to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:30 | 07.09.2018

Πολιτική

«ΛΑΟποίηση» με ολίγον από Πινοσέτ: Υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού η ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, έχει εξελιχθεί σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, όπως αναδείχθηκε για πολλοστή φορά με τις ακραίες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, λίγες ώρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


Την ώρα που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, θέτοντας ως προτεραιότητα τις δράσεις κοινωνικής στήριξης όσων επλήγησαν από τις πολιτικές λιτότητας, η ΝΔ, εν μέσω ενός προφανούς πολιτικού αδιεξόδου, ξεδιπλώνει τo αντικοινωνικό της πολιτικό σχέδιο, πασπαλισμένο με ακροδεξιά ρητορική η οποία προδίδει την απεγνωσμένη της προσπάθεια για αλλαγή της ατζέντας.

Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα ορισμένοι χαρακτηρίζουν τη σημερινή ΝΔ υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, το οποίο απέχει κατά πολύ από αυτό που έμοιαζε να ευαγγελίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν παρουσιαζόταν ως ένας «ευρωπαϊστής» και φιλελεύθερος πολιτικός ηγέτης. 

Τελευταία «κρούσματα» αυτής της πολιτικής μεταστροφής, η οποία έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, είδαμε την Παρασκευή:

- Τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει Έκθεση με την οποία η Ουγγαρία μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα ψήφου της στο Συμβούλιο της Ε.Ε. εξαιτίας της καταπάτησης του κράτους δικαίου, και ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προερχόμενος από το ΕΛΚ, χαρακτηρίζει «πρόβλημα» τη συμμετοχή του FIDESZ στο ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.  Γ. Κύρτσος, σε συνέντευξή του στο «NEWS 24/7 RADIO», δήλωσε ότι ο κ. Ορμπάν «δεν είναι ακροδεξιός», απλώς «έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό» (!).

«Η ΛΑΟποίηση της ΝΔ προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις. 

- Την ίδια ημέρα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καραγκούνης, σε συνέντευξή του στο News 24/7 Radio, αποτύπωσε κυνικά το αντικοινωνικό σχέδιο που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες: παραδέχτηκε ότι «ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα (σ.σ.: το οποίο «υπόσχεται» η ΝΔ στους ασφαλισμένους), το οποίο ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή»...

Το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ στο ραδιόφωνο «24/7»:

«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν τα πεπραγμένα της ΝΔ, με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων και τις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων», σχολίασε το υπουργείο Εργασίας σημειώνοντας επίσης ότι τα σχέδιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αύριο «είναι εφιαλτικά και γι’ αυτό θα μείνουν στα συρτάρια της Πειραιώς».

Και στη μέση ο ΣΕΒ

Μιας και ο λόγος για ακραίο νεοφιλελευθερισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας βγήκε μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μετά τα Μνημόνια: ζήτησε να περικοπούν επιτέλους οι συντάξεις, να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, ενώ, επεσήμανε τον κίνδυνο της παροχολογίας και ζήτησε γενναία περικοπή της φορολογίας των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σχολιάζει η «Αυγή» του Σαββάτου, παρά τον θεσμικό του ρόλο, ο κ. Φέσσας λειτουργεί ως λαγός του κ. Μητσοτάκη. Λέει ξεκάθαρα αυτά που δεν μπορεί να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και έτσι ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να πει περισσότερα. Αρκεί να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και να λέει “θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται ο κ. Φέσσας”. Και θα δείχνει ότι ξέρει πώς να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

«Η αντίθεση του Σ.Ε.Β. στο ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, μείωσαν τους μισθούς και οδήγησαν τους εργαζόμενους στην πλήρη ανασφάλεια, δεν εκπλήσσει κανέναν. Όπως επίσης δεν εκπλήσσουν κανέναν οι «προτάσεις» του Σ.Ε.Β. που κινούνται στην κατεύθυνση της πλήρους αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «είναι εξοργιστικό να περιβάλλονται οι θέσεις αυτές με το επιχείρημα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», όταν ξέρουμε πού οδήγησαν οι αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις».

«Ας είναι τουλάχιστον στον Σ.Ε.Β. πιο ειλικρινείς όταν υπερασπίζονται τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει την ειλικρινή του συμπαράσταση στον Σ.Ε.Β. και να εκφραστεί ακόμα μια φορά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων», καταλήγει η Κουμουνδούρου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)