to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 01.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Λ. Λαμπριανίδης: Ακόμη 1,8 δισ. ευρώ επενδύσεων με τον β' κύκλο του Αναπτυξιακού

Ατμομηχανή ο τουρισμός, στροφή και σε βιομηχανία και αγροτοδιατροφή


Σαφής στροφή του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος στην βιομηχανία και την αγροτοδιατροφή καταγράφεται στα στοιχεία του δεύτερου κύκλου αιτήσεων για ένταξη στον Αναπτυξιακό νόμο, που έφτασαν το 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο γ.γ. στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Από αυτά, περίπου 1 δισ. ευρώ αφορά τον τουρισμό (όπως και στον πρώτο κύκλο), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σχεδόν εξίσου την βιομηχανία και την αγροτοδιατροφή. Ενδιαφέρον για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις και στην ενέργεια.

«Στον Αναπτυξιακό νόμο», είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «έχουμε "καθεστώτα", ένα από αυτά είναι της γενικής επιχειρηματικότητας, στο οποίο είχαμε κάνει δύο κύκλους. Στον πρώτο, που έχει λήξει εδώ και καιρό, είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, στον δεύτερο κύκλο που έληξε πριν λίγες ημέρες, έχουμε επενδυτικά σχέδια που φτάνουν επίσης περίπου το 1 δισ. ευρώ. Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ύψος των συνολικών επενδύσεων στον τουρισμό μέσα από τον Αναπτυξιακό είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό. Μιλάμε για καινούργιες επενδύσεις ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επενδύσεων».

Όπως ανέφερε, «στον δεύτερο κύκλο, που προσέλκυσε συνολικά σχέδια 1,8 δισ. ευρώ περίπου, το 47% αφορά την αγροτοδιατροφή και τη βιομηχανία. Είναι σαφής στόχευση της κυβέρνησης να στραφούμε προς τη βιομηχανία, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την στροφή της ελληνικής οικονομίας προς τα εκεί, όπως και προς την αγροτοδιατροφή και άλλους κλάδους».

«Οι επενδυτές είναι και πολυεθνικές και πολλές επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν και ξαναεπενδύουν. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στην αγροτοδιατροφή όσο και στην βιομηχανία, λίγο λιγότερο από το 50% (σ.τ.σ. μεταξύ αυτών των δύο). Είναι μία πολύ σημαντική στροφή», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ειδικά για τον τουρισμό, συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης, «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μονάδες πολυτελείς, πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και αρκετές παραθεριστικές κατοικίες που πέραν της αξιοποίησης του real estate θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες να αναπτυχθούν, με κόσμο που θα διαμένει όλο το χρόνο. Είναι συγκροτήματα γύρω από ένα μεγάλο ξενοδοχείο, που θα φέρνουν επισκέπτες να διαμένουν για μεγάλο διάστημα, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ενοικιάζοντας τα διαμερίσματα αυτά».

Στην περίπτωση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ, για τις οποίες υπάρχει διαδικασία γρήγορης αδειοδότησης, εκτός του τουρισμού υπάρχουν σχετικά αιτήματα «και στον τομέα της ενέργειας (ανανεώσιμες, αιολικά πάρκα κτλ.), ελπίζουμε πολύ σύντομα και σε άλλους τομείς. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις καινοτόμες και σε ερευνητικά κέντρα από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είχαμε ήδη μία επιτυχία με την Tesla που έφερε μέρος της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός του τι θα φέρει η ίδια η εταιρεία, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο πολύ θετικό», όπως υπογράμμισε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)