to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το λάθος της Μέι...

Σήμερα ενδεχόμενη νίκη της Μέι προβάλλει πιθανότατα ως μικρότερο ποσοστιαίο προβάδισμα από αυτό του Κάμερον στις εκλογές της άνοιξης του 2015, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η νίκη των Συντηρητικών δεν είναι δεδομένη.


Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έχουν συρρικνώσει το προβάδισμα των Συντηρητικών επί των Εργατικών από το θριαμβευτικό αρχικό ποσοστό του 23% στο 6%. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν αυτή η πτωτική τάση συνεχιστεί, πού μπορεί να φτάσει στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Μέι έκανε μια προσωπική εκστρατεία σε σκληρούς επιθετικούς εθνικιστικούς τόνους, με κυρίαρχη την απειλή ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία.

Το μήνυμα της πρωθυπουργού δεν είχε την αυτοκριτική και την προτεραιότητα αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής, προτεραιότητες που η ίδια η Μέι είχε αναδείξει στις ομιλίες της όταν εξελέγη ηγέτιδα των Συντηρητικών και όταν πήρε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας από τον Κάμερον. Ακόμη χειρότερα, προφανώς επαναπαυόμενη στο αρχικό προβάδισμα του 23% πρότεινε οι υπερήλικοι να καταβάλλουν το πλήρες κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μια κίνηση που ακυρώθηκε κακήν κακώς και εσπευσμένα από την ηγεσία του κόμματος.

Η Μέι έκανε το μοιραίο λάθος να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία όταν το Συντηρητικό Κόμμα ήταν λαβωμένο και διαιρεμένο την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit πριν από έναν χρόνο και αλαζονική, θατσερικών τόνων, συμπεριφορά όταν οι μετρήσεις έδειχναν ρωμαϊκό θρίαμβο. Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014 αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 το μήνυμα της βρετανικής κοινωνίας ήταν ξεκάθαρο, ουσιαστική διόρθωση γραμμής πλεύσης για να κλείσουν, να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές που άφησε η θατσερική λαίλαπα, με τη διαχείριση Μέιτζορ, Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν που ακολούθησαν να μην έχει επιφέρει ουσιαστική αλλαγή.

Σήμερα ενδεχόμενη νίκη της Μέι προβάλλει πιθανότατα ως μικρότερο ποσοστιαίο προβάδισμα από αυτό του Κάμερον στις εκλογές της άνοιξης του 2015, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η νίκη των Συντηρητικών δεν είναι δεδομένη. Ενα σκηνικό που θυμίζει την αποτυχία των δημοσκοπήσεων πριν από έναν χρόνο να καταγράψουν τη δυναμική υπέρ του Brexit.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)