to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 07.09.2017

Αθλητισμός

Λάκης Παπαϊωάννου: «Ο Ηρακλής διαλύεται και η πόλη κοιμάται»

Ο Λάκης Παπαϊωάννου, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής, που συμμετείχε ενεργά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες στήριξης του Ηρακλή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την σημερινή εξέλιξη


Από τις 19 Αυγούστου που αναρτήθηκε η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΕ για έναρξη προπονήσεων ενόψει της νέας σεζόν, ως και χθες που ανακοινώθηκε η ματαίωση κάθε δραστηριότητας στον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, δεν πέρασε ούτε μήνας, ήταν όμως αυτό το διάστημα ενός προαναγγελθέντος "θανάτου", αφού ο άλλοτε κραταιός Ηρακλής δεν είχε τις προϋποθέσεις και τους πόρους να συνεχίσει αυτόν τον δραματικό του κατήφορο. 

Ο Ηρακλής όπως τον γνωρίζαμε και τον γνώρισε όλη η αθλητική κοινωνία της χώρας δεν υφίσταται και τώρα η τεράστια ιστορία των 109 χρόνων του περνάει στο αρχείο. Προσωρινά ή οριστικά θα φανεί, αν και οι φίλοι, βετεράνοι ποδοσφαιριστές ,οπαδοί και παράγοντές του, έχουν μια μόνιμη έκφραση στα χείλη τους: Πως «ο Ηρακλής είναι ιδέα και οι οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ».

Ο Ηρακλής 1908 ήταν ποδοσφαιρικό σωματείο που έδρεψε δάφνες μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ανέδειξε πλήθος σημαντικών ποδοσφαιριστών, αλλά και ηρώων στην κοινωνία με την εθνική τους συνεισφορά. Ηρωες σαν τον Γιώργο Κατσάνη, που έπεσε μαχόμενος στα πεδία της Κύπρου στην εισβολή του Αττίλα, ή σαν τον Γιώργη Ιβάνοφ, που έδρασε στην κατοχή κατά των κατακτητών της Ελλάδας ως σαμποτέρ κατά των Γερμανών κατακτητών.

Ανέδειξε πλήθος αθλητών σε κάθε άθλημα, με τεράστια προσφορά στις εθνικές ομάδες. Με άξονα το ποδόσφαιρο, που ήταν το πρώτο τμήμα από την ίδρυση του συλλόγου στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο Ηρακλής γιγαντώθηκε και απέκτησε φίλους εντός και εκτός Ελλάδος. 

Ομως τα λάθη, η κακοδιοίκηση, η οικονομική κρίση και οι δικαστικές αποφάσεις των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων των τελευταίων μηνών, αποτέλεσαν τις αιτίες που ο Ηρακλής "λύγισε" και η απόφαση ήταν αναπόφευκτη. Η αδυναμία συμμετοχής ακόμα και στο πρωτάθλημα της Football League σήμανε την οριστική κατάρρευση του συλλόγου, που αναζητά ψύχραιμα λύσεις για την μετεξέλιξή του. Με τόσα χρέη και τόσες προσφυγές, ο πρόεδρος της ομάδας, Σπύρος Παπαθανασάκης, δύσκολα θα κατάφερνε να κρατήσει όρθιο τον Ηρακλή. Χθες οι Θεσσαλονικείς επρόκειτο να αγωνιστούν στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της νέας σεζόν με τον Αλμωπό Αριδαίας και οι παίκτες ενημερώθηκαν να μην δώσουν καν το "παρών". Οι "κυανόλευκοι" δεν θα "κατέβουν" στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και η ΠΑΕ διαλύεται. Ο Ερασιτέχνης έχει τη σκέψη να αποκτήσει το ΑΦΜ του Ηρακλή Αμπελοκήπων και να οδηγηθεί η ομάδα στην Α1 της ΕΠΣΜ. Ομως ακόμα οριστικές αποφάσεις δεν είναι εύκολο να ληφθούν. Σε κάθε περίπτωση, το Ιδρυτικό σωματείο έχει πλέον την ευθύνη της λειτουργίας της ομάδας και της διαχείρισης της σημερινής δραματικής κατάστασης. 

