to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 31.05.2013

Πολιτισμός

Λαμπράκεια 2013 στο Μαραθώνα - Νέα Μάκρη

Του Πάνου Τριγάζη*


Αξίζει κάθε υποστήριξης η εμπνευσμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα και της Ν.Ε. Ανατ. Αττικής του κόμματος να οργανώσει Διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου 2013, στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, 50 χρόνια από τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης και βουλευτή της αριστεράς.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της περιοχής με την ενεργό συμβολή του βουλευτή σ. Γιώργου Πάντζα, του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την Επιτροπής του Κόμματος για το «Έτος Λαμπράκη», εργάστηκαν με ζήλο και πάθος για το διήμερο αυτό το οποίο έχει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και επίκαιρο διεκδικητικό πλαίσιο, δίνοντας το παράδειγμα για παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το διήμερο του Μαραθώνα για τον Γρ. Λαμπράκη, (τους αγώνες, τη θυσία του και τα οράματά του) συνδέει, κατά τον καλύτερο τρόπο, την αγωνιστική παράδοση της αριστεράς στη χώρα μας, με τα κοινωνικά και πολιτικά επίδικα της περιόδου αυτής. Αναδεικνύει τον Λαμπράκη ως σύμβολο ανυποχώρητου αγώνα και ενότητας της αριστεράς, αντιφασισμού και διεθνισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε αποσπάσματα από την Ανακοίνωση – Πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής του Διήμερου:

«Οι αγώνες του Λαμπράκη και η διεθνής τους προβολή έχει ταυτιστεί με τον Μαραθώνα. Διότι από τον Τύμβο του Μαραθώνα – σύμβολο νικηφόρας αντίστασης στην ξένη επιβουλή - ξεκίνησε το Γρ. Λαμπράκης την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – πρώτη πορεία ειρήνης στην ιστορία της Ελλάδας – η οποία είχε προγραμματιστεί να καταλήξει στην Πνύκα – σύμβολο της δημοκρατίας.

Η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίησή της από τον Γρ. Λαμπράκη (και λίγους συνοδοιπόρους του που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής)  αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής στις τότε συνθήκες έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του ακραίου αντικομμουνισμού. Επρόκειτο για μεγάλη νίκη του Γρ. Λαμπράκη, με τεράστια διεθνή απήχηση».

Και για τους μεταγενέστερους αγώνες, λέει η ανακοίνωση:

«Από το 1964 ο Τύμβος του Μαραθώνα καθιερώθηκε ως η αφετηρία πολλών Μαραθώνιων πορειών – προδικτατορικά και μεταδικτατορικά – με ένα από τα κύρια αιτήματα την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, μία από τις οποίες ήταν εγκατεστημένη στη Νέα Μάκρη απ΄όπου τελικά απομακρύνθηκε το 1995 και στη συνέχεα ο χώρος της βάσης περιήλθε στο Δήμο Ν. Μάκρης, εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί προτομή του Γρ. Λαμπράκη, γεγονός που δείχνει ότι οι αγώνες για την ειρήνη φέρνουν αποτελέσματα».

Και η κατάληξη της Ανακοίνωσης – Πρόσκλησης με το επίκαιρο περιεχόμενο:

«Σας προσκαλούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη και το μεγάλο Κίνημα των Λαμπράκηδων, το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου 2013, που οργανώνουμε διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης στο Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρη, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και διεκδικητικό πλαίσιο:

-Να οριστεί «Έτος Λαμπράκη» το 2013.

-Να δοθεί το όνομα του Λαμπράκη σε πλατεία του Δήμου Μαραθώνα.

-Να σωθεί το Κέντρο Υγείας της περιοχής, που απειλείται με κλείσιμο.

-Να οργανώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά διάκριση, της οποίας σύμβολο υπήρξε ο Γρ. Λαμπράκης, ο «γιατρός των φτωχών».

Όλοι, λοιπόν, στον Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρη, το διήμερο, 1-2 Ιουνίου 2013.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης» (εκδ. Ταξιδευτής).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)