to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 24.05.2017

Πολιτική

Λ. Κρέτσος: Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης

Θα έπρεπε να είχαν δοθεί οι άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς εδώ και 27 χρόνια.


Ο  γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας,  κος Λευτέρης Κρέτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm  στην εκπομπή «Εν Αθήναις»  με το  δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.

Ερωτηθείς πόσο η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα και είναι υπερφίαλος όποιος αισθάνεται ότι μπορεί στη σημερινή  ψηφιακή εποχή με τους πολλούς ανταγωνιστές στη διακίνηση της πληροφορίας ότι μπορεί να ελέγξει την ενημέρωση. Η ενημέρωση δεν ελέγχεται. Από εκεί και πέρα ότι στην Ελλάδα έχουμε συγκεκριμένα κέντρα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και προσπαθούν να το κάνουν αυτό διαρκώς το γνωρίζουμε όλοι και ξέρουμε όλοι ότι το θέμα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα με πολλές απολήξεις, πολύ χοντρά, πολιτικές.

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το θέμα της μιντιακής διαπλοκής είναι πάντα βασικό θέμα πριν τις προεκλογικές εθνικές αναμετρήσεις και ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και τριάντα χρόνια.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «αξιοποιεί» την υπερχρέωση και τον υπερδανεισμό των καναλιών και έτσι πιέζει και ελέγχει διάφορα κανάλια

 Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Καταρχάς κάναμε μια συζήτηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Θα έπρεπε να είχαν δοθεί οι άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς εδώ και 27 χρόνια. Η βασική διαφορά είναι ιδεολογική, είναι ταξική και έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση την αξιοποίηση αυτού του φάσματος, ενός σπάνιου πολύτιμου πόρου, ενός ακριβού «οικοπέδου» για το δημόσιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποιούσαν αυτό το «οικόπεδο» προς όφελός τους και προς όφελος της τσέπης των καναλαρχών ενώ εμείς απλώς κάναμε μια διαγωνιστική διαδικασία αδιάβλητη με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους προς τα δημόσια ταμεία.

Για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών

Το φάσμα πάνω στο οποίο εκπέμπουν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι απεριόριστο. Ακούσαμε γελοιότητες κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι το φάσμα είναι άπειρο, μετά λέγανε για 48 κανάλια, μετά έγιναν 16 προχθές άκουσα τον κ. Μορώνη είπε 9 με 11. Η πραγματικότητα όπως τη δείχνουν τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών, τα ίδια στοιχεία της Digea και με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις δηλαδή ότι αυτό το «οικόπεδο» ένα μέρος του πλέον θα παραχωρηθεί στην κινητή τηλεφωνία μέχρι το 2022, άρα θα μειωθεί ο χώρος που έχει η ελεύθερη τηλεόραση. Με βάση το γεγονός ότι ένα 30% των συμπολιτών μας δεν έχει νέες τηλεοράσεις ή πρέπει να πάρει νέους αποκωδικοποιητές για να μπορούν τα κανάλια να εκπέμπουν σε υψηλή και σταθερή ευκρίνεια άρα πρέπει να έχουμε αυξημένο φάσμα για να παίζουν και στις δύο κατηγορίες ευκρίνειας προκύπτει με όλα αυτά τα δεδομένα ότι χωράνε μέχρι 6 υψηλής ευκρίνειας κανάλια. Άντε να το κάνουμε 7 εάν πούμε ότι τα εθνικής εμβέλειας σε σταθερή ευκρίνεια θα παίζουν σε 1,5 mega pps αντί για 3.

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία να κάνουμε το διαγωνισμό, μετά από 4 συνεχείς αποτυχημένες απόπειρες να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, και πήραμε μια πρωτοβουλία ότι αφού δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ αφού όλο αυτό το πράγμα είναι στον αέρα, αφού ο υπουργός δεν έχει υπογράψει καμία παράταση της προσωρινής λειτουργία των σταθμών δηλαδή όλα είναι παράνομα να διεξάγουμε το διαγωνισμό μόνο για τα εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου και με βάση αυτή τη λογική είπαμε 4. Εάν κάναμε και  για τα θεματικά εθνικής εμβέλειας θα προκηρύσσαμε το μέγιστο αριθμό που είναι 6.

