to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 19.03.2022

Πολιτική

Λ. Αβραμάκης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει συρρίκνωση του ΟΑΕΔ και «απαλλοτρίωση» της περιουσίας του κατηργημένου ΟΕΚ

«Η «απαλλοτρίωση» της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ που ανήκει στους εργαζόμενους, συνιστά ξεκάθαρα μια πολιτική στόχευση ναρκοθέτησης των δυνατοτήτων υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών στο μέλλον», επεσήμανε σε δήλωσή του ο Λ. Αβραμάκης, βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, το οποίο εάν ψηφιστεί θα καταργήσει στην πράξη τον Οργανισμό ενώ θα ανοίξει «νέες δουλειές» για «λίγους και εκλεκτούς»», τόνισε σε δήλωσή του ο Λ. Αβραμάκης, βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Στην συνέχεια, ανέφερε: «Η δήθεν αναβάθμιση του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαγραφή ανέργων από τις λίστες του Οργανισμού, τον αποκλεισμό ανέργων από οποιεσδήποτε παροχές στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και τη συγχώνευση περιουσιακών στοιχείων που περιήλθαν στον Οργανισμό από τις μνημονιακές καταργήσεις άλλων φορέων όπως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Πλέον ο οργανισμός θα σπρώχνει σε υποχρεωτική κατάρτιση, η οποία θα παρέχεται από ιδιώτες τύπου ΣκοιλΕλληκίκου, δεν θα συμμετέχουν στη διοίκησή του οι κοινωνικοί εταίροι ως αντιπρόεδροι αλλά η ηγεσία του θα επιλέγεται με αμιγώς κομματικά κριτήρια από την κυβέρνηση.

Με πρόσχημα τον εντοπισμό μικρού αριθμού εγγεγραμμένων ανέργων με μεγάλη περιουσία ή σημαντικά εισοδήματα, η κυβέρνηση που περιέκοψε σημαντικά τα έσοδα του Οργανισμού περικόπτει πλέον και τους δικαιούχους παροχών και βοηθημάτων από τον ΟΑΕΔ (πχ κοινωνικός τουρισμός, βιβλία, εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις κ.ά.)

Η πλέον όμως καταδικαστέα διάταξη που προωθεί είναι η «απαλλοτρίωση» της σημαντικής περιουσίας του κατηργημένου Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Με την «ταμειακή ενοποίηση» που προωθεί η περιουσία αυτή θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» όχι για στεγαστική πολιτική όπως προβλέπεται αλλά για οποιοδήποτε σκοπό ή ανάγκη του νέου οργανισμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μεγάλη περιουσία του ΟΕΚ δεν είναι δημόσια καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για το σχηματισμό της. Το σύνολο αυτής της περιουσίας αποκτήθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων και μπορεί να διατεθεί μόνο για την υποβοήθηση της στέγασης εργαζομένων και άλλες κοινωνικές ανάγκες. Στον καταργημένο ΟΕΚ ανήκουν οικόπεδα και ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, ορισμένα σε περιοχές «φιλέτα», τα οποία είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση με ευκολία και έναντι πινακίου φακής θα τα παραχωρήσει στους ολιγάρχες που συστηματικά ευνοεί.

Είναι σαφές ότι ο ΟΑΕΔ χρειάζεται να λειτουργήσει σε ένα νέο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για να μπορεί να υλοποιεί πολιτικές μείωσης της ανεργίας. Είναι ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια νέες πολιτικές κοινωνικής στεγαστικής συνδρομής στους εργαζόμενους για να περιοριστεί η επισφάλεια στέγασης που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Η «απαλλοτρίωση» της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ που ανήκει στους εργαζόμενους,συνιστά ξεκάθαρα μια πολιτική στόχευση ναρκοθέτησης των δυνατοτήτων υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών στο μέλλον.

Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στον λίγο χρόνο που της απομένει, έχει σκοπό να διαλύσει  κάθε πτυχή του κοινωνικού κράτους ευνοώντας προκλητικά μια κλειστή οικονομική ελίτ. Είναι επίσης βέβαιο ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται τη βαθιά αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ. Οφείλουμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την πλήρη αποσύνθεση των κοινωνικών δομών, οφείλουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε τη συλλογική μας περιουσία». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)