to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 26.05.2012

Οικονομία

Λαγκάρντ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Στο απυρόβλητο οι μεγαλο-οφειλέτες, στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Τη στιγμή που τα μνημονιακά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που εκφράζει την πάγια θέση του να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει την αντιπάθειά της για τους φοροφυγάδες στην Αθήνα.


Στο στόχαστρο των εγχώριων και διεθνών μνημονιακών δυνάμεων, φυσικά, δεν είναι οι μεγαλο-οφειλέτες, αλλά ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος και οι κοινωνικές κατηγορίες που δοκιμάζονται από τα μέτρα λιτότητας, αφού η Διευθύντρια του ΔΝΤ, υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει καμία χαλάρωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, καλώντας τους Έλληνες να “πληρώσουν το λογαριασμό”. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισημαίνει ότι “αποκαλύπτουν τις κυνικές προθέσεις αλλά και τον ουσιαστικό πολιτικό ρόλο του διεθνούς αυτού θεσμού, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την καταστροφή ολόκληρων κοινωνιών”. Επιπροσθέτως, επιρρίπτει “τεράστια ευθύνη” σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για “την εμπλοκή της χώρας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο μαθηματικά οδηγεί στη χρεωκοπία, την εξαθλίωση και την υπανάπτυξη”.

 
Συγκεκριμένα, σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας προχώρησε χτές η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Γκάρντιαν, η κα Λαγκάρντ δήλωσε πως τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα παιδιά στο Νίγηρα από ότι για τους φοροφυγάδες στην Αθήνα. Εμφανώς εκνευρισμένη από την πιθανότητα να εκλεγεί κυβέρνηση της Αριστεράς τον Ιούνη στην Αθήνα, η κα Λαγκάρντ σχολίασε πως δεν θα επιτρέψει καμιά χαλάρωση στο πρόγραμμα δημοσιονομκής σταθερότητας και πως για το ΔΝΤ δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα σε μια αδύναμη χώρα της Αφρικής από μια χώρα της ΕΕ. Σε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα και επαναλαμβάνοντας στη γλώσσα της διεθνούς καπιταλιστικής ελίτ το «Μαζί τα φάγαμε» δήλωσε ακόμα, πως για τους Ελληνες ήρθε η ώρα να «πληρώσουν το λογαριασμό».


Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των δηλώσεων ξέσπασε σάλος στο Διαδίκτυο τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Αναγνώστες της εφημερίδας Guardian χαρακτήριζαν την Λαγκάρντ “sociopath” και καταφέρονταν κατά των αποτυχημένων πολιτικών του ΔΝΤ και της εισόδου του στην Ευρώπη.




Στο ίδιο κλίμα, Έλληνες χρήστες σχολιάζουν ειρωνικά τις δηλώσεις επισημαίνοντας πως αν η συμπάθεια του ΔΝΤ για τα παιδιά του Νίγηρα εκφράζεται με προγράμματα όπως το Ελληνικό μνημόνιο, τότε ίσως είναι καλύτερα να απαλλαγούμε απο τη συμπάθεια του ΔΝΤ. 









ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Ο δογματισμός του ΔΝΤ αναδεικνύει την ενοχή της χρηματοπιστωτικής ελίτ

Με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι “οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού αποκαλύπτουν τις κυνικές προθέσεις αλλά και τον ουσιαστικό πολιτικό ρόλο του διεθνούς αυτού θεσμού, ο οποίος βρίσκεται από την καταστροφή ολόκληρων κοινωνιών στην Λατινική Αμερική, την Ασία και το Νότιο Ημισφαίριο”.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι “ο Νεοφιλελεύθερος δογματισμός του Ταμείου αναδεικνύει την ενοχή της χρηματοπιστωτικής ελίτ στην δημιουργία της φτώχιας και της εξαθλίωσης στον πλανήτη, ενώ καταδεικνύει και το ρόλο των δυνάμεων της συντήρησης στην Ευρώπη και την Ελλάδα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρουν τεράστια ευθύνη για την εμπλοκή της χώρας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο μαθηματικά οδηγεί στη χρεωκοπία, την εξαθλίωση και την υπανάπτυξη”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)