Ο Λάκης Παπαϊωάννου, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής, που συμμετείχε ενεργά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες στήριξης του Ηρακλή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την σημερινή εξέλιξη λέγοντας: «Πραγματικά δεν το πίστευα αυτό που διάβασα χθες, πως φτάσαμε δηλαδή στο σημείο της διάλυσης της ομάδας. Και αυτό έγινε μετά από μια συστοιχία δεδομένων, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, ο πρόεδρος Σπύρος Παπαθανασάκης, αλλά κι εμείς σαν οικογένεια του Ηρακλή, κάναμε λάθη τα τελευταία χρόνια. Με λυπεί αφάνταστα η συγκεκριμένη εξέλιξη. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο αυτό που αισθάνθηκα όταν το διάβασα. Παρά τα χίλια λάθη όμως που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η ομάδα σώθηκε στους αγωνιστικούς χώρους και μέσω δικαστικών αποφάσεων με άδικες αποφάσεις καταδικάστηκε να πέσει κατηγορία αντί άλλης ομάδας. Ετσι τώρα αδυνατεί να πάρει μέρος ακόμα και στην Football Legaue, αλλά αυτό δεν σημαίνει διάλυση του Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι ιδέα και δεν θα διαλυθεί ποτέ. Την Δευτέρα και αφού σκεφτούμε ήρεμα και ψύχραιμα, θα δούμε τον δρόμο αντίδρασης και την επιλογή που θα έχουμε σαν οικογένεια του Ηρακλή για να διαλέξουμε. Ομως εδώ θα ήθελα να πω ότι ο Ηρακλής "διαλύεται" και όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης κοιμάται. Αυτό είναι καταστροφικό, γιατί έτσι καταστρέφεται ο κοινωνικός και αθλητικός ιστός της πόλης, γιατί το ένα ακολουθεί το άλλο. Οταν πριν μέρες ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, αυτό σήμανε και την οικονομική ζημία ενός μεγάλου τμήματος των επιχειρηματιών και της οικονομικής κίνησης στην Θεσσαλονίκη, που δεν θα έχει πλέον φέτος τον ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το ίδιο συμβαίνει με τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια λείπουν από την μεγάλη κατηγορία. Το ερώτημά μου είναι, τι κάνει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τα πολιτικά της πρόσωπα; Με λυπεί πως η πόλη αυτή κοιμάται».
 
Στο ερώτημα πότε άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα και οι αιτίες αυτής της οπισθοδρόμησης που έφερε τον Ηρακλή στην δεινή αυτή θέση, ο παλαίμαχος κατερινιώτης ποδοσφαιριστής λέει: «Δεν θέλω να πάω πολύ πίσω. Έγιναν εγκληματικά λάθη και ίσως να ήταν βολική εξέλιξη για κάποιους για να είναι ο Ηρακλής η μία ομάδα που θα υποβιβαστεί. Την πρώτη χρονιά της παρουσίας του κ. Παπαθανασάκη δεν θα μπορούσα να πω κάτι. Από την δεύτερη χρονιά, όμως, άρχισαν διαδοχικά προβλήματα και θυμούνται όλοι καλά πως ο ομογενής επιχειρηματίας σε μια του δήλωση, ερωτηθείς για το είδος των επιχειρήσεών του, είπε πως "ούτε η μάνα μου δεν ξέρει τι δουλειά κάνω". Αυτό είναι ενδεικτικό και από τότε άρχισαν τα αλλεπάλληλα προβλήματα που ορθώνονταν μπροστά μας σαν τοίχος. Ομως η ευθύνη βαραίνει και τους εκτελεστικούς μηχανισμούς. Η ομάδα είχε ένα χρόνο νωρίτερα οικονομικά προβλήματα και ο κ. Παπαθανασάκης αμέριμνος περίμενε την σωτηρία της λέγοντας πως "η ομάδα είναι δική μου"».
   
Για το μέλλον του Ηρακλή, ο Λάκης Παπαϊωάννου θα μας πει: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις προτάσεις μας και όχι να λέμε για να λέμε. Στη γενική συνέλευση της Δευτέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι, γιατί εκεί πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Χρειάζεται σοβαρότητα, όχι μεγάλα λόγια και να πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε. Οργανωμένα και νοικοκυρεμένα. Όχι πράγματα που δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο και ρεαλιστικότερο. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι ο Ηρακλής είναι ιδέα που θα υπάρχει πάντα. Και για να υπάρχει Ηρακλής πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Σήμερα υπάρχει μια ειλικρινής συμπαράσταση για τον Ηρακλή και από άλλες ομάδες του ποδοσφαιρικού χάρτη. Πρώτος ο Πανσερραϊκός με ανακοίνωσή του εξέφρασε την θλίψη και απογοήτευσή του και ακολούθησαν οι διοικούντες τον Απόλλωνα Πόντου. Κάνουν λόγο, μάλιστα, για τη πιο μελάνη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή είδηση για την διάλυση της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας της ΠΑΕ Ηρακλής γράφει την πιο μελανή σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ειδικότερα για το ποδόσφαιρο της πόλης της Θεσσαλονίκης που γίνεται φτωχότερο, αποδυναμώνεται, μειώνεται ο αναγκαίος για όλες τις ομάδες της πόλης ανταγωνισμός κι αυτό μας λυπεί βαθύτατα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους χιλιάδες φίλους του "γηραιού" και ευχόμαστε να ξαναβρεί ο Ηρακλής τον δρόμο του και να επιστρέψει σύντομα υγιής, ισχυρός και πρωταγωνιστής στη φυσιολογική του θέση, ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες της χώρας μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)