to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 02.09.2017

Οικονομία

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη σωτηρία της ΕΛΒΟ - Θετική η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων

Υποψήφιους επενδυτές στην ΕΛΒΟ για ΣΔΙΤ με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναζητά η κυβέρνηση, μέσω του εκκαθαριστή - Τη Δευτέρα το πρωί συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι


Κάλεσμα σε ξένους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου στο επόμενο δίμηνο να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μέσω ΣΔΙΤ με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θα διατηρήσει ποσοστό 20% στην ΕΛΒΟ, πρόκειται να απευθύνει άμεσα μέσω του ειδικού εκκαθαριστή η κυβέρνηση, που δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να βάλει λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ή να την πουλήσει τμηματικά (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του «Κόκκινου»).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να "τρέξει" σε πρώτη φάση το προαναφερόμενο σενάριο για την ΕΛΒΟ, ενώ σημειώνεται ότι οι όροι για τους ιδιώτες που πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα είναι οι ίδιοι που τέθηκαν ως προϋποθέσεις στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς που κηρύχθηκαν άγονοι. Διαφοροποίηση αποτελεί η ευελιξία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τίμημα, που στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς διαμορφωνόταν στα 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προϋπόθεση για να προχωρήσει η προαναφερόμενη συνεργασία με τον ιδιώτη, θα είναι η κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου και business Plan για το τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία, αλλά και η εξασφάλιση των 336 θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, ως δέλεαρ στην όλη διαδικασία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί, εφόσον φύγει από το πλάνο ο ειδικός εκκαθαριστής, το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε υποδομές της ΕΛΒΟ και που είναι το δοκιμαστήριο, να δοθεί για ενοικίαση στον στρατηγικό εταίρο που θα προκύψει.

Πάντως, στην περίπτωση που και αυτή την φορά δεν υπάρξει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διαβεβαίωσαν ότι η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει, καθώς επεξεργάζονται και άλλο σχέδιο για την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικά σημάδια στην υπόθεση της ΕΛΒΟ, λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Στο ενδιάμεσο διάστημα και προκειμένου οι 336 εργαζόμενοι να μπορούν να πληρώνονται τους μισθούς τους και από τον Σεπτέμβριο και μετά, πρόκειται να βγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις προγράμματα για να καλυφθούν ανάγκες των οχημάτων σε ανταλλακτικά, ενώ έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένου η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσει την ανάθεση για την κατασκευή φορτηγών, των 12 που δεν παρέδωσε, έναντι ποσό ύψους 750.000 ευρώ συνολικά, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της αμυντικής βιομηχανίας, Θόδωρος Αλιόγκας.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε πολύ θετικό και “ανακουφιστικό”, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την σωτηρία της ΕΛΒΟ, ενώ σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα στις 9 το πρωί θα γίνει συνεδρίαση των εργαζομένων, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους υπουργούς, αλλά και να σχεδιαστεί το πλάνο δράσης τους για το επόμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)