to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 12.02.2020

Οικονομία

Νέα απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ - Με περικοπές μισθών η «εξυγίανση» Χατζηδάκη

Επί ποδός οι εργαζόμενοι ενάντια στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης - Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια η ρύθμιση που κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Τι απαντάει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τις «κατηγορίες» Χατζηδάκη


(συγκέντρωση στην Εθνική Οδό, η οποία έκλεισε και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Μαρτίνου, την Τετάρτη 12/2/20)

Με νέα 24ωρη απεργία και κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Μαρτίνου (έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 12/2), συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εκποίηση της επιχείρησης με την τροπολογία που έφερε σήμερα για ψήφιση η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και ρημάζει την ευρύτερη περιοχή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μαθητές από το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μαρτίνου, αντιπροσωπεία των οποίων διάβασε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών για «τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για το δικό μας μέλλον»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη 11/2, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και μαζική απεργιακή συγκέντρωση στις πύλες του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την «ταφόπλακα» στη ΛΑΡΚΟ

Με σφοδρά πυρά για το κυβερνητικό σχέδιο (βλέπε παρακάτω) υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις αναφορές Σταϊκούρα περί «διάσωσης» της ΛΑΡΚΟ, το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώσε ότι την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή να μειώσει το μισθολογικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 25% και είπε ότι «δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να σηκώσουν όλο το βάρος τη διάσωσης».

Με την κυβερνητική τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ δεν βλέπουμε μια προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή αλλά την «ταφόπλακα» της εταιρείας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία, μήπως αντί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, γίνει «πλιάτσικο». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη με την τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε; ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη επισήμανση των κκ Σταϊκούρα και Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος είχαν ενημερώσει την ΕΕ ότι ψάχνουν για ιδιώτη επενδυτή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "εμείς δεν έχουμε άποψη ότι οι επενδύσεις συνοδεύονται με μείωση θέσεων εργασίας. Εμείς στο σχέδιό μας είχαμε επιλύσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, που εσείς δημιουργήσατε", είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ολοταχώς προχωράει η ιδιωτικοποίηση

Η τροπολογία Χατζηδάκη αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, όπως προείπαμε, στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κάτι που θα επιφέρει μείωση του κόστους και των μισθών, ενώ θα ακολουθήσει άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης εντός 12μήνου (διαβάστε επίσης: ΛΑΡΚΟ: Απειλούν με κλείσιμο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση).

«Μας απειλούν με κλείσιμο, ώστε με πρόσχημα τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών που έχουν επιβαρύνει τη ΛΑΡΚΟ, να υλοποιήσουν το καταστροφικό σχέδιο τριχοτόμησης του 2014, το οποίο έχει απορριφθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας», δήλωσε πρόσφατα στην «Εποχή» ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Τονίζει ότι στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ναυαρχίδα της ελληνικής και ευρωπαϊκής μεταλλουργίας, δεν περιλαμβάνεται καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας: «σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί με τον επόμενο επενδυτή, ο οποίος, ελπίζει ο υπουργός, θα προτιμήσει τους σημερινούς εργαζόμενους (μόνιμους ή εργολαβικούς) ή έστω “τους περισσότερους από αυτούς” λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου».

«Η πρόταση που καταθέτουμε είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», ισχυρίστηκε σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή. Αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, νομικά στέρεα, συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ ώστε να εισέλθει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, επ' ωφελεία των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και εντέλει της εθνικής οικονομίας συνολικά».

Το σχέδιο δράσης για τη «διάσωση» - Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

   - Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε διάταξη. Διευκρινίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες.

   -Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.

   -Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).

   Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή (δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2021), με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

«Αν η ΝΔ λέει επενδύσεις και εννοεί απολύσεις, καλό είναι να το ξέρουμε»

Με αφορμή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (βλέπε παρακάτω) ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε την Τρίτη 11/2 ότι και «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία στο ζήτημα της επιχείρησης.

«Είδα χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της. Καλύτερα να είμαστε πλούσιοι και υγιείς, παρά πτωχοί και ασθενείς! Αυτή ήταν η προσέγγισή του. Ο ίδιος Τσίπρας, όμως, που τα λέει όλα αυτά, ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μία φάρσα, μία πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Οι  δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη είναι ενδεικτικές της αντίληψής της ΝΔ για τις επενδύσεις», απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, δίνοντας «μερικές αναγκαίες διευκρινίσεις» για τη δική του επιστολή προς την Κομισιόν:

1) Η επιστολή έγγραφε ότι  "αρκετοί πιθανοί επενδυτές έχουν ήδη ανεπίσημα εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία ή κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία κάτι που επιβεβαιώνει την δυνατότητα της εταιρείας να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει τέτοιες προτάσεις στα πλαίσια διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών."

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε συνάντηση για να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση.

2) Η επιστολή επίσης έγραφε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης να λαμβάνεται υπ όψιν η επίδραση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τις 1220 άμεσες θέσεις εργασίας και από 1170 έως και 3900 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα η επιστολή έδινε έμφαση στο γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και πως οι εργασίες της εταιρείας συμμετέχουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση.

3)Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι η ρευστοποίηση της εταιρείας ήταν "εξαιρετικά ανεπιθύμητη" ακριβώς λόγω της συνεπακόλουθης απώλειας των θέσεων εργασίας.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πώς αυτά έρχονται σε αντίθεση με το ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας "ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητες της"

Για να είμαι ακριβής δεν καταλαβαίνω πως θα ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και αν επιστολή έγγραφε ότι  "ψάχνουμε μανιωδώς επενδυτή."

