος του ελληνικού χρέους και ριζική αναδιάρθρωση, επιθυμώντας την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Έκτοτε, αναδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον κάνει κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει και να μην είναι πια ένας συνασπισμός διάφορων αριστερών ρευμάτων".

Τέλος, "η επίσκεψη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει μια επιθυμητή προσωπικότητα και σε άλλους κύκλους, αφού μέχρι πρότινος, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, ήταν persona non grata στις ευρωπαϊκές αρχές. Είναι ένα πρόσωπο που πλέον αντιμετωπίζεται σοβαρά, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο πλαίσιο της αντίθεσης", παρατηρεί εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ενάντια στο Μνημόνιο εξυγίανσης, αλλά επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ".

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)