Ερωτηθείς αν ήταν πρόχειρος ο έλεγχος που έγινε στους υποψηφίους

Καθόλου πρόχειρος. Είναι ο μόνος διαγωνισμός ο οποίος είχε διαδοχικά στάδια ελέγχου… Δεν υπάρχει άλλος διαγωνισμός στο Δημόσιο που να έχει παιδέψει τόσο πολύ τους υποψηφίους και θέλω να αντιπαραβάλλω αυτό το διαγωνισμό με το διαγωνισμό στους οποίους δόθηκε στους καναλάρχες το ψηφιακό σήμα της Digea όπου δεν υπήρχε κανενός είδους υποχρέωση ούτε καν για να έχουνε συστήσει εκείνη την ώρα εταιρεία. Ο δικός μας ο διαγωνισμός είχε πάρα πολλά δικαιολογητικά, είχε πάρα πολλά στάδια που το ένα έλεγχε το άλλο… Ήταν ένας πεντακάθαρος διαγωνισμός και ήταν και τίμιος.

Αν το ΣτΕ ήθελε να μας σταματήσει μπορούσε να μας σταματήσει πιο νωρίς. Είχανε γίνει πάρα πολλά ασφαλιστικά μέτρα, δεν δόθηκε ποτέ διαταγή να σταματήσει ο διαγωνισμός, προχωρούσε κανονικά.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ το μόνο που έκανε μαζί με την ολομέλεια του ΣτΕ στην πρώτη συνεδρίαση για το αν αυτός ο διαγωνισμός είναι άκυρος είπε ότι οι δικαστές και το ΣτΕ δεν εκβιάζονται και δεν χειραγωγούνται και συνέστησε στα ΜΜΕ να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ερωτηθείς γιατί ήταν «ριφιφί» η απόφαση του ΣτΕ

Ήταν ριφιφί, ήταν μια πολιτική απάντηση, διότι «πήρανε» λεφτά από ανθρώπους που πηγαίνανε να καλύψουν ανάγκες κοινωνικής πολιτικής και τα πήγανε στους έχοντες και κατέχοντες και ήταν μια δικαστική απόφαση η οποία δεν έφερε λύση στο πρόβλημα. Εμείς εκφράσαμε δημοσίως την άποψή μας, προφανώς διαφωνήσαμε και στεναχωρηθήκαμε παρόλα αυτά όμως εγώ σεβάστηκα αυτή την απόφαση στην πράξη δηλαδή πριν καν καθαρογραφεί είχαμε κάνει τις αλλαγές που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και αυτή τη στιγμή ζητάμε διακαώς να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ…

Εσείς πιστεύετε ότι υπονομεύει το ΣΥΡΙΖΑ το ΕΣΡ;

 Όχι αλλά όσο δεν γίνεται ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και όσο το τζάμπα ζει και βασιλεύει εγώ στις τοπικές και αλλού που μιλάω με τον απλό κόσμο μου λένε ότι το ΕΣΡ έχει καταντήσει το μακρύ χέρι των καναλαρχών, ότι διατηρούν αυτό το καθεστώς της ανομίας. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, δεν το προσυπογράφω εξηγώ ότι έχουν ένα δύσκολο έργο οι άνθρωποι του ΕΣΡ έχουν όμως περάσει και έξι μήνες από τη σύστασή του και καλό είναι να δούμε και λευκό καπνό.

Ερωτηθείς αν επεστράφησαν οι προκαταβολές στους υπερθεματιστές

 Προκαταβολές επεστράφησαν όπως ορίζουν οι νόμοι, κανονικά.

 Τώρα θέλετε να βάλετε τον κ. Σαββίδη στο παιχνίδι;

 Δεν θέλουμε να βάλουμε κανέναν.

 Δεν είναι κακό να μπαίνει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας με καθαρά λεφτά να μπαίνει και να αγοράζει πράγματα, δεν είναι όμως άγαρμπο , εξωπολιτικό να βγαίνει μια ολόκληρη κυβέρνηση και να λέει ότι του κάναμε την τροπολογία γιατί είναι καλός.

Δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα, όποιος διαβάσει την τροπολογία λέει ότι αναφέρει για όλους τους επενδυτές του δημοσίου.

Δεν είναι τρελό όμως να βγαίνει ένας επιχειρηματίας και να φωνάζει «ζήτω ο Τσίπρας κάτω ο Μητσοτάκης»;

 Ο καθένας κρίνεται για το τι λέει και τι πράττει. Εμείς δεν μπορούμε να φιμώσουμε κανέναν να λέει ότι θέλει.

Εγώ θέλω να σας πω ότι τα έργα είναι αυτά που κρίνουν και να υπάρχει και μια αντιστοιχία προθέσεων –πράξεων και στο διαγωνισμό που κάναμε δεν πριμοδοτήθηκε κανένας επιχειρηματίας. Η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και καθαρή, τώρα οι πολιτικές χρεώσεις που γίνανε προφανώς έχουν ένα αντίκτυπο σε πολιτικό όμως επίπεδο αλλά οι πράξεις μας δείχνουν ότι εμείς θέλουμε απόλυτη διαφάνεια το μιντιακό επίπεδο και δεν φαίνεται μόνο από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, από όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει όσον αφορά τα μίντια βασικός και κοινός παρονομαστής όλων των ρυθμίσεων είναι η διαφάνεια.  

Για το ΕΣΡ

 Εμείς έχουμε εξαιρετική σχέση με τα μέλη του ΕΣΡ, πιστεύουμε  σε αυτούς αλλά από την άλλη αυτή τη στιγμή το τζάμπα ζει και βασιλεύει. Δεν γίνεται να παίρνονται μέτρα που πλήττουν συνταξιούχους και τους συνήθεις ύποπτους σε αυτή τη χώρα και την ίδια στιγμή να παραμένει το δημόσιο αγαθό των ραδιοσυχνοτήτων αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο. Εμείς «ενοίκια» στα κανάλια δεν μπορούμε να βάλουμε, μπορεί να βάλει το ΕΣΡ. Αν το ΕΣΡ αισθάνεται ότι είναι ανίκανο ή ανέτοιμο να μας δώσει ένα dead line για το πότε θα κάνει αυτό το διαγωνισμό μπορεί σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί να ζητήσει από τους λειτουργούντες σταθμούς ένα τίμημα. Το ΕΣΡ μπορεί να επιβάλλει αυτή τη ρύθμιση…

Εγώ στο διαγωνισμό δεν περίμενα ότι θα μαζέψουμε πάνω από 60 εκ., τελικά μαζεύτηκαν 260 άρα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Άρα όσον αφορά για το τίμημα προφανώς με το δικό μας διαγωνισμό προέκυπτε ότι κάθε χρόνο θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία 25 εκ. Όλο το 2016 και το 2017 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή νομική προστασία περί προσωρινής αδειοδότησης διότι ο κ. Παππάς δεν έχει υπογράψει και δεν πρόκειται να υπογράψει παρατάσεις.

Αυτό το αίσχος 31/12 λίγο πριν τη βασιλόπιτα, να υπογράφουν μια παράταση στα κλεφτά και να το κάνουν άνθρωποι οι οποίοι τώρα τολμούν και μιλούν για Βόρεια Κορέα…

Ερωτηθείς αν η ΕΡΤ παίζει τίμια ή μόνο την κυβέρνηση

 Εμείς δεν ελέγχουμε την ΕΡΤ με την έννοια του περιεχομένου, έχει δική της διοίκηση. Κανένας δεν παίρνει τηλέφωνο (στο διευθυντή ειδήσεων) όμως εγώ εισπράττω τηλεφωνήματα και γκρίνια από τους δικούς μου συντρόφους ότι όχι μόνο η ΕΡΤ είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνήθως είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μένα η ΕΡΤ είναι μια υπόθεση προφανώς σύνθετη γιατί όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις έχουν αυτή την κατάρα ότι όλοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις διότι την πληρώνουν όλοι, θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει ανταποκριθεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό στα καθήκοντά της δηλαδή και με τη κάλυψη των μεγάλων πολιτικών γεγονότων.  Βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κυβερνητικό έργο το οποίο προχωράει αθόρυβα και κάποια τμήματα αυτού του έργου είναι πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στη χώρα και θεωρώ ότι η ΕΡΤ θα έπρεπε να δώσει πολύ περισσότερη έμφαση.

