to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 26.05.2016

Διεθνή

Φαβούρ: Το 9 μηνών κοριτσάκι από το Μαλί νέο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων στη Λαμπεντούζα

Η Φαβούρ, 9 μηνών, κατάγεται από το Μαλί και οι γονείς της χάθηκαν όταν το πλοίο που τους μετέφερε μαζί με δεκάδες ανθρώπους από το Μαλί και τη Νιγηρία αναποδογύρισε, όταν όλοι μαζί μετακινήθηκαν προς την μία πλευρά του σκάφους στη θέα ενός σωστικού πλοίου.


Η μικρή Φαβούρ έφθασε ορφανή χθες στο νησί της Λαμπεντούζα και έγινε το νέο σύμβολο της τραγωδίας των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Ζήτησα να μου την δώσουν, ήθελα να την κρατήσω για πάντα μαζί μου», δήλωσε συγκινημένος στους δημοσιογράφους ο γιατρός Πιέτρο Μπάρτολο που εργάζεται στο ιταλικό νησί.

Η Φαβούρ, 9 μηνών, κατάγεται από το Μαλί και οι γονείς της χάθηκαν όταν το πλοίο που τους μετέφερε μαζί με δεκάδες ανθρώπους από το Μαλί και τη Νιγηρία αναποδογύρισε, όταν όλοι μαζί μετακινήθηκαν προς την μία πλευρά του σκάφους στη θέα ενός σωστικού πλοίου.

Το μωρό έμεινε μόνο του και αποβιβάστηκε στη Λαμπεντούζα στα χέρια μίας νεαρής, που την εμπιστεύθηκε στον γιατρό.

«Είναι ένα υπέροχο και τρυφερό κοριτσάκι. Έμπλεξε τα χέρια της γύρω από τον λαιμό μου, με κατούρησε και δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ. Έχει ένα μικρό στρογγυλό πρόσωπο, είναι ένα σπάνιας ομορφιάς κοριτσάκι», λέει ο γιατρός.

Ο Πιέτρο Μπάρτολο, γύρω στα εξήντα, έχει δει χιλιάδες μετανάστες, γέρους και παιδιά, πεθαμένους και ζωντανούς, «αλλά δεν συνηθίζεις ποτέ και κάθε φορά που πρέπει να ανοίξω ένα σάκο που περιέχει ένα πτώμα, με πονάει το στομάχι μου», λέει.

Ο γιατρός είναι ένα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο «Fuocoammare», το ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι για τους πρόσφυγες που βραβεύθηκε τον Φεβρουάριο με την Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο Πιέτρο Μπάρτολο πήρε υπό την προστασία του πριν από πέντε χρόνια ένα 17χρονο Τυνήσιο: «τώρα πια είναι καλά, πάει, έρχεται, σαν να ήταν γιος μου», λέει.

(προηγούμενη ενημέρωση)

Λαμπεντούζα: Βρέφος εννέα μηνών έχασε τη μητέρα του κατά τον διάπλου της Μεσογείου

Συγκινεί την Ιταλία η ιστορία ενός μωρού εννέα μηνών από την Νιγηρία, το οποίο μεταφέρθηκε χθες στο hotspot της Λαμπεντούζα. Η μητέρα του, η οποία κυοφορούσε, έχασε την ζωή της κατά τον διάπλου της Μεσογείου εξαιτίας σοβαρότατων εγκαυμάτων που προκλήθηκαν από τα καύσιμα του πλεούμενου στο οποίο επέβαινε.

Το ορφανό κοριτσάκι παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα αφυδάτωσης και η πρώτη ιατρική φροντίδα του παρασχέθηκε από τον γιατρό Πιέτρο Μπάρτολο, πρωταγωνιστή του φιλμ ντοκιμαντέρ «Φωτιά στην Θάλασσα» (Fuocammare), του Ιταλού σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόζι, το οποίο βραβεύθηκε με την Χρυσή 'Αρκτο του Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

 

Το όνομα της μικρής Νιγηριανής στην γλώσσα της σημαίνει «προνομιούχα», και όλοι ελπίζουν τώρα να μπορέσει να έχει μια ήρεμη και κατά το δυνατόν ευτυχισμένη ζωή στην Ευρώπη, παρά τον τραγικό χαμό της μητέρας της. Tην προσωρινή της επιμέλεια έχουν αναλάβει οι καραμπινιέροι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)