to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 29.03.2016

Διεθνή

Λάρνακα: Έληξε η αεροπειρατεία - Συνελήφθη ο δράστης (ενημέρωση)

Στις 14.40 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές και η αεροπειρατεία είχε αίσιο τέλος.


Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν... καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο "Ασπίδα", το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.

Την πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του, και ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο οποίος ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Πριν από την παράδοση του αεροπειρατή, οι επτά άνθρωποι -τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη από το πλήρωμα- που παρέμεναν στο αεροσκάφος κατάφεραν να βγουν από τη σκάλα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας εγκατέλειψε το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Ο αεροπειρατής είχε ζητήσει το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία είναι Ελληνοκύπρια. Η Αστυνομία την βρήκε και την πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.


Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

 

Φωτογραφία του δράστη:

Βίντεο με την απελευθέρωση ομήρων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)