to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 01.07.2016

πηγή: Αυγη

Οικονομία

«Λαμπρό παράδειγμα ελληνοκινεζικής συνεργασίας» το έργο με την COSCO

Ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα διαψεύδει τα σενάρια - "Η COSCO πρόκειται να επεκτείνει μια αμοιβαία επωφελή και win-win συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά" προανήγγειλε ο Κινέζος πρέσβης * Παιχνίδι εντυπώσεων με ένα ανύπαρκτο θέμα κατήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στα σενάρια που είχαν στηθεί από προχθές...


Χωρίς ουσία αποδείχθηκε πως ήταν ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από την προχθεσινή επιστολή του διευθύνοντα συμβούλου της COSCO Ελλάδας Άγγελου Καρακώστα προς την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, στην οποία κατήγγειλε τη κυβέρνηση για μονομερή αλλαγή όρων στη συμφωνία παραχώρησης. Οι χθεσινές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της κύρωσης της σύμβασης και των εξαιρετικά θερμών δηλώσεων του Κινέζου πρέσβη στο ΑΠΕ, απέδειξαν πως ούτε “στον αέρα βρισκόταν” η παραχώρηση του ΟΛΠ ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχε “σηκώσει μπαϊράκι”, αλλά και ότι ούτε υπήρχε “ελληνοκινεζική διένεξη”, όπως η αντιπολίτευση και ορισμένα ΜΜΕ έσπευσαν να προδικάσουν.

Κινεζική έκπληξη για τους χειρισμούς της COSCO

«Το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνοκινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη αξία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης” δήλωσε αργά χθες ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Ζοού Ξιαολί στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, διαψεύδοντας με τον πιο παταγώδη τρόπο όλα τα παραπάνω σενάρια. «Η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι», συμπλήρωσε και προέβλεψε πως “η COSCO πρόκειται να επεκτείνει μια αμοιβαία επωφελή και win-win συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά”. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής” και του ΑΠΕ, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για τους τελευταίους χειρισμούς της υπόθεσης του λιμανιού από την COSCO.

Μεθοδεύσεις ή ανεπάρκεια από ενδιάμεσους

Ωστόσο, το γεγονός ότι προκλήθηκε τόσο μεγάλο ζήτημα, ώστε να θεωρηθεί από τα ΜΜΕ ότι βρίσκεται στον αέρα η παραχώρηση του ΟΛΠ ή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, δημιουργεί ερωτήματα για το αν υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης ή ανεπάρκεια ορισμένων πλευρών. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη ότι η εταιρεία επιδιώκει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αντιθέτως, ενημερώθηκε για τη θέση αυτή ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της επιστολής. Σοβαρές ευθύνες φαίνεται να βαραίνουν τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τη νομική σύμβουλο της COSCO, καθώς όφειλαν να επιλύσουν το ζήτημα χωρίς να υπάρξει η περιβόητη επιστολή, ειδικά αφού δεν περιείχε διαφωνίες για ουσιαστικά ζητήματα.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν στην “Αυγή” πως στη συζήτηση του υπουργείου Ναυτιλίας με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, “το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε από σπόντα και αποσπασματικά” και πως το τελικό κείμενο “το είδαμε μαζί με τους βουλευτές”. “Σε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις δεν είχαμε αντίρρηση, ενώ σε ένα - δύο θέματα που υπήρξε ζήτημα, αυτά επαναδιατυπώνονται” υποστήριζαν, σημειώνοντας πάντως πως “ήταν υπερβολική η αντίδραση της COSCO, λόγω καχυποψίας”. Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι οι “ισορροπιστικές” αυτές διατυπώσεις απέχουν κατά πολύ από τις διθυραμβικές δηλώσεις για τη νέα σύμβαση και τη συνεργασία με τον Θοδωρή Δρίτσα από τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, οι οποίες δεν αποκλείεται να οφείλονται σε πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ταμείο ή να αποτελούν μια έμμεση παραδοχή ότι φέρει ευθύνη για τον χειρισμό. Εξάλλου, ο Στέργιος Πιτσόρλας εμφανίζονταν έως τη στιγμή της δημοσίευσης της επιστολής να δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σύμβαση.

Επιπλέον, στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθάριζαν στην “Αυγή” ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO είχαν ενημερωθεί για όλες τις αλλαγές που είχαν γίνει, οι οποίες ήταν εξάλλου απολύτως νομοτεχνικού χαρακτήρα (όπως σε κάθε άλλο νομοσχέδιο) και έγιναν από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και όχι από τον Θοδωρή Δρίτσα (άρα, δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του υπουργού).

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι κάποιος (ή μια ομάδα) από τους εγχώριους παράγοντες που διαμεσολαβούν μεταξύ της κυβέρνησης και των Κινέζων να έχτισε μια μεγάλη επικοινωνιακή ιστορία εις βάρος της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται εμμέσως από την κινεζική πρεσβεία. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι για τους γνωρίζοντες κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην υπόθεση του Ελληνικού πριν από λίγες εβδομάδες.

Όλ. Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο ζήτημα

Νωρίς χθες η Όλγα Γεροβασίλη, επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τόνισε ότι “ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με την COCSO είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος” και πως η κυβέρνηση “σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου”. “Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά” συμπλήρωνε στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δεν υπήρξε διάβημα της κινεζικής πρεσβείας

Εξάλλου, κάποια ΜΜΕ φάνηκε να είναι καλά προετοιμασμένα για την αξιοποίηση της επιστολής όταν δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Μάλιστα, το “Πρώτο Θέμα” έφτασε να κάνει λόγο για υποτιθέμενο διάβημα της κινεζικής πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι “διάβημα της κινεζικής πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της σύμβασης με την COSCO δεν υπάρχει” και πως ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος Βασίλης Χιώτης “αποδεικνύει για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι οι 'δημοσιογραφικές πηγές' του είναι ευφάνταστες, βαθύτατα κίτρινες και εντελώς άσχετες με κάθε έννοια εγκυρότητας και δεοντολογίας”. “Τόσο ο έγκριτος δημοσιογράφος όσο και το μέσον αξίζουν τον οίκτο της κοινής γνώμης για το επίπεδο της δημοσιογραφίας που υπηρετούν” συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές. Σε παρόμοιο ύφος διέψευδε αυτές τις πληροφορίες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου.

tags: COSCO, ΟΛΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)