to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 08.05.2021

Πολιτική

Λ. Αβραμάκης: Η Ελλάδα οφείλει να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια COVID-19

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων ενάντια στο COVID-19,


Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων ενάντια στο COVID-19, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η άρση της πατέντας για τα εμβόλια COVID-19, είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι σαφές ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να παράγει αυτά τα εμβόλια γεγονός που πέραν των άλλων ωφελειών θα συμβάλλει και στην βελτίωση της εθνικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, η χώρα θα αποκτήσει μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, ιδίως εφόσον χρειαστεί να εμβολιαστεί και πάλι στο σύνολό του ο πληθυσμός. Οι δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας πρέπει να αξιοποιηθούν. Πέραν από τις κυβιστήσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και τη λοιδορία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι για την Ελλάδα τουλάχιστον δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δίλημμα. Άλλωστε η σχετική συζήτηση δεν αφορά συνολικά τις πατέντες των φαρμακοβιομηχανιών αλλά τα συγκεκριμένα μόνο εμβόλια.

Τέλος, είναι σαφές ότι όλους αυτούς τους μήνες που τα εμβόλια προστατεύονται από τις πατέντες, οι εταιρίες αυτές εκτός του ότι χρηματοδοτήθηκαν από τα κράτη για να επισπεύσουν τις έρευνές τους και να παράγουν εμβόλια, έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη πουλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια η πρόταση για άρση της πατέντας για αυτά τα εμβόλια δεν πλήττει ούτε τα συμφέροντά τους ούτε την καινοτομία εν γένει.

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση όφειλαν από την πρώτη στιγμή να πάρουν θέση υπέρ της άρσης της πατέντας, όπως έγκαιρα είχε προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας καθώς αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)