to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 03.02.2019

Πολιτική

Λ. Κρέτσος: Δεν θα εμποδίσουμε την πιθανότητα συναινετικού διαζυγίου μεταξύ περιφερειακών σταθμών και Digea

Για την επόμενη μέρα «ανεξαρτητοποίησης» της ΕΡΤ από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA, τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν ως μέτρα στήριξης στον Τύπο, αλλά και το πολιτικό τοπίο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης


Για την επόμενη μέρα «ανεξαρτητοποίησης» της ΕΡΤ από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA, τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν ως μέτρα στήριξης στον Τύπο, αλλά και το πολιτικό τοπίο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα ενίσχυσης στον Τύπο, χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης σε δικούς της, ανεξάρτητους πομπούς εκπομπής ψηφιακού σήματος, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε «ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των περιφερειακών σταθμών και της DIGEA». Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη περί απόπειρας ελέγχου των ΜΜΕ, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι «το να επιχειρηματολογεί για την προστασία της ελευθεροτυπίας ο αρχηγός του κόμματος που έριξε ''μαύρο'' στην ΕΡΤ, έστησε μονταζιέρες στα υπόγεια του Μαξίμου, και άφησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τρεις δεκαετίες τους καναλάρχες να νέμονται τα δημόσια αγαθά δίχως να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, προκαλεί μόνο το γέλωτα και τη χλεύη των πολιτών».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού ΨΗΠΤΕ Λ. Κρέτσου στη δημοσιογράφο Δ. Βαλαβανίδου:

Κύριε Κρέτσο, με αφορμή την ''ανεξαρτητοποίηση'', την Παρασκευή, της ΕΡΤ από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA, και την εκπομπή ψηφιακού σήματος ανεξάρτητα, χωρίς ενοίκια και άλλες υποχρεώσεις, πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο και στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Εκεί έχουν εκφραστεί δυσκολίες από τους υπευθύνους, για περιοχές χωρίς σήμα και ταυτόχρονα υπέρογκες χρεώσεις από τη DIGEA. Πείτε μας αν θέλετε τις σκέψεις σας εκ μέρους του υπουργείου για το θέμα.

Η 1η Φεβρουαρίου ήταν μια ιστορική ημέρα για την ΕΡΤ, η οποία επιτέλους έχει το δικό της δίκτυο και επομένως μπορεί να μεταφέρει αυτόνομα το πρόγραμμά της ως καθολικός πάροχος δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα. Μόλις ολοκληρωθούν οι όποιες εργασίες απαιτούνται για την πλήρη ενεργοποίηση της δεύτερης πολυπλεξίας και της θυγατρικής εταιρίας ΕΡΤ-Net μπορούμε με νηφαλιότητα και σε νέα βάση να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα των περιφερειακών καναλιών με τη Digea, τα οποία προέκυψαν από τις απρονοησίες, τις αστοχίες και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προγραμμάτισε τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα.

Τα περιφερειακά κανάλια διαμαρτύρονται για το ενοίκιο που πληρώνουν στη Digea, αλλά και για την ποιότητα μετάδοσης του σήματος τους από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Digea από την άλλη πλευρά δήλωσε στην πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία ότι και η Digea θέλει να απαλλαγεί από τους περιφερειακούς σταθμούς γιατί η μεταφορά του ψηφιακού τους σήματος φέρνει ζημίες στην εταιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο εμείς δεν θα εμποδίσουμε την πιθανότητα ενός συναινετικού διαζυγίου μεταξύ των περιφερειακών σταθμών και της Digea, αλλά αντίθετα θα τη διευκολύνουμε έχοντας πλέον και το δίκτυο της ΕΡΤ σε ετοιμότητα. Όλα όμως πρέπει να γίνουν με σχέδιο, σε κλίμα ειλικρινούς διαλόγου και συναίνεσης και στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο εθνικός χάρτης για τη διάθεση του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 και με αφορμή τις επιθέσεις που είχε δεχθεί και για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, και το άνοιγμα της ΕΡΤ, έκανε λόγο για συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Μετά τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και την ανάπτυξη της ΕΡΤ, θεωρείτε ότι οι επικριτές έχουν λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις;

Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, και έχουν δοθεί όχι τόσο από εμάς, όσο από την ίδια την πραγματικότητα. Θυμηθείτε, πριν λίγα χρόνια, κάποιοι, ανεύθυνα και με σκοπιμότητα, επέμεναν - ακόμα και από το βήμα της Βουλής - ότι το φάσμα είναι απεριόριστο, ότι μπορούν να εκπέμψουν 16, 24, 48 κανάλια, ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με την ΕΡΤ κλειστή ή περιθωριοποιημένη και μοιράζοντας άδειες σαν τραπουλόχαρτα στους ιδιώτες. Σήμερα, άκρα του τάφου σιωπή από όλους αυτούς. Κατάπιαν τη γλώσσα τους. Είχαμε δίκιο εξαρχής, και δικαιωθήκαμε, παρά τα όποια στραβοπατήματα.

