to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 21.05.2019

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Λ. Κονιόρδου: Θα έρθει η στιγμή για τα γλυπτά του Παρθενώνα όπως έγινε με τις Πρέσπες (ηχητικό)

Με την αναβίωση του διαλόγου και την στρατηγική που υλοποιείται, θα έρθει η στιγμή της επανένταξης των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως έγινε με τις Πρέσπες, που καθυστερούσαν δεκαετίες, αλλά ήρθε η κατάλληλη συγκυρία και οι κατάλληλοι άνθρωποι και βρήκαν την λύση μέσω του διαλόγου, εκτίμησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λυδία Κονιόρδου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο


Με την αναβίωση του διαλόγου και την στρατηγική που υλοποιείται, θα έρθει η στιγμή της επανένταξης των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως έγινε με τις Πρέσπες, που καθυστερούσαν δεκαετίες, αλλά ήρθε η κατάλληλη συγκυρία και οι κατάλληλοι άνθρωποι και βρήκαν την λύση μέσω του διαλόγου, εκτίμησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λυδία Κονιόρδου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε εκτενώς στην αναζωογόνηση των προσπαθειών της Ελλάδας, κατά την θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού, να ανοίξει το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως είπε, για πρώτη φορά από το 2003, όταν είχε γίνει διμερής συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Πολιτισμού, υπήρξαν επαφές και μάλιστα επίπεδο υπουργών με την βρετανική πλευρά. Τόνισε μάλιστα τον ρόλο της κοινής γνώμης, που «εφόσον βαρύνει στις πλάτες των Βρετανών, θα έρθει η στιγμή που θα ενδώσουν … Δεν είναι ένα αίτημα εθνικιστικό, “είναι δικό μας, φέρτε το πίσω, είμαστε οι καλύτεροι”, αλλά επειδή αυτό είναι ένα μνημείο της Ανθρωπότητας». Σημείωσε μάλιστα ότι «αποφασίσαμε … να μετονομάσουμε το αίτημα από “επιστροφή” σε “επανένταξη”, μία πολύ μεγάλη διαφορά».

«Οι εμβληματικοί θησαυροί, καθοριστικοί για τον πολιτισμό κάθε χώρας και τον παγκόσμιο, θεωρούμε ότι πρέπει να πάνε εκεί που τους ταιριάζει. Με αυτό το αίτημα ζητάμε την επανένταξη των γλυπτών στον Παρθενώνα. Ετέθη η πρόταση για επανέναρξη του διαλόγου. Θεωρούμε ότι θα έρθει η στιγμή, όπως με τις Πρέσπες, που καθυστερούσαν δεκαετίες, αλλά ήρθε η κατάλληλη συγκυρία και οι κατάλληλοι άνθρωποι και βρήκαν την λύση μέσω του διαλόγου. Κάτι αντίστοιχο πιστεύουμε και για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Θα έρθει λύση εφόσον συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτό, εφόσον υπάρχει συνέχεια, πίεση και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσα από τις διεθνείς επιτροπές μας. Πρέπει να συγκεντρώσουμε σημαντικές φωνές διεθνώς και να γίνει μία καμπάνια και μία αποτύπωση της κοινής γνώμης μέσα από δημοσκοπήσεις. Αυτή ήταν η πρακτική που είχαμε αποφασίσει και πιστεύω ότι βήμα-βήμα προχωράει».

Αναφερόμενη νωρίτερα στην ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίπαλο, που οργανώνεται συστηματικά, με καθοδήγηση ανθρώπων πέραν του Ατλαντικού, που είχαν την εμπειρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και χρηματοδοτούνται με πάρα πολύ μεγάλα ποσά».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο Πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, πρέπει να μπει στην πρωτοπορία. Δεν είναι μόνο μία καλή παράσταση, μία καλή ταινία, είναι όλο το σύστημα των αξιών μας, οι σκέψεις μας. Είναι οι προτεραιότητες που βάζουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε αυτή την στιγμή, που δυνάμεις ανασχηματίζουν την Ευρώπη … χρειάζεται μία ισχυρή δύναμη που θα στρέψει τον ανασχηματισμό αυτό προς προοδευτικές κατευθύνσεις υπέρ των λαών της».

«Στην Ευρώπη μας αναγνωρίζεται ότι αυτή την στιγμή ως Ελλάδα έχουμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο. Η φωνή μας ακούγεται, γιατί τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει αποκτήσει ξανά αξιοπιστία, έχει γίνει συμπαίκτης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η στιγμή είναι κατάλληλη για να βοηθήσουμε κι εμείς μαζί με άλλες χώρες να διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό όραμα ξανά. Με όρους πολιτισμού και όχι βαρβαρότητας, αλληλεγγύης και φωτός, όχι κανιβαλισμού και σκοταδιού», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου.

Καταλήγοντας, η η ίδια αναφέρθηκε στο πώς μέσα από την στενή σχέση της με το αρχαίο ελληνικό δράμα «έμαθα μεγάλα μαθήματα ελευθερίας και Δημοκρατίας … και την σύνθεση απόψεων μέσα από την αντίθεση, αυτήν που επιχειρούμε με την Προοδευτική Συμμαχία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)