to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 25.07.2018

Διεθνή

Λάος: 26 νεκροί, 131 αγνοούμενοι από την κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος

Εικοέξι άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί μετά την κατάρρευση ενός φράγματος σε απομακρυσμένο τμήμα του Λάος, μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.


Εκατόν τριάντα ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Λάος μετά την κατάρρευση ενός φράγματος που προκάλεσε τη βύθιση ολόκληρων χωριών κάτω από το νερό και 26 σοροί έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, με τις βροχές των μουσώνων να περιπλέκουν το έργο των ομάδων διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός Τονγκλούν Σισουλίτ έδωσε έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφής: «Υπάρχουν 131 αγνοούμενοι», όλοι Λαοτιανοί, δήλωσε σήμερα, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της κομμουνιστικής χώρας KPL έκανε μέχρι τώρα λόγο για «εκατοντάδες αγνοούμενους», εκ των οποίων 50 στο χωριό Μπαν Μάι.

Επιζώντες τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για τους κινδύνους που διέτρεχαν, καθώς ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση είχαν εντοπιστεί στη δομή του φράγματος πολλές ημέρες πριν από την κατάρρευσή του.

«Είκοσι έξι σοροί έχουν ανασυρθεί, 17 τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσάνα Μιεντσαρέν, ο Ταϊλανδός πρόξενος στο Λάος που βρίσκεται στο σημείο. «Δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων», πρόσθεσε.

Κρατικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες χωρικών, ορισμένοι με μικρά παιδιά, στις στέγες σπιτιών που έχουν καλυφθεί από τα νερά. Άλλες δείχνουν χωρικούς να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ξύλινες βάρκες για να κατευθυνθούν προς ασφαλή σημεία στην επαρχία Αταπού, στο νοτιότερο άκρο της χώρας.

Τουλάχιστον επτά χωριά έχουν καλυφθεί από τα νερά. Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με μονώροφα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει με λασπόνερα.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ η πληγείσα περιοχή είναι προσβάσιμη μόνο με ελικόπτερο ή βάρκες καθώς οι δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, αν δεν έχουν καταστεί πλήρως απροσπέλαστοι.

Το γεγονός ότι η περιοχή που έχει πληγεί είναι απομακρυσμένη θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιχειρήσεις ανακούφισης, λένε ειδικοί.

Το Λάος, μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες κομμουνιστικές χώρες στον κόσμο και από τις φτωχότερες της Ασίας, διαθέτει ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής φρακτών προκειμένου να καταστεί «η μπαταρία της Ασίας».

Η κυβέρνησή του εξαρτάται σχεδόν πλήρως από ξένους εργολάβους για την κατασκευή των φραγμάτων που έχουν προγραμματιστεί με αντάλλαγμα εμπορικές παραχωρήσεις για την εξαγωγή ηλεκτρισμού στους πιο ανεπτυγμένους γείτονές του, περιλαμβανομένης της Ταϊλάνδης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος του γρήγορου ρυθμού κατασκευής φραγμάτων, περιλαμβανομένης και της ζημιάς στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα των ποταμών της περιοχής.

Πέρυσι το υδροηλεκτρικό φράγμα Ναμ Αο, ισχυός 15 MW κατέρρευσε στη βόρεια επαρχία του Λάος Σιένγκ Κουόνγκ, ανέφεραν οι Vientiane Times, με αποτέλεσμα πλημμύρες που «προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Η Αταπού είναι μία κυρίως αγροτική επαρχία που συνορεύει με το Βιετνάμ στα ανατολικά και με την Καμπότζη στα νότια.

Το φράγμα που κατέρρευσε είναι μέρος του υδροηλεκτρικού πρότζεκτ Σε-Πιάν Σε-Ναμνόι το οποίο περιλαμβάνει εταιρίες από το Λάος, την Ταϊλάνδη κα τη Νότια Κορέα. Το δευτερεύον φράγμα, γνωστό ως "Saddle Dam D", είναι τμήμα ενός δικτύου δύο κύριων φραγμάτων και πέντε δευτερευόντων φραγμάτων.

Το φράγμα αναμενόταν να αρχίσει να παράγει ηλεκτρισμό το 2019, το 90% του οποίου θα εξαγόταν στη γειτονική Ταϊλάνδη και το υπόλοιπο για το τοπικό δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

 
tags: ΛαΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)