to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 07.02.2022

Οικονομία

Λαγκάρντ: Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός το μεγαλύτερο μέρος του 2022

Αβέβαιες είναι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι «είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά»


Ωστόσο εκτίμησε ότι «θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Μιλώντας Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον.

Όπως εξήγησε, οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, ωστόσο, επισήμανε, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για αυξημένους κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού «ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», σημειώνοντας ότι το Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση καθώς θα έχουν ληφθεί υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, που υποστήριξε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ώς το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια. Και τόνισε ότι, λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Συγκρατημένη δυναμική ανάπτυξης

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία).

Εξήγησε ότι το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)