to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 04.03.2019

Διεθνή

ΛΔ Κονγκό: Άνοιξε και πάλι ένα κέντρο αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα

Άνοιξε και πάλι ένα κέντρο αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στο Μπουτέμπο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το οποίο είχε κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από επίθεση ενόπλων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.


«Το Κέντρο Αντιμετώπισης Έμπολα του Μπουτέμπο, το οποίο είχε δεχθεί επίθεση από ενόπλους την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, άνοιξε και πάλι το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019», ανέφερε το υπουργείο. Το κέντρο θα διαχειρίζονται το υπουργείο Υγείας μαζί με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι αρχές πρόσθεσαν εξάλλου ότι «αυτή τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κέντρου αντιμετώπισης Έμπολα στην Κάτουα, το οποίο πυρπολήθηκε τη νύκτα της 24ης προς 25η Φεβρουαρίου».

Την προηγούμενη Τετάρτη και την προηγούμενη Κυριακή τα δύο κέντρα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στην επαρχία του Βόρειου Κίβου και τα οποία διαχειρίζονταν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και το υπουργείο Υγείας, δέχθηκαν επιθέσεις.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις οι MSF ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους. «Μετά τα δύο αυτά βίαια περιστατικά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας μέχρι νεοτέρας», είχε ανακοινώσει ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων των MSF Γιούις Ρόμπερτς.

«Κανένα μέλος του προσωπικού ούτε κανένας ασθενής τραυματίστηκαν, όμως οι δύο επιθέσεις ήταν τραυματικές για τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και τις ομάδες» που βρίσκονταν στα κέντρα εκείνη τη στιγμή, είχαν τονίσει οι MSF.

Την Παρασκευή οι αρχές του Κονγκό είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για «σημαντική αναζωπύρωση» των κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού μετά την καταστροφή των δύο αυτών κέντρων.

«Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ομάδες αντιμετώπισης» της επιδημίας του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό και «θα πρέπει να αναμένουμε μια μεγάλη αναζωπύρωση των κρουσμάτων στις υγειονομικές περιοχές Κάτουα και Μπουέμπο τις επόμενες ημέρες», είχε επισημάνει το υπουργείο Υγείας.

Αυτή η επιδημία του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, η δέκατη που καταγράφεται στη χώρα, είναι η χειρότερη μέχρι στιγμής.

Η επιδημία ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2018 στις επαρχίες Βόρειο Κίβου (ανατολικά) και λίγες ημέρες αργότερα επεκτάθηκε στη γειτονική επαρχία Ιτούρι (βορειοανατολικά). Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 894 περιστατικά, με 561 θανάτους και 302 ανθρώπους να έχουν ιαθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό.

Το επίκεντρο της επιδημίας πλέον είναι το Μπουτέμπο, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο όπου ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)