to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 23.05.2013

Διεθνή

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Άμαχοι εκτοπισμένοι και παγιδευμένοι στις συγκρούσεις

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάζονται να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στους καταυλισμούς Μαγκάνγκα 3 και Μπαλένγκο


Γκόμα/Παρίσι- 22 Μαΐου 2013. Άρχισαν και πάλι από τις 21 Μαΐου οι μάχες που μαίνονταν μεταξύ του στρατού του Κονγκό (FARDC) και της ομάδας ανταρτών M23 δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Γκόμα. Πολλοί εκτοπισμένοι από παλιότερα κύματα βίας βρίσκονται τώρα παγιδευμένοι στα πυρά των νέων συγκρούσεων.

«Οι καταυλισμοί Μαγκάνγκα, Λακ Βερ και Μπoυχάιμπα βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Γκόμα και Σάκε και εν τω μέσω πυρών τις τελευταίες δυο μέρες.», δήλωσε ο Τιερί Γκοφώ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Βόρειο Κίβου. «Ο δρόμος μεταξύ της Γκόμα και της Σάκε είναι στρατηγικής σημασίας, αλλά οι μάχες που μαίνονται σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων».

Έξι οβίδες προσγειώθηκαν την Τρίτη στην περιοχή των καταυλισμών Μαγκάνγκα, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Μια ομάδα των MSF κατάφερε να μεταφέρει τους τραυματίες σε ένα κοντινό νοσοκομείο που υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Οι πόλεις της ευρύτερης περιοχής υπέστησαν συνέπειες από τη χρήση βαρέος οπλισμού που προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η επαρχία Ντόσο κοντά στην Γκόμα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από δώδεκα.

Από την έναρξη των βομβαρδισμών, οι κάτοικοι του καταυλισμού Μαγκάνγκα 3 κατέφυγαν σε άλλους κοντινούς καταυλισμούς ή στην πόλη της Γκόμα αναζητώντας καταφύγιο. Το ένα τέταρτο του καταυλισμού έχει εκκενωθεί. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρέπονται σε φυγή από το φόβο των συγκρούσεων, ενώ όσοι παραμένουν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, χωρίς να ξέρουν που να πάνε ή πώς να αντιδράσουν», λέει ο Τιερί Γκοφώ.

Οι μάχες και η παράταξη των αντιμαχόμενων πλευρών τόσο κοντά στον καταυλισμό ανάγκασε τους MSF να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στους καταυλισμούς Μαγκάνγκα και Μπαλένγκο. Η ομάδα των MSF διενεργεί εκτίμηση της μετακίνησης του πληθυσμού στην περιοχή και είναι έτοιμη να παρέμβει αν κριθεί αναγκαίο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα ανταρτών M23 εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση στις πόλεις Γκόμα και Σάκε, αναγκάζοντας πολλούς να τραπούν σε φυγή και να αναζητήσουν καταφύγιο στους καταυλισμούς που βρίσκονται δυτικά της Γκόμα. Οι αντάρτες κατέλαβαν την Γκόμα  δέκα μέρες αργότερα οπότε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ζοζέφ Καμπιλά.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του FARDC και της M23 ξέσπασε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη χώρα και την καθιέρωση μιας «ταξιαρχίας επέμβασης», που για πρώτη φορά θα έχει την εντολή να πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα,  οι MSF καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από τη χρήση βίας γύρω από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων και σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Οι MSF παρέχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στην επαρχία του Νότιου Κίβου, δουλεύοντας σε κέντρα υγείας και κινητές κλινικές. Επίσης υποστηρίζουν τη λειτουργία νοσοκομείων παραπομπής ασθενών στις πόλεις Μουέσο, Πίνγκα, Μασίσι, Ρουτσούρου, Γουαλικάλε και Κιτσάνγκα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)