Υπενθυμίζω πως το άνοιγμα της ΕΡΤ και η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις του προεκλογικού μας προγράμματος. Και είμαι περήφανος που ο Νίκος Παππάς και όλοι εμείς που εργαστήκαμε στο ρυθμιστικό πεδίο των media, μας δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσουμε ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τρόπο που διασφάλισε το δημόσιο συμφέρον, προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και υποχρέωσε, επιτέλους, τους καναλάρχες να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την Πολιτεία ως προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη σχέσεων διαπλοκής. Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε και έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε γιατί υπάρχουν και άλλες προκλήσεις στο πεδίο των Media. Είναι ένας υπέροχος δημιουργικός και δυναμικός κλάδος με πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά και χρόνιες παθογένειες και προκλήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Πάτρα, έκανε λόγο για «κυνική επιχείρηση ελέγχου του πεδίου των τηλεοπτικών αδειών, απόπειρα άλωσης του ΕΣΡ, κατήφορο δημόσιας τηλεόρασης και Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων». Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Για τις "αποκαλύψεις" στις εξωτικές Μαλβίδες και τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 από το στέλεχος της ΝΔ δεν θα πει κάτι ο πρόεδρος της ΝΔ; Πραγματικά προξενούν θλίψη οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη, για ακόμη μια φορά. Τι μας είπε δηλαδή στην Πάτρα; Ότι συνιστά απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ το να έχεις καθορισμένο αριθμό αδειών, και το να ζητάς απ' τους «πτωχούς πλην τίμιους» καναλάρχες να εισφέρουν κι αυτοί τον όβολό τους στα δημόσια ταμεία, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας. Προφανώς, για το Δημόσιο που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης τα 35 εκατομμύρια που καταβάλει ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας περισσεύουν. Ε, αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός, ας τους τα επιστρέψει. Τρεις δεκαετίες άλλωστε η ΝΔ ήταν υπέρμαχος του «τζάμπα» στο τηλεοπτικό τοπίο. Δεν περιμέναμε να λέει σήμερα κάτι διαφορετικό.

Δεύτερον, για το ΕΣΡ, κάθε νοήμων πολίτης αντιλαμβάνεται τον παραλογισμό. Για τον ορισμό των μελών του Συμβουλίου, χρειάζεται πλειοψηφία 3/5 στη διάσκεψη προέδρων της Βουλής. Για να το πούμε απλά, αν δεν συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ΕΣΡ δεν μπορεί να συγκροτηθεί. Έτσι ακριβώς έγινε και αυτή τη φορά. Αν υπήρχε λοιπόν «απόπειρα άλωσης» του Συμβουλίου, η ΝΔ κι ο κύριος Μητσοτάκης θα ήταν συνένοχοι. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, οι σύμβουλοι κι οι λογογράφοι του κ. Μητσοτάκη πληρώνονται για να τον εκθέτουν τόσο βαρύτατα; Ή το κάνουν από χόμπι;

Τρίτον, για την ΕΡΤ. Θα σας θυμίσω, το 2015 παραλάβαμε με την ΕΡΤ κλειστή. Επαναλαμβάνω, κλειστή. Στη θέση της υπήρχε ένα μόρφωμα, που είχε φτάσει στο σημείο να «κόβει» τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην εκτεθεί ο φοβικός κ. Σαμαράς, που κρύβονταν τότε από τους δημοσιογράφους.

Το να ξαναστήσεις στα πόδια του το μεγαλύτερο media outlet της Ελλάδας απαίτησε και απαιτεί τιτάνια προσπάθεια από τους εργαζόμενους, τις διοικήσεις και την πολιτική ηγεσία. Τριάμισι χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο πάρα πολύ ικανοποιητικό. Η ΕΡΤ έχει εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα, επανήλθε στην ελληνική μυθοπλασία, καλύπτει όλα τα σπορ, από τη Σούπερ Λιγκ μέχρι τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, βρίσκεται χιλιόμετρα μπροστά από τους ιδιώτες σε τεχνολογικές καινοτομίες. Κι αυτά με προσωπικό μειωμένο κατά 50% σε σχέση με 10 χρόνια πριν, και με ένα ανταποδοτικό τέλος από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Θα με ρωτήσετε, είστε απόλυτα ευχαριστημένος με την ΕΡΤ; Και απαντώ: Όχι, έχουμε ακόμη δρόμο και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και μακαριότητας. Διότι η ευθύνη που έχει η δημόσια τηλεόραση έναντι της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστια, ιδίως με δεδομένη την κατρακύλα ορισμένων εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών από άποψης ποιότητας και αντικειμενικότητας στην ενημέρωση. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος όμως γιατί έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός.

