to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 28.06.2018

Πολιτισμός

Λ. Κονιόρδου: Ο πολιτισμός είναι η απαραίτητη πυξίδα που θα μας κρατήσει στο ίδιο πλοίο

Η υπ. Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, στην ειδική συνεδρίαση «Cultural Heritage in Europe: Linking past and future», στις Βρυξέλλες


«Η Ευρώπη προσέφερε στον κόσμο ένα συλλογικό “πολιτισμικό νησί”, με πλούσια ποικιλομορφία, με κοινές αξίες που εκπέμπουν τον πολιτισμό της στον υπόλοιπο κόσμο, προσφέρουν την κληρονομιά της σα συλλογικό δίχτυ για να διατηρήσει την ενότητά της, να προστατεύσει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και την κινητικότητά τους, να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος" τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στις 26 Ιουνίου 2018, στην ειδική συνεδρίαση «Cultural heritage in Europe: linking past and future». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, με παρόντες, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, την Πρόεδρο της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Παιδεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Petra Kammerevert, τον Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Tibor Navracsics, την Γερμανίδα Υπουργό Πολιτισμού και ΜΜΕ Monica Grütters, τον συνθέτη και μουσικό παραγωγό Jean-Michel Jarre και τον διεθνούς και ευρωπαϊκής φήμης πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας Daniel Barenboim.

 «Aντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Αποχαιρετούμε έναν παλιό κόσμο υποδεχόμενοι ένα νέο, άγνωστο ακόμα μέλλον. Αυτό μου θυμίζει την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”» είπε η κα Κονιόρδου. «Είναι μια στιγμή έντονων διλημμάτων και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε ως συνέπεια αυτού είναι μεν σε προσωπικό, αλλά πρωτίστως σε συλλογικό επίπεδο». Σήμερα, ο πολιτισμός μας «προετοιμάζεται για ένα νέο άλμα στην Ιστορία. Ένα άλμα προς ένα αβέβαιο μετέωρο μέλλον, που δημιουργεί γόνιμο έδαφος, γεμάτο προκλήσεις, ευκαιρίες, δημιουργικές δυνατότητες σε ένα πρωτοφανές διεθνές επίπεδο. Αυτή η παγκόσμια συνείδηση οδηγεί στην αντίληψη ότι όλα είναι αλληλένδετα, αλληλοεξαρτώμενα, ότι όλα αποτελούν μια μεγάλη οντότητα. Παρόλαυτα, όπως θα περίμενε κανείς, η αβεβαιότητα αυτών των καιρών δίνει έδαφος σε αντίπαλες φυγόκεντρες δυνάμεις. Δίνει έδαφος στην δυσπιστία, στην απομόνωση, στην διάσπαση και στην έλλειψη ανοχής».

 Αναφερόμενη σε αυτό που βιώνουμε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού στάθηκε στο γεγονός ότι χρειάζεται να διαχειριστούμε δύο βασικά ζητήματα: το προσφυγικό και το περιβαλλοντικό, τα οποία '"είναι αλληλένδετα. Το προσφυγικό είναι ένα φλέγον δίλημμα, που σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή και το κοινό μας μέλλον. Το ζήτημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες μέσω της αλληλεγγύης, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα  δίνει έδαφος στην ξενοφοβία,  σε ακραίες φωνές που γεννούν φόβο, απειλούν την ενότητά μας και μας οδηγούν στην απομόνωση. Το περιβαλλοντικό, που οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές έχει, εκτός από τις οικονομικές, και πολιτισμικές παραμέτρους, οι οποίες θα καθορίσουν τη συνύπαρξή μας στο μέλλον».

Σημαντικό είναι, επίσης, σύμφωνα με τα όσα  είπε στην ομιλία της  η Υπουργός,  «να αντλήσουμε μαθήματα από το πολιτισμικό μας παρελθόν, διατηρώντας τα πολύτιμα εργαλεία της σοφίας των προγόνων μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες  προκλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πολιτισμός και η Πολιτιστική Κληρονομιά μας είναι  σήμερα απολύτως απαραίτητα. Δεν πρέπει να τρέφουμε την αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά». Και πρόσθεσε ότι  
«ο πολιτισμός είναι η απαραίτητη πυξίδα που θα μας κρατήσει στο ίδιο πλοίο. Στο πλοίο της συλλογικής μας επιβίωσης, στον κοινό δρόμο για να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, για να προσφέρουμε τα σωστά εργαλεία στις επόμενες γενιές όταν έρθει η ώρα να πατήσουν τα πόδια τους στο έδαφος. Θα είναι έτοιμες να μετουσιώσουν αυτή την εμπειρία σε δημιουργία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, με αφυπνισμένη συνειδητότητα για  να χαράξουμε το νέο δρόμο,  προς όφελος των λαών» υπογράμμισε. Για να καταλήξει: «Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσει κάθε κομμάτι της Ευρώπης ξεχωριστά. Είναι ανάγκη  ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε  τις αλλαγές μαζί   σαν Ενωμένη Ευρώπη, με τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής, της  συνοχής, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας, της δημιουργικότητας, με τον πολιτισμό στο επίκεντρο".

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)