to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 17.06.2013

Πολιτική

Λαϊκός ανένδοτος: Ή Σαμαράς ή Δημοκρατία

Του Θέμη Τζήμα


(Και) η τελευταία προεκλογικού τύπου ομιλία Σαμαρά έρχεται να επιβεβαιώσει τα δύο πράγματα που ήδη γνωρίζαμε για τον πρωθυπουργό και την κλίκα του: πρώτον ότι πρόκειται για μια ομάδα φανατικών ακροδεξιών που μισούν κάθετί δημόσιο και λαϊκό, τόσο λόγω ταξικής προέλευσης, όσο και λόγω ιδεολογίας. Η ΕΡΤ, όπως και τα δημόσια πανεπιστήμια, τα συνδικάτα και πολλοί άλλοι χώροι λαϊκής συμμετοχής έστω προβληματικής αποτελούν αντικείμενο λυσσαλέας επίθεσης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία διάλυσης της ίδιας της έννοιας του λαού.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η κατάργηση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στον πυρήνα της ιδεολογίας τους βρίσκεται η αναίρεση όλων των μεταπολεμικών προοδευτικών κατακτήσεων του λαού, όσων πέτυχε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών, καθώς ως γνήσιοι ακροδεξιοί παραμένουν ασυμφιλίωτοι με κάθε έννοια ουσιαστικής δημοκρατίας, νοσταλγώντας το κράτος της δεξιάς της δεκαετίας του '50.

Η ιδεολογία τους έχει ταυτιστεί με την πολιτική των μνημονίων, που ως γνήσια νεοφιλελεύθερη στρατηγική προϋποθέτει διαρκείς δημοκρατικές εκτροπές. Πρόκειται για μια ταυτόχρονα αντικοινωνική και αντιδημοκρατική στρατηγική που προωθεί την υφαρπαγή πλούτου από τις κατώτερες και μεσαίες κοινωνικές τάξεις προς ένα στενό, ολιγαρχικό επιχειρηματικό κύκλο, ντόπιων και ξένων και της οποίας η επιτυχία περνά μέσα από την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας. Χώρα με κυρίαρχο λαό δεν μπορεί να ανεχτεί την καταλήστευσή της, ούτε τα νεοαποικιακά δεσμά με τα οποία τη δένουν σε ξένα συμφέροντα. Δεύτερον, στον πυρήνα της ακροδεξιάς κλίκας βρίσκεται μια επίθεση στις όποιες οάσεις πολιτισμού.

Δεν αστειευόταν ο πρωθυπουργός όταν διακήρυττε ξεδιάντροπα ότι η ποιότητα των ιδιωτικών καναλιών των κολλητών του υπερέχουν εκείνης της ΕΡΤ. Γνωρίζουν καλά ότι ένας διαλυμένος, κατηργημένος κατ΄ουσία λαός πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους που διασκεδάζουν με τούρκικες σαπουνόπερες, φτηνιάρικα σόου, που θα παρακολουθεί στημένες εκπομπές και ειδήσεις που αποφασίζει το καρτέλ των πτωχευμένων τραπεζιτών και εργολάβων. Γι' αυτούς ο πολιτισμός είναι μια απόλαυση για λίγους για τον κοινωνικό τους κύκλο, ενώ στους πολλούς, στις μάζες αρμόζει η ευτέλεια και ο αποπροσανατολισμός.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίθεση στην ΕΡΤ δεν αφορά μόνο ή κυρίως την ΕΡΤ και τους εργαζομένους αλλά χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας και του πολιτισμού στη χώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όρισε την επίθεση αυτή ως το σταυροδρόμι μετά το οποίο έπονται τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα όλων μας. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ούτε ανοχής, ούτε κωλυσιεργίας απέναντι σε μια επίθεση που ξεδιπλώνεται ολόπλευρα. Είναι πιο επιτακτικός από ποτέ ο λαϊκός ανένδοτος για δημοκρατία και πολιτισμό.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μπορεί υπό τις επιταγές της Μέρκελ να επιβιώσει, μέσα από έναν άτιμο συμβιβασμό στο θέμα της ΕΡΤ. Ασχέτως αυτού μέσα από τη χουντική απόφαση του μαύρου πρέπει να ξεδιπλωθεί ένα κίνημα που πέραν πάσης αμφιβολίας να συνασπίσει το ευρύτερο δυνατό δημοκρατικό και αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, που θα απλωθεί σε κάθε μαζικό χώρο, απέναντι στη συνασπισμένη ακροδεξιά και στα απαξιωμένα δεκανίκια της. Είναι ένας αγώνας που οφείλει να λάβει χαρακτηριστικά ανενδότου και να καταστήσει το λαό εγγυητή της άλλης πολιτικής εξόδου από την κρίση που περνά μέσα από την επαναθεμελίωση της δημοκρατίας μας, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Ή ο Σαμαράς και η κλίκα του ή η ελληνική δημοκρατία.

Πηγή: periodista.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)