 Μεταδίδει τις λαϊκές διαμαρτυρίες;

Βεβαίως γιατί δεν έχετε λαϊκές διαμαρτυρίες και σε ζωντανή σύνδεση; Τις αγροτικές κινητοποιήσεις δεν τις είδατε, τι δεν είδατε που προκαλεί;

Θέλω να σας πω την επαίσχυντη στάση της ΝΔ η οποία προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η οποία δε χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει την ΕΡΤ για λογοκρισία επειδή πάρα πολύ απλά η ΕΡΤ ενδεχομένως μπορεί να έχει και μια κριτική στάση και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τη λιτότητα

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να νικήσει τη μάχη της λιτότητας, περιόρισε όμως αισθητά τον πόνο της λιτότητας κατά 19 δις από αυτά που προέβλεπε ο κ. Σαμαράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μάχεται διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ελληνικό λαό στα σκυλιά της διαπλοκής και της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης και της ακροδεξιάς λογικής που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή κυρίως στο κόμμα του κ.Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι και ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι αμοιβές και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα που  δεν τα κάναμε όμως είμαστε σε ένα μομέντουμ και μπορούμε με αυτοπεποίθηση να πούμε ότι τον Αύγουστο του ’18 θα βγούμε από την επιτροπεία, θα φέρουμε πίσω τις συλλογικές συμβάσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να υπάρχει αναδιανομή του εισοδήματος.

Για τη λειτουργία των sites

Εμείς φτιάξαμε ένα μητρώο το οποίο δίνει κίνητρα και αντικίνητρα σε κάποιον για να γραφτεί ή να μη γραφτεί. Μπορώ να σας πω από την έναρξη λειτουργίας του μητρώου έχει αρχίσει ήδη και υπάρχει μια επίδραση με την έννοια ότι το μητρώο θα διαθέτει και ένα λογισμικό εντοπισμού της λογοκλοπής. Αυτό πιστεύουμε ότι λειτουργεί αυτορυθμιστικά δηλαδή θα αρχίσουνε σιγά-σιγά και οι κλέφτες να φοβούνται διότι δίνει την ευχέρεια σε όλους να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ερωτηθείς αν αληθεύει η είδηση ότι η κυβέρνηση θα κουρέψει 70 εκ. από τα χρέη του Πήγασου

Δεν αληθεύει. Όλα θα γίνουνε στο φως, δεν θα ξαναζήσουμε στην Ελλάδα θαλασσοδάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις που άφησαν γύρω στο 1,3 δις στις πλάτες του ελληνικού λαού, αυτό το πράγμα έχει τελειώσει. Όποιος επενδυτής επιθυμεί να μπει σε ένα σχήμα το οποίο έχει και ένα brand δηλαδή ο Πήγασος, ο ΔΟΛ, τα Νέα, το Βήμα είναι ιστορικά φύλλα αυτά ,  μπορεί να το κάνει με κανόνες διαφάνειας και πιστεύουμε ότι και οι ηγεσίες των τραπεζών θα λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο.

Ερωτηθείς αν έχει κόντρες με κάποια τηλεοπτικά κανάλια

Ο ρόλος μου είναι καθαρά θεσμικός και σε αυτό στέκομαι θέλω όμως να θυμίσω μιας και μιλάμε για το σεβασμό των θεσμών τι είχε πει ο κ. Αλαφούζος στην εξεταστική για τα Δάνεια των ΜΜΕ ότι «εγώ στο δικό μου το κανάλι ακολουθώ τη δική μου γραμμή», αυτό είναι παραβίαση του συντάγματος διότι το σύνταγμα βάση του άρθρου 15 μιλάει για ισότιμη μετάδοση των πληροφοριών.  Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία είναι δημοσιογραφία ερευνητική, μαχητική η οποία προάγει την κριτική σκέψη.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα πάμε σε εκλογές

 Το 2019 τις βλέπω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)