to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μυστήριο με 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που βρέθηκαν στην Ιταλία - Τι απαντάει η AstraZeneca

«Η AstraZeneca κρύβει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ιταλία», γράφει σήμερα η εφημερίδα La Stampa, προσθέτοντας ότι φαίνεται πως προορίζονται για τη Βρετανία - Η AstraZeneca, ωστόσο, ισχυρίζεται πως οι δόσεις του εμβολίου είχαν σταλεί στην Ιταλία για εμφιάλωση και πως προορίζονται για αποστολή σε πιο αδύναμες οικονομικά χώρες (16 εκατ. δόσεις) και για την Ευρώπη (οι υπόλοιπες 13 εκατ. δόσεις) - Η ποσότητα που ανακαλύφθηκε είναι μικρότερη από όση έχει παραδώσει ως τώρα η AstraZeneca στην ΕΕ παρά τη σχετική υποχρέωση που έχει αναλάβει.


«Η AstraZeneca κρύβει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ιταλία», τιτλοφορούσε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα του Τορίνο, La Stampa. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πρόκειται για πάνω από 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, οι οποίες φέρονται να βρίσκονται σε βιομηχανία έξω από την Ρώμη, στην περιοχή του Ανάνι, και να μην προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά για εκείνη της Βρετανίας.

Η La Stampa γράφει ότι τον «θησαυρό» αυτό εντόπισαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ειδοποίησαν τις ιταλικές. 

AstraZeneca: Προρίζονται για πιο αδύναμες χώρες και για την Ευρώπη

Η AstraZeneca σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι οι παρτίδες που βρέθηκαν στην Ιταλία δεν προορίζονται για τη Βρετανία, αλλά ότι 16 εκατομμύρια δόσεις αναμένουν τον ποιοτικό έλεγχο για να διοχετευθούν σε πιο αδύναμες οικονομικά χώρες μέσω του προγράμματος Cοvax, ενώ οι υπόλοιπες 13 εκατομμύρια δόσεις θα διοχετευθούν, επίσης μετά τον ποιοτικό έλεγχο, στις χώρες της Ευρώπης.

Προσθέτει δε, ότι δεν σχεδιάζονται επί του παρόντος εξαγωγές - εκτός από εκείνες προς αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του προγράμματος Covax -  και δεν θα ήταν σωστό να περιγράψουμε τις παρτίδες στο εργοστάσιο - που διευθύνεται από την αμερικανική εταιρεία Catalent για την παροχή πλήρωσης και συσκευασίας φιαλιδίων στην AstraZeneca - ως «απόθεμα».

«Υπάρχουν 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε αναμονή για αποστολή ποιοτικού ελέγχου και διακίνηση στην Covax ως μέρος της δέσμευσής μας να παρέχουμε εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Το εμβόλιο κατασκευάστηκε εκτός ΕΕ και μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο Anagni για να γεμίσει φιαλίδια», είπε η εταιρεία.

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Το όλο θέμα ήρθε στο φώς, όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν στην παραγωγική μονάδα εμβολίων που βρίσκεται στο Χάλιξ της Ολλανδίας - απ΄όπου και, σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, εστάλησαν περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις ΑstraaZeneca για την πρώτη δόση εμβολιασμού των πολιτών στη Βρετανία.

Η βιομηχανία του Ανάνι εμφιαλώνει τα εμβόλια, τα οποία στην συνέχεια είναι έτοιμα να σταλούν στους διάφορους παραλήπτες. Σύμφωνα με ό,τι φέρονται να ανακάλυψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, πολλές από τις φιάλες εμβολίου, που βρίσκονται στο Ανάνι, περιέχουν το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο παράχθηκε στο Χάλιξ της Ολλανδίας. Η υποψία είναι ότι ο τελικός στόχος είναι να μπορέσει να παρασχεθεί, με τον τρόπο αυτό, η δεύτερη δόση αναγκαία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στην Βρετανία.

Η La Stampa υπενθυμίζει ότι αρχικά η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία είχε δεσμευθεί να παραδώσει στην ΕΕ 120 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ τώρα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σεβαστεί ούτε την τελευταία της υπόσχεση για παράδοση τριάντα εκατομμυρίων δόσεων.

Η υπόθεση ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι επί σειράς παρτίδων που βρίσκονται στο κέντρο παραγωγής του Ανάνι, νότια της Ρώμης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την σειρά του, ενημέρωσε τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο υπουργός διέταξε έφοδο, την οποία και πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο οι καραμπινιέροι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ | Τhe Guardian

tags: AstraZeneca

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)