Τέλος, η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στο ΑΠΕ πραγματικά οφείλει να ενοχλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τα σημαίνοντα και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και του ελληνικού κοινοβουλίου, τα οποία στην κοπή της πίτας του την προηγούμενη εβδομάδα μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το Πρακτορείο.

Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικές πολιτιστικές, οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις της Ελλάδας και αποτελούν έναν πολύτιμο εθνικό θησαυρό με πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο. Οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη θέλουν συνεχώς να τα τοποθετούν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αγνοώντας το ότι να επιχειρηματολογεί για την προστασία της ελευθεροτυπίας ο αρχηγός του κόμματος που έριξε μαύρο στην ΕΡΤ, έστησε μονταζιέρες στα υπόγεια του Μαξίμου και άφησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τρεις δεκαετίες τους καναλάρχες να νέμονται τα δημόσια αγαθά δίχως να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή προκαλεί μόνο το γέλωτα και τη χλεύη των πολιτών.

Μιλώντας για τα ΜΜΕ, και τις προθέσεις και του αρμόδιου υπουργού κ. Παππά για την στήριξη στον Τύπο. Βρισκόμαστε κοντά στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων;

Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξετάζει τους τρόπους χρηματοδότης ενός σχεδίου διάσωσης του Τύπου με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις και συζητήσεις με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου. Τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου που θα προκριθούν οφείλουν πάντως να διασφαλίζουν ότι θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες δεοντολογίας από τους λειτουργούς της ενημέρωσης, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα των ψευδών ειδήσεων, τα οποία δυστυχώς έχουν καταντήσει ενδημική μορφή νόσου της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα πρέπει δηλαδή ο κόσμος της ενημέρωσης και οι εκδότες όχι μόνο να διαμαρτύρονται γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει εφημερίδες, αλλά να είναι και οι ίδιοι πιο αυστηροί στα θέματα τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από την πλευρά τους. Οφείλουν να κάνουν την αναζήτηση της αλήθειας και την ερευνητική δημοσιογραφία πραγματική ευκαιρία και οδηγό για να προσελκύσουν το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών και της νεολαίας. Υπάρχουν τέτοιες αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και τα έντυπα που λειτουργούν ως βραχίονες κομματικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων αδιαφορώντας για την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την προστασία της παιδικότητας.

Τέλη Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία της προκήρυξης για τις δύο τηλεοπτικές άδειες, γενικού περιεχομένου από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σε σχέση με τους ήδη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου από το ΕΣΡ όσον αφορά την τήρηση όλων όσων ο νόμος προβλέπει (προσωπικό, υποδομές, ενημέρωση ΑμεΑ);

Οι αδειοδοτημένοι σταθμοί απασχολούν πάνω από 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και οφείλουν μέχρι τον Μάρτιο να έχουν ολοκληρώσει τις όποιες ενέργειες χρειάζονται για την ικανοποίηση των όσων προβλέπει ο νόμος 4339/ 2015 για τις κτιριακές υποδομές, το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο πρόγραμμα τους δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με το ΕΣΡ, το οποίο θα κάνει το διαγωνισμό για τις δύο λεγόμενες «ορφανές» άδειες για τα εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου τηλεοπτικά κανάλια.

Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε εκπαιδευτική ημερίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Νέας Γενιάς για τα κινούμενα σχέδια και το ψηφιακό παιχνίδι. Θεωρείτε ότι τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν στην κατάρτιση των νέων, ώστε να πούμε ότι και η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα διαθέτει ικανούς επαγγελματίες για να σταθούν σε μια παγκόσμια αγορά;

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη επαγγελματίες, εταιρείες και ομάδες απολύτως ικανές να σταθούν στην παγκόσμια αγορά. Όπως όμως και στον κινηματογράφο και στην τηλεοπτική παραγωγή, χρειαζόμαστε περισσότερα crews και περισσότερες υποδομές έτσι και στον χώρο του gaming και animation χρειαζόμαστε περισσότερες ομάδων δημιουργών με την κατάλληλη εκπαίδευση για να γίνουμε ισχυρός περιφερειακός παίχτης στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Αυτός είναι ένας πάνω από όλα εθνικός στόχος και η ενασχόλησή μας με την ψηφιακή οπτικοακουστική δημιουργία δεν είναι ευκαιριακή.