Για εμάς οι επενδύσεις δεν σημαίνουν απολύσεις.

Αν όταν η ΝΔ λέει επενδύσεις εννοεί απολύσεις καλό είναι να το ξέρουμε. Και να ετοιμαστούμε κατάλληλα για την "επενδυτική έκρηξη" που έχει υποσχεθεί.

ΥΓ Ο κ. Σταϊκούρας - που αν δεν κάνω λάθος είναι Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ- θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι;

Μέτρα διευκόλυνσης της ιδιωτικοποίησης από τη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, μέτρα διευκόλυνσης της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή συνέχιση της ηλεκτροδότησης παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευθεί, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, υπό προϋποθέσεις που, αν δεν τηρηθούν, «θα σημάνουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης της εταιρείας».

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ (η οποία είναι και η ίδια μέτοχος της ΛΑΡΚΟ καθώς στο παρελθόν είχε πάρει μετοχές έναντι χρεών από κατανάλωση ενέργειας) αποφάσισε να μην παρεμποδίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Την πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εφεξής,

2. Την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή αμέσως μετά τον ορισμό του.

Στην απόφαση του Δ.Σ., σημειώνεται πάντως, ότι στην περίπτωση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δηλαδή αποστολή εξώδικης επιστολής με προθεσμία 30 ημερών και διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περίπτωση μη ανταπόκρισης, με άρση της εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διεκδίκηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας.

Αλ. Τσίπρας: Η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

Η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση του με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 10/2.

   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «εμείς 4,5 χρόνια δώσαμε μάχη, παρά τις δυσκολίες την κρατήσαμε ανοικτή την επιχείρηση». «Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στην ώρα μηδέν, η εταιρεία δυστυχώς φεύγει, θέλουμε βοήθεια από εσάς», είπε από την πλευρά του πρόεδρος των εργαζομένων, Ανδρέας Κορετζέλος.

«Διαγωνισμοί με έναν ντίλερ δεν είναι διαγωνισμοί»

Με αφορμή τα λεγόμενα του προέδρου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Ανδρέα Κορετζέλου, ότι πληροφορούνται και διαβάζουν ότι το «ντιλ» πάει να γίνει με έναν επενδυτή και πως αυτό «δεν είναι διαγωνισμός», ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει καταρχάς η κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιό της και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εφόσον το σχέδιο της είναι να βρει στρατηγικό επενδυτή, «δεν μπορεί σε τέτοιες διαδικασίες να υπάρχει μόνο ένας». Πρόσθεσε πως αυτό είναι αυτονόητο και πως «δυστυχώς το βλέπουμε και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη ΛΑΡΚΟ είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επενδύσεις που θα δώσουν μια μακράς πνοής βιωσιμότητα στη λειτουργία της επιχείρησης». Δηλαδή, πρόσθεσε, «όταν λέμε να μείνει ανοικτή, δεν λέμε να μείνει για λίγους μήνες». Είπε ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνι και στο ίδιο το εργοστάσιο «διότι πρέπει να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος, για μας κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

   «Μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν κρατήσαμε μονάχα ανοικτή την επιχείρηση, αλλά κάναμε και μια ρύθμιση με τη ΔΕΗ για φτηνό ρεύμα που έδωσε τη δυνατότητα αυτή. 'Αρα κι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να μπει στην εξίσωση μιας συνολικής λύσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «επειδή εμάς μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και οι εργασιακές σχέσεις, άποψη μας είναι ότι τυχόν νέες εργασιακές σχέσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που θα καταλήξει σε νέα συλλογική σύμβαση». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που αφορούν τη δουλειά τους, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτικής της περιοχής.

«Φανταστείτε σε τι μισθούς θα δουλεύουμε πλέον»

   «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το σχέδιο που υπήρχε, και γνωρίζετε καλά από το 2014, το σχέδιο της τριχοτόμησης ζει και βασιλεύει και θα υλοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με νομοθετική ρύθμιση από τη βουλή σύντομα», ανέφερε ο κ. Κορετζέλος. Έκανε λόγο για σημερινό δημοσίευμα «που μιλά για 30-40 εκατ. σαν ενίσχυση για την εταιρεία, αλλά θα δοθούν μαζί με τον ειδική εκκαθάριση». Είπε ότι «μπαίνουμε σε ένα καινούριο πλάνο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι τελεσίδικο από την κυβέρνηση». «Έχει τελεσιδικήσει η απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ», συνέχισε, «θα πάμε σε ειδική εκκαθάριση με ό,τι συνεπάγεται και είναι φανερό ότι "το μάρμαρο θα το πληρώσουν" οι εργαζόμενοι». Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε πως αυτό που ξέρει για την ώρα είναι ότι θα δοθούν 34 εκατ. και ότι το υπόλοιπο ποσό θα «βγει» από τους εργαζόμενους. «Το ποσό αυτό θα είναι μια δαπάνη γύρω στο 25%, ζητούν από εμάς τους εργαζόμενους να βγει ένα κεφάλαιο γύρω στα 10-15 εκατ., πράγμα ανεπίτρεπτο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία και δεν μπορούμε να εργαστούμε κι εμείς», συνέχισε. «Γιατί αν ζητούν 15 εκατ. να πάρουν από εμάς, φανταστείτε σε τι μισθούς θα δουλεύουμε πλέον», σχολίασε.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)