to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 12.01.2022

Οικονομία

Λ. Αβραμάκης: Επιτελικό μπάχαλο και για τις μειώσεις ΦΠΑ

«Η κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή ενώ τα νοικοκυριά λυγίζουν από την ακρίβεια»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τις νέες παλινωδίες των Υπουργών της ΝΔ για τις μειώσεις του ΦΠΑ, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αρκείται στη διατύπωση ευχών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα σε όλο το φάσμα της αγοράς. Συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και παράγοντες της αγοράς, καταλήγουν σε διαπιστώσεις και δελτία τύπου κενού περιεχομένου. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα, όπου την μια ημέρα ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλλει μειώσεις ΦΠΑ και την αμέσως επόμενη διαψεύδεται από το οικονομικό επιτελείο, αποδεικνύουν δυστυχώς ότι το «επιτελικό κράτος» δεν διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης της έκρηξης της ακρίβειας με αποτέλεσμα ο κάθε «αρμόδιος – αναρμόδιος» να λέει ότι θέλει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το οικονομικό επιτελείο απέρριψε κάθε σκέψη για μείωση ορισμένων έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ σε μια κατηγορία τροφίμων, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Υπολογίζεται ότι το κόστος μιας μείωσης του ΦΠΑ σε 10-15 βασικά προϊόντα θα έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 1 δις ευρώ.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο το μέτρο  έκπτωσης φόρου 30% στις δαπάνες διαφήμισης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι τα μεγάλα κεντρικά ΜΜΕ δεν θα δουν μείωση των εσόδων τους από τις διαφημίσεις των μεγάλων και πολλαπλά ευνοημένων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά βιώνουν την ακραία μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η κυβέρνηση επιμένει να κάνει δώρα στην οικονομική ολιγαρχία και να απορρίπτει κάθε παρέμβαση υπέρ της πλειοψηφίας των νοικοκυριών ως «αχρείαστη και επικίνδυνη» σπατάλη. Για μια ακόμη φορά γίνεται σαφές ότι η ΝΔ φροντίζει για τους λίγους και στέλνει το λογαριασμό στους πολλούς.» ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)