to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 28.08.2016

Πολιτική

Λ. Κρέτσος: Μας έγινε πόλεμος και μάλιστα βρώμικος - Προσπαθούμε, για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας

Όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών της Τρίτης, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.


Κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρώμικο ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε.

Ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Κρέτσο:

 

 

Κύριε Κρέτσο, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Πιστεύετε πώς όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη;

Όλα είναι έτοιμα. Όλα δουλεύουν στην εντέλεια. Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία. H διαδικασία, άρχισε στις 11 το πρωί και τελικά τελείωσε μετά τις οχτώ το απόγευμα, ενώ το σύστημα δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα εκπαίδευσης κι αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις με σενάρια, άλλες δύο ώρες. Τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπέδειξαν ιώβεια υπομονή παρά τις προκλήσεις και τους εκφοβισμούς.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και προσωπικά εσείς και ο κ. Παππάς έχετε δεχθεί επιθέσεις, στις οποίες δεν απαντήσατε. Αυτό δεν δημιουργεί εντυπώσεις ότι κάπου υπάρχει μια βάση σε όσα σας κατηγορούν;

Δεν δεχθήκαμε απλώς επιθέσεις, μας έγινε πόλεμος και μάλιστα βρώμικος ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας. Και βρώμικος πόλεμος σημαίνει να χρησιμοποιείς συνεχώς ψέματα και εικασίες ως αξιώματα και να καλείς τον άλλο να απαντήσει. Μας καλούσαν ν’ αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ε, λοιπόν δεν είμαστε ελέφαντες. Τα όποια θέματα και οι αντιδικίες λύνονται στα δικαστήρια και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η εποχή των τηλεοπτικών εισαγγελέων έχει περάσει πια, κυρίως γιατί έχασε την αξιοπιστία της στο κοινό. Για παράδειγμα τα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ένας τηλεοπτικός σταθμός δεν είχαν αντιστοίχιση με τα όσα ζητούσε η προκήρυξη ή δεν την κάλυπταν επαρκώς. Τι θέλετε ν’ απαντήσουμε; «Διαβάστε την προκήρυξη»;

 

Ο Σκαι σας κατηγορεί ότι συμπεριφέρεστε σαν τον «Μεγάλο Αδερφό»...

Το έχω δει το σποτάκι στο οποίο αναφέρεστε. Η αλήθεια όμως πρέπει να λέγεται. Αυτοί που θα βλέπουν την εικόνα από τις κάμερες στη Γενική Γραμματεία θα είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Το είδαν με τα μάτια τους την Πέμπτη, αλλά ένα συγνώμη από τους τηλεθεατές τους δε ζήτησαν.

 

Για πολλούς, όμως, η σιωπή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια ή ακόμα χειρότερα ως αλαζονεία.

Αντί να γυρνάμε από παράθυρο σε παράθυρο και να συμμετέχουμε σε τηλεκαβγάδες, εμείς προτιμήσαμε να εργαστούμε ως ομάδα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ούτε ηττοπάθεια, ούτε αλαζονεία, μόνο απόλυτη προσήλωση στο στόχο μας.

Μέσα στις όλες κατηγορίες είναι κι εκείνη ότι πάτε να δημιουργήσετε το νέο φιλοκυβερνητικό σύστημα διαπλοκής.

Ναι, μας κατηγορούν ότι θέλουμε να ελέγχουμε τα μέσα ενημέρωσης και να δώσουμε προβάδισμα στα «δικά μας». Και το λένε αναίσχυντα όλοι αυτοί που έκλεισαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση και έσυραν τη χώρα μας στον πάτο της διεθνούς κατάταξης για την πολυφωνία και την ελευθερία του τύπου. Όσοι κάνουν υποθέσεις για νέα διαπλοκή ομολογούν ταυτόχρονα ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή επί των ημερών τους. Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε. Ξαφνικά υπάρχει προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης. Κοροϊδευόμαστε, νομίζω. Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας και συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν επιδιώκαμε ένα νέο σύστημα διαπλοκής, θα τα είχαμε βρει με τους καναλάρχες και πολύ απλά θα δίναμε τις άδειες κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους στο τίμημα που θα τους βόλευε. Αντί για αυτό εισπράττουμε ανοίκειες επιθέσεις στις τηλεοπτικές οθόνες σε καθημερινή βάση.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία.

 

Η οποία λέγεται ότι θα κρατήσει έως και τρεις μέρες…

Η αλήθεια είναι ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερες άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βάζει όρους και προϋποθέσεις στους υποψηφίους και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας όχι με στόχο να κουραστούν οι υποψήφιοι, αλλά να εξασφαλιστεί διαφάνεια και μεγαλύτερη ποιότητα τηλεοπτικών υπηρεσιών στο μέλλον.

 

Πώς θα γίνει ακριβώς η διαδικασία;

Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

 

Θα είστε κι εσείς εκεί;

Όχι δεν θα είμαι. Ο οποιοσδήποτε μπει στο κτίριο θα είναι επειδή έχει συγκεκριμένη εργασία να κάνει και θα είναι διαπιστευμένος εκ των προτέρων. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και όσοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών για το ηλεκτρονικό σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο το κάνουν γιατί δε θέλουν να πληρώσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)