to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 06.02.2021

Κοινωνία

Λαϊκές Αγορές ώρα μηδέν!

Οι Λαϊκές Αγορές ο επόμενος στόχος της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Στη Βουλή μέσω των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Συλλόγων παραγωγών και λαϊκών αγορών για το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με αίτημα τη μη κατάθεσή του.


Στη Βουλή έφτασε χθες, μέσω των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου και Σωκράτη Βαρδάκη, η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Συλλόγων παραγωγών και λαϊκών αγορών για το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με αίτημα τη μη κατάθεσή του.

Με μια ματιά, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

  •  Ανατίθεται η διαχείριση των Λαϊκών Αγορών σε ιδιώτες
  •  Επιτρέπεται σε Νομικά πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές
  •  Ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, με αποτέλεσμα να πλειστηριάζονται και οι θέσεις τους
  •  Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (ΔΣ)
  •  Εξαιρούνται οι Εκπρόσωποι Συνδικαλιστών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών, από τη συμμετοχή τους απ’ όλες τις Αποφάσεις και Σχεδιασμούς

Με κοινή αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτές Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αντίστοιχα, θέτουν επί τάπητος την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την τελευταία, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές, που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, διαμαρτύρονται για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο. Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του, τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας και να μην δώσει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, με την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη, με αναφορά τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας και του σωματείου.

Σημείωσαν δε:

«Αναρωτιέται κανείς με ποια λογική η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Έχει υπόψη η κυβέρνηση τι σημαίνει λαϊκή αγορά, γιατί υπάρχει, ποια η συνεισφορά της στις τοπικές οικονομίες, τις λαϊκές γειτονιές; Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να βάλουν χέρι και στις λαϊκές αγορές και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ τους; Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις, αλλά και να συναισθανθεί την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και παραγωγών που βρίσκονται στην επισφάλεια;»

Ο Δ. Καλαματιανός, αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε: «Με τον «εκσυγχρονισμό» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν διστάζει να προωθήσει ρυθμίσεις, που περιορίζουν σημαντικά τα δικαιώματα και το επαγγελματικό μέλλον παραγωγών και πωλητών. Δεν κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες τους. Παραβλέπει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με διάλογο και συνεργασία για να υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών.

Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν τους στηρίζει, αλλά πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί, επιμένει να νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Οι Λαϊκές Αγορές είναι ο επόμενος στόχος της νεοφιλελεύθερης επίθεσης», δήλωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Ο στόχος του Υπουργού διπλός: να ισοπεδώσει τους παραγωγούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτές και να καταργήσει τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών στη στήριξη των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα».

«Οι Λαϊκές Αγορές εκτός από το τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί από τους περιορισμούς  της πανδημίας, αφού 7 στους 10 παραγωγούς και εμπόρους έμειναν εκτός των μέτρων στήριξης, μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο», δήλωσε επίσης η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)