Συστηματικά, τα τελευταία τρία χρόνια, προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, αλλά και των επαγγελματικών και οργανωτικών δεξιοτήτων των ταλαντούχων νέων, που βρίσκονται στη χώρα μας. Εκτός από τις πολιτικές κινήτρων της οπτικοακουστικής παραγωγής διοργανώσαμε ειδικά για τα ψηφιακά παιχνίδια και το animation δύο μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, με τη συμμετοχή των πιο μεγάλων παγκοσμίως εταιριών και γενικότερα στηρίξαμε και προσπαθούμε να στηρίξουμε την κοινότητα αυτή με κάθε δυνατό τρόπο και επιδιώκοντας συνεργασίες με άλλους θεσμικούς φορείς και υπουργεία.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά σε περαιτέρω δράσεις για την κατάρτιση μιας νέας γενιάς δημιουργών. Είμαι σίγουρος πως οι προοπτικές της δημιουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι λαμπρές, πλέον η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά κίνητρα παραγωγής να προσφέρει στους παραγωγούς, αλλά απαιτούνται προσεκτικά βήματα, συνέργειες δυνάμεων και μεγάλη επένδυση στις δεξιότητες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε σε ένα έτος εκλογών και κυριαρχεί ήδη το προεκλογικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές; οι δημοσκοπήσεις σάς ανησυχούν;

Δεν με ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά έχουμε μάθει να ζούμε, να ονειρευόμαστε, να πορευόμαστε και να κερδίζουμε πάντοτε μέσα σε ασύμμετρες και αρνητικές για εμάς επικοινωνιακές συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής των επόμενων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 γιατί έχει ισχυρό πολιτικό αφήγημα και γιατί έχει την τόλμη και το πολιτικό σθένος όχι μόνο να σχεδιάζει πράγματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ποτέ, αλλά και να πραγματοποιεί αυτά που λέει. Πηγαίνουμε ό,τι αρχίζουμε μέχρι τέλους και αυτό έχει ορατές και σαφείς θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στο τουριστικό brand της χώρας.

Ο κόσμος έχει αρχίσει και ενοχλείται με τη στάση της ΝΔ να πολεμά οτιδήποτε καλό συμβαίνει στη χώρα και στους εργαζόμενους είτε αυτό αφορά στην έξοδο από τα μνημόνια και στις αγορές είτε στην αύξηση των κατώτατων μισθών και των συντάξεων. Δεν υποστηρίζω ότι ζούμε στον παράδεισο, υπάρχουν προβλήματα, αλλά η ΝΔ έχει τσακωθεί με την αλήθεια και την πραγματικότητα, όταν δε διαπιστώνει καμία βελτίωση και όταν προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι μέχρι να έρθει στην εξουσία όλα θα είναι μαύρα και άραχνα σε αυτή τη χώρα. Οι πολίτες έχουν επίσης αρχίσει να προβληματίζονται από τον μαυρογιαλουρισμό και την ακροδεξιά ρητορική που εκφράζουν ορισμένα στελέχη της ΝΔ.

'Αλλωστε μια δημοσκόπηση στη σημερινή Documento εμφανίζει σαφή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και κλείσιμο της ψαλίδας σε οριακό σημείο της τάξεως του 2%. Νομίζω οι τάσεις αυτές θα αρχίζουν να αποτυπώνονται σε περισσότερες δημοσκοπήσεις στο μέλλον. Θεωρώ ότι αν υπάρξει ένα backwagon effect σε αυτές τις εκλογές αυτό θα είναι μόνο προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σαφώς πιο προοδευτικό αφήγημα συγκριτικά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, καθώς και ένα ρεαλιστικό σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και απευθύνεται σε πιο διευρυμένο πολιτικό ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτά τονίσει την ανάγκη συμπόρευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια σε όσους προτάσσουν νεοφιλελεύθερες και παρωχημένες απόψεις στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις και σε όσους δε θεωρούν μείζονος σημασίας εξέλιξη την άνοδο της ακροδεξιάς. Και θα δικαιωθεί για αυτήν την επιλογή όσα κοστούμια και δημοσκοπήσεις και αν ράβουν στην Πειραιώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)