to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 03.03.2022

Οικονομία

Λ. Αβραμάκης: Στη μέγγενη των χρεών προς τον ΕΦΚΑ ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος – Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη προς τον ΕΦΚΑ», σημειώνει ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης,


Ο Λ. Αβραμάκης τονίζει:

Η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα.  Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν θα είναι διαχειρίσιμα. Μόνο στον ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή καταγράφονται πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με χρέη προς τον οργανισμό που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του ΚΕΑΟ. Τα χρέη προς τον Οργανισμό ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 41 δις ευρώ. Το τρίμηνο μάλιστα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, προστέθηκαν 2,1 δις νέα χρέη προς τον Οργανισμό.

Η πίεση που ασκείται προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών τους προς τον ΕΦΚΑ δεν απέδωσε παρά ελάχιστα, καθώς ανταποκρίθηκαν μόλις 56.300 οφειλέτες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των χρεών προς το δημόσιο που επίσης πολλαπλασιάζονται. Η πραγματικότητα αυτή που είχε διαμορφωθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι οφείλεται στην αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά για να προστατέψει την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ακρίβεια, τον εκτροχιασμό του κόστους ενέργειας και καυσίμων.

Είναι επίσης σαφές ότι σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν ούτε να ρυθμίσουν τα χρέη ούτε να τα αποπληρώσουν. Η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ο διαρκώς χαμηλότερος τζίρος, η αβεβαιότητα για το αύριο και η ανάγκη να καλύψουν πρώτα τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις, διαγραφή χρεών της πανδημίας και αποφασιστική άσκηση πολιτικών μείωσης του κόστους ζωής. Τα ημίμετρα της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι διογκώνουν την κρίση, ενισχύουν τελικά τον πληθωρισμό και οδηγούν σε νέα αδιέξοδα την ελληνική κοινωνία.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και η απειλή των πλειστηριασμών από το ΚΕΑΟ, το δημόσιο ή τις τράπεζες που θα ακολουθήσουν, δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα πέρα από τον θυμό όσων βρεθούν σε αυτή τη μέγγενη, διότι πολύ απλά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Σε κάθε περίπτωση, αναγκαστικά μέτρα ενάντια σε ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Αργά η γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για διαγραφή και ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην  πανδημία, μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης, πλαφόν στις τιμές ρεύματος, μείωση ΦΠΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και να ανακάμψει σταδιακά ο τζίρος των επιχειρήσεων. Όσο όμως καθυστερεί να πράξει τα αυτονόητα που έχουμε προτείνει τόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα και πολλαπλασιάζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)