to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 04.01.2017

πηγή: toperiodiko

Κοινωνία

Λασίθι: Αποθρασύνεται η εργοδοσία έναντι των γυναικών εργαζομένων

Σεξουαλικά... «ανταλλάγματα» ζητούν τα αφεντικά έναντι δουλειάς ή διατήρησης θέσης εργασίας


Μια παμπάλαιη και πασίγνωστη πρακτική της εργοδοσίας, δηλαδή η «προσφορά» εργασίας ή η «εξασφάλιση» της μη απόλυσης με αντάλλαγμα σεξουαλικές «υπηρεσίες» προς το αφεντικό, η οποία βρίσκει εξειρετικά δύσκολα τον δρόμο της δημοσιότητας για τον ευνόητο λόγο του φόβου, ήρθε στην επιφάνεια, αυτή τη φορά στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, χάρη στο θάρρος των εργαζομένων γυναικών που την υπέστησαν να απευθυνθούν στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κρήτη TV, εργοδότες και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων στον Άγιο Νικόλαο παρενοχλούν σεξουαλικά εργαζόμενες γυναίκες ή γυναίκες που ζητούν εργασία, ως «αντάλλαγμα». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, επιβεβαίωσε το γεγονός, δεν ανάφερε αριθμό καταγγελιών, αν και μίλησε για «ελάχιστες» και έσπευσε να πει ότι πρόκειται για «εξαιρέσεις»… αν και συναντώνται και σε άλλες περιοχές της Κρήτης!

Πρόσθεσε ότι το ΕΚ παρενέβη για να αποφευχθούν απολύσεις και στην ουσία «χρησιμοποίησε» ως «άλλοθι», για το ΕΚ, τον φόβο των γυναικών ή τους πιθανούς εκβιασμούς που δέχονται να μην προχωρήσουν σε επίσημες καταγγελίες, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το ΕΚ δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις και σε δυναμικότερες αντιδράσεις.

Ωστόσο, από την στιγμή που το ΕΚ ξέρει, αλλά υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί» να αναφερθεί συγκεκριμένα, τότε έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την απόπειρα υποβάθμισης του γεγονότος, μέσω της εκτίμησής του ως «μεμονωμένου». Πολύ περισσότερο που, όπως λέει το ρεπορτάζ, ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται σε όλο το νησί. Αλλωστε, αυτή η απάνθρωπη «πρακτική» είναι, όπως είπαμε, πολύ παλιά, απαντάνται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα και όσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κάνουν τον «πυροσβέστη» αντί να βοηθήσουν το αγριότερα και πολλαπλά εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης, που είναι οι γυναίκες, να χειραφετηθούν από τον τρόμο και να ορθώσουν ανάστημα, τότε τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο βαθαίνει η συστημική κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)