to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 17.06.2021

Κοινωνία

Λασίθι: Σε πορεία διάλυσης το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Η ΜΕΘ COVID είναι κλειστή εδώ και δέκα μέρες, τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί, το αναισθησιολογικό τμήμα αδυνατεί να εφημερεύει όλο το μήνα, αφού έμειναν πλέον μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, η κανονική ΜΕΘ έμεινε και αυτή με τρεις γιατρούς έναντι των έξι που απαιτούνται: Αυτά και πολλά ακόμα καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου σε ανακοίνωσή του


Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου σε σημερινή ανακοίνωσή του:

            Ήταν αρκετά δυο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να εμφανίσει αυτήν την εικόνα διάλυσης, που παρουσιάζει σήμερα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου:

  • Η ΜΕΘ COVID είναι κλειστή εδώ και δέκα μέρες,
  • τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί,
  • το αναισθησιολογικό τμήμα αδυνατεί να εφημερεύει όλο το μήνα, αφού έμειναν πλέον μόνο τρεις αναισθησιολόγοι,
  • η κανονική ΜΕΘ έμεινε και αυτή με τρεις γιατρούς έναντι των έξι που απαιτούνται και λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών της,
  • υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών,
  • η Παθολογική Κλινική με μόνο δύο ιατρούς έχει καταρρεύσει,
  • προβλήματα ομαλής λειτουργίας παρουσιάστηκαν και στην Ορθοπεδική Κλινική
  • ενώ τόσο η Καρδιολογική Κλινική όσο και το Ακτινολογικό υπολειτουργούν.

            Ποτέ στην ιστορία του το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν βρισκόταν σε αυτή την άθλια θέση. Γιατροί και προσωπικό αγωνιούν τόσο για την δυνατότητα λειτουργίας του όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί πλέον να προσφέρει. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού και η αποδυνάμωσή τους είναι συνεχής, και αντί να ενισχύονται, επιφορτίζονται όλα με επιπλέον αντικείμενα (εμβολιασμοί).

            Σε μια περίοδο που η χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος αντιμετωπίζει την πανδημία, τα νοσοκομεία αλλά και η πρωτοβάθμια περίθαλψη μένουν με το ... χειροκρότημα. Απέναντι στις αυξημένες ανάγκες, αντί να υπάρχει ενίσχυση με μόνιμο  (ιατρικό και νοσηλευτικό) προσωπικό, έχουμε μια κυβέρνηση,  που αφού “νίκησε”(!) τον κορωνοϊό πέρυσι τον Μάιο, αδιαφόρησε τελείως για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με συνέπεια καθημερινές εκατόμβες νεκρών κατά το αναμενόμενο  δεύτερο και τρίτο κύμα.  Με χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αντίθετα προσπάθησε να στελεχώσει τα νοσοκομεία με μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, απογυμνώνοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αφήνοντας Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία δίχως προσωπικό, υποβαθμίζοντας έτσι την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία είναι ο βασικός πυλώνας ανάσχεσης της πανδημίας.  Ταυτόχρονα, αρνούμενη να επιτάξει τις δομές του ιδιωτικού τομέα, άφησε χωρίς περίθαλψη όσους δεν είχαν οικονομική δυνατότητα και επέτρεψε στους μεγάλους κλινικάρχες να κερδοσκοπούν πάνω στην μετατροπή του ΕΣΥ σε “σύστημα υγείας μίας νόσου”.

            Οι ευθύνες ανήκουν πρωτίστως στην κυβερνητική πολιτική, που θέλει να υποβαθμίσει το ΕΣΥ και να το μετατρέψει σε πεδίο κερδοσκοπίας των κλινικαρχών. Γιαυτό πάγωσε τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και τις συνέπειες τις ζούμε τώρα και εδώ, με την απειλή κλεισίματος της ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου. Οι αναγκαίες θέσεις για την λειτουργία της είχαν ήδη προκηρυχθεί, αλλά πάγωσαν από την ΝΔ, αμέσως μόλις ανέλαβε!

             Όμως και οι τοπικές κομματικές διοικήσεις των νοσοκομείων εξάντλησαν τις δραστηριότητες τους σε ρουσφετολογικές προσλήψεις “γενικών καθηκόντων”, τακτοποίηση “ημετέρων” σε διευθυντικές θέσεις, τρομοκρατία και απειλές στους εργαζόμενους, απευθείας αναθέσεις και “χριστουγεννιάτικα δώρα” σε κολλητούς, με αποτέλεσμα τους καθημερινούς τους καυγάδες για το μοίρασμα της πίτας. Ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξαν για να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η αντιμετώπιση της πανδημίας και αρκέστηκαν στην υλοποίηση του έργου που τους είχε ανατεθεί από τα διάφορα κέντρα εξουσίας της ΝΔ που διεκδικούσαν τον έλεγχο. Οι γελοιότητες με τις αλλαγές των διοικητών που επιλέχθηκαν αρχικά “αξιοκρατικά” και μετά άλλαξαν, είναι χαρακτηριστικές για το τι εξυπηρετούν αυτές οι διοικήσεις και γιατί δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

            Το ΕΣΥ συρρικνώνεται παρότι ήταν αυτό που σήκωσε και σηκώνει μόνο του όλο το βάρος της πανδημίας. Αδιαφορώντας για την παροχή κινήτρων για προσέλκυση νέων  και υψηλού επιπέδου επιστημόνων και την ένταξη τους στο ΕΣΥ, τους ανάγκασε να στραφούν προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι και πρωταρχικό σημείο στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία. Η γενναία  αύξηση των μισθών των εργαζομένων και του προϋπολογισμού για την υγεία.

            Ήδη ζούμε μέρες του 2012 – 2014 και παρουσιάζονται “λύσεις” που οδηγούν σε κλείσιμο ή σε διάλυση δομές υγείας του νομού μας και στερούν από τους κατοίκους την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η απόλυτη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στην άρνηση της να στηρίξει με πόρους και προσωπικό το ΕΣΥ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση, βρήκε άδεια ταμεία και τα Νοσοκομεία του νομού να καταρρέουν. Όχι μόνο τα  κράτησε όρθια, αλλά τα ενίσχυσε και τα ξεχρέωσε. Η ΝΔ τα απαξιώνει ξανά συνειδητά, και αν δεν μεσολαβούσε  η πανδημία, θα είχαν υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους.

            Η τοπική κυβερνητική παράταξη και οι  υποστηρικτές της στα νοσοκομεία,  δεξιοί και «αριστεροί», υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές για συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών περίθαλψης σε πόλεις του νομού, με δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να διχάσουν τους Λασιθιώτες, για να κρύψουν τις συνέπειες της πολιτικής τους και την ανεπάρκειά τους.

            Οι Λασιθιώτες ενωμένοι, απαιτούν να τους παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται. Η κάθε υγειονομική μονάδα του νομού επιτελεί το σκοπό της και έχει σημαντικό ρόλο για την ισορροπία του σημερινού συστήματος υγείας.

            Οι Λασιθιώτες  ενωμένοι απαιτούν τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ενάντια σε κάθε κίνηση απαξίωσης, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του.

            Καλούμε όλους τους Λασιθιώτες σε επαγρύπνηση, για να προστατέψουν το δικαίωμα στην Δωρεάν Δημόσια Υγεία και στη Ζωή.      

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)