to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:23 | 28.02.2019

Διεθνή

ΛΔ Κονγκό: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα και το πυρπόλησαν

Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης στην κλινική, που συνδιαχειρίζονται οι αρχές με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), δεν είναι σαφή


   Ένοπλοι επιτέθηκαν σε κλινική για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό χθες Τετάρτη, το πυρπόλησαν κι ενεπλάκησαν σε μάχη με αστυνομικούς που το φρουρούσαν, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

   Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης στην κλινική, που συνδιαχειρίζονται οι αρχές με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), δεν είναι σαφή. Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κύμα βίας, καθώς και μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας, σε ορισμένα τμήμα της ΛΔ Κονγκό στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την επιδημία του Έμπολα, ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και χαρακτηρίζεται εξαιρετικά θανατηφόρος.

   Δεκάδες ένοπλες οργανώσεις εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας σε παραμεθόριες περιοχές του Κονγκό με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα. Η έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή προσκόπτει τις προσπάθειες να περιοριστεί το ξέσπασμα.

   Το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι την ώρα που διαπράχθηκε η επίθεση, μέσα στην κλινική βρίσκονταν πενήντα ασθενείς, 38 που χαρακτήρισε ύποπτα κρούσματα και 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα. Τέσσερις από τους ασθενείς που έχει επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις πως έχουν μολυνθεί από τον ιό τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται, ανέφερε η ίδια πηγή.

   Δεν υπήρξαν τραυματίες κατά την επίθεση μεταξύ των ασθενών και του νοσηλευτικού προσωπικού, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

   Η MSF, σε δική της ανακοίνωση, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι πρώτιστο μέλημά της είναι η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Συμπλήρωσε ότι, «ευτυχώς», αστυνομικοί κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση, καθώς και ότι μέρος αυτού του Κέντρου Θεραπείας του Έμπολα (centre de traitement d'Ebola, CTE) της πόλης Μπουτεμπό μετατράπηκε σε αποκαΐδια.

   Ο Ρισάρ Μπαμπί, αξιωματικός της αστυνομίας στην Μπουτεμπό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.

   Η επίθεση ήταν η δεύτερη στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, που πλήττεται από τη δέκατη επιδημία του Έμπολα, αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε άλλο CTE στην κοντινή πόλη Κατουά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια νοσηλεύτρια.

   Η τρέχουσα επιδημία του Έμπολα, η οποία κηρύχθηκε τον Αύγουστο, είναι η δεύτερη πιο πολύνεκρη στην ιστορία, μετά την ανακάλυψη του ιού, στο Κονγκό, το 1976. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές Τρίτη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 551 ανθρώπους, ενώ «ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 875».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)