to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 21.09.2021

Διεθνή

Λα Πάλμα: Εκκένωση κι άλλων οικισμών, φόβοι για τοξικά αέρια αν και όταν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έως τώρα για να γλιτώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου - Ειδικοί λένε ότι εάν και όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων.


(φωτ. από το σχετικό άλμπουμ της Ελ Παϊς)  

Η λάβα από την πρώτη έκρηξη ηφαιστείου σε χερσαία περιοχή στα Κανάρια Νησιά εδώ και 50 χρόνια ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα τμήματος του δήμου του Ελ Πάσο στο νησί Λα Πάλμα και να ζητήσουν από αυτούς που θέλουν να δουν το φαινόμενο από κοντά να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι από τη συνοικία Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους αργά χθες και νωρίς σήμερα αφού λάβα άρχισε να ρέει από άλλη σχισμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο κρατικό δίκτυο TVE.

«Η λάβα που ρέει προς τη θάλασσα είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει εκτραπεί από την πορεία της», δήλωσε ο Ροντρίγκεθ.

Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έως τώρα για να γλιτώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με το TVE.

Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή, αφού το Λα Πάλμα, το βορειοδυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, είχε σειστεί από χιλιάδες δονήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Λάβα εκτινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον αέρα, με αποτέλεσμα να καούν δασικές εκτάσεις ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων κινήθηκαν προς τον ωκεανό σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Στο βίντεο, η λάβα «εισβάλλει» στην αυλή σπιτιού:

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί αλλά εικόνες από drone έδειξαν δύο ποτάμια μαύρης λάβας να αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένη γη καθώς προχωρούσαν από το δυτική πλευρά του ηφαιστείου προς τη θάλασσα.

Ειδικοί λένε ότι εάν και όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων.

Οι λιμενικές αρχές έχουν αποκλείσει μια θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικών μιλίων ως μέτρο πρόληψης προκειμένου να «αποτραπούν οι περίεργοι και τα αέρια να μην επηρεάσουν τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου Μαριάνο Χερνάντεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Ο ίδιος ζήτησε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το φυσικό φαινόμενο να αποφύγουν να πλησιάσουν την περιοχή.

Το ποτάμι της λάβας αναμενόταν αρχικά να φθάσει στην ακτή χθες βράδυ, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινείται επιβραδύνθηκε τις τελευταίες ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα ποτάμι λιωμένων πετρωμάτων να ‘καταπίνει’ αργά ένα σπίτι στο χωριό Λος Καμπίτος και το εσωτερικό του να πιάνει φωτιά με τις φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα και τη σκεπή.

Έως σήμερα το πρωί, η λάβα είχε καλύψει έκταση 1.030 στρεμμάτων και είχε καταστρέψει 166 σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν πει ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται για την ασφάλειά τους εφόσον ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)