to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 14.02.2014

Πολιτική

Λ. Γρηγοράκος: Οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές - Κατατέθηκε ο νέος μεταναστευτικός κώδικας

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του Νίκου Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν».


"Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν», υπογράμμισε, για να προσθέσει πάντως ότι αυτό πρέπει να γίνει «σεβόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Τι προβλέπει ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας - Ερώτηση του Ν. Βούτση για τα υποστελεχωμένα «Κέντρα Εξυπηρέτησης» των μεταναστών, όπου επικρατεί χάος και συνωστισμός.

Ο Νίκος Βούτσης είχε καλέσει την κυβέρνηση " να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί έξω με όσους κατέστησαν την Ελλάδα ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να πάνε σε χώρες εκτός κρίσεως" ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση να μην ψηφίζουν μετανάστες και ομογενείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Λεωνίδας Γρηγοράκος

«Για την ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές των 10.800 συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» απάντησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα «one stop shop», τα οποία υποτίθεται πως θα μείωναν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους μετανάστες, αλλά αντίθετα υποφέρουν από υποστελέχωση (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Κατατέθηκε ο νέος μεταναστευτικός κώδικας

Την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας, με τον οποίο ενοποιούνται 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κείμενο θα βοηθήσει σημαντικά στο ζήτημα της ιθαγένειας ενώ ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν δημιουργικά στην επικείμενη συζήτηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και είχαν χαρτιά μόνο για τη χώρα, να μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν τους βοηθά στην εξεύρεση εργασίας. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε επίσης ότι με την «άδεια του επί μακρόν διαμένοντος», παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους χρόνια εάν θα πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Ο Μεταναστευτικός Κώδικας μειώνει τη γραφειοκρατία και προβλέπει ότι τα απαιτούμενα ένσημα μειώνονται στα 50 ετησίως από 150 που είναι σήμερα, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος στη Βουλή, οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι σήμερα 473.424. Από αυτούς οι 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και με τον Μεταναστευτικό Κώδικα αναμένεται να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για περίπου 33.000 ακόμη μετανάστες από το σύνολο των 65.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τόνισε ότι "τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια πολιτική απομάκρυνσης και αποθάρρυνσης σε σχέση με τους μετανάστες υπηκόους τρίτων χωρών, ακόμη και για όσους έχουν νόμιμα χαρτιά και τις προϋποθέσεις να μένουν στην Ελλάδα".  (πληροφορίες από enet.gr)

To κείμενο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα από τη σελίδα της Βουλής

Η επίκαιρη ερώτηση του Ν. Βούτση για τη λειτουργία των καταστημάτων «μιας χρήσης» 

Με την επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς  Εσωτερικών και  Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Ν. Βούτσης τονίζει μεταξύ άλλων πως «η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά την περίτρανη αποτυχία της κυβέρνησης: Οι εξυπηρετούμενοι πολίτες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Μίας Στάσης βιώνουν δραματικές καταστάσεις συνωστισμού και αγωνίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα και τον Πειραιά όπου συγκεντρώνονται εξυπηρετούμενοι πολίτες από όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου και τα νησιά» (...).

Και ο Ν. Βούτσης ρωτά:

1. Σκοπεύετε να στελεχώσετε άμεσα τα «καταστήματα μίας στάσης» με το απαραίτητο προσωπικό σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων;

2. Σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αιτήσεων πολιτών σε καταστήματα μίας στάσης, όπως της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και εάν ναι με ποιον τρόπο; 

Για την κατάσταση στα Καταστήματα (Μη) Εξυπηρέτησης διαβάστε και το σχετικό ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)