to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 04.03.2019

Πολιτική

Λ. Κατσέλη: Δίνεται μεγάλη μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική» αναφορικά με φήμες περί υποψηφιότητάς της στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ,


«Το μήνυμα είναι ένα, είναι και το μήνυμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα που συστήθηκε, καθώς και της έκθεσης που συντάχθηκε με τίτλο: “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη”: ότι μία άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και εφικτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, πρόγραμμα, συνεργασίες, ώστε να αλλάξουμε και την Ευρώπη και τις πολιτικές στα κράτη μέλη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων», είπε η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο για την σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Υπογράμμισε ότι στην σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα «πολλές αποφάσεις, για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται, ζητήματα περιβάλλοντος, εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων, κρίνονται πλέον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εάν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα η κατεύθυνση των πολιτικών είναι διαφορετική. Σήμερα βλέπουμε έναν κατακερματισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. Στην “προοδευτική” για εμάς Δανία, το εθνικιστικό κόμμα έχει πλέον 21%, στην Αυστρία 26%. Υπάρχει διάχυτος φόβος ότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων».

«Γι’ αυτό», τόνισε, «ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια πριν από ένα χρόνο, από τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Συστήθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή από 34 προσωπικότητες που στηρίζονται και από συνδικάτα και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και παρουσιάσαμε αυτή την έκθεση, για το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει για μία προγραμματική ατζέντα, βάσει της οποίας οι προοδευτικές δυνάμεις από την Σοσιαλδημοκρατία ως την ριζοσπαστική Αριστερά θα μπορούν να κάτσουν, να συζητήσουν, να πάρουν κοινές αποφάσεις».

Για το οριστικό διαζύγιο της Σοσιαλδημοκρατίας από τη συνεργασία με το νεοφιλελευθερισμό τις προηγούμενες δεκαετίες, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «δίνεται μία μεγάλη μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Όπως και στην Ελλάδα στο παρελθόν, μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπάρχει μία συντηρητική τάση που θεοποιεί την αγορά και δεν δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, την σύνδεση της οικολογίας με την κοινωνία, στον ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει και μία προοδευτική τάση που ανάγει σε πρώτες προτεραιότητες αυτά τα θέματα. Αυτή η μάχη συνεχίζεται, δεν έχει λυθεί», όπως τόνισε, εκτιμώντας μάλιστα ότι «τα επόμενα χρόνια θα δούμε μία αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού». Για το ΚΙΝΑΛΛ στην Ελλάδα σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «είναι μία μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πολλά να κάνει με το ΠΑΣΟΚ».

«Πρέπει να προτάξουμε την Πολιτική, παρά τα πρόσωπα, αυτή είναι και η “συμβουλή” της Έκθεσης, να δούμε τι μας ενώνει, να υπάρξει ανοικτό προσκλητήριο στους δημοκρατικούς πολίτες που συμφωνούν με την κατεύθυνση της πολιτικής για να δημιουργηθεί το προοδευτικό μέτωπο του μέλλοντος», τόνισε η κ. Κατσέλη.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική» αναφορικά με φήμες περί υποψηφιότητάς της στις Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν προτίθεμαι να μπω στην πολιτική σκηνή, στην ενεργό πολιτική με αυτή την έννοια, στις επόμενες εκλογές. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω αυτό που κάνω, διεθνώς κυρίως, δίνοντας τον αγώνα για την προώθηση πολιτικών θέσεων, ενός πολιτικού προγράμματος».

Τέλος, αναφερόμενη στην μετάβαση στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που δρομολογείται αυτή την περίοδο, η ίδια αναφέρθηκε στην αναμενόμενη «στο τέλος του μηνός δημιουργία νέου πτωχευτικού νόμου … νομίζω ότι θα διατηρηθεί ο νόμος έτσι όπως είναι και θα αλλάξουν για ένα μεταβατικό στάδιο οι ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Χαρακτήρισε «θετικό ότι επεκτείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και σε άλλες κατηγορίες οφειλετών που είναι εκτός του υπάρχοντος νόμου», αλλά ταυτόχρονα επέμεινε σε τρία στοιχεία:

• η ατομική πτώχευση και το νομικό πλαίσιο που την υποστηρίζει πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε

• στο αναμορφωμένο νομικό πλαίσιο πρέπει ο οφειλέτης να έχει δικαιώματα, να διαφυλάσσεται η διαπραγματευτική του δύναμη έναντι των τραπεζών, οπωσδήποτε να διατηρηθεί η δικαστική προστασία και να μην γίνεται αυτόματα μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου τελικά το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες

• ακόμη και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό να έχει τελικά επιλογή ο οφειλέτης, εάν τα δικαιώματά του δεν προστατεύονται με την ρύθμιση που προτείνει η τράπεζα, να προσφύγει στα δικαστήρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)