to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κυβερνητικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης δεν επιβεβαιώνει τις διακηρύξεις για προτεραιότητα στην υγεία

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει οτι δεν επαφίεται στις δικές της νεοφιλελεύθερες δοξασίες που απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, οτι σέβεται τη δημοκρατική διαβούλευση - τις προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το καθήκον να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα - πρότυπο για τη ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες της, είναι μια πρόκληση για την επόμενη ιστορική περίοδο.


Την 31/3/2021 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους στόχους του κυβερνητικού σχεδίου " ΕΛΛΑΔΑ 2.0" για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι δράσεις που προβλέπονται στον άξονα 3.3 για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας είναι χρήσιμες. Ωστόσο απέχουν σημαντικά απο την υλοποίηση των διακηρύξεων με τις οποίες δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

" Δεν θα σταματήσουμε πουθενά προκειμένου να σώσουμε ζωές" είχε δηλώσει  την 26 /3/2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας  οτι " η κρίση της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ απο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο...".

Παρά τις διακηρύξεις, παρά το Μανιφέστο για τις επόμενες υγειονομικές κρίσεις που υπέγραψαν 25 ηγέτες της Ευρώπης, οι δράσεις - μεταρρυθμίσεις - χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οδηγούν σε μια Ενωμένη Ευρώπη που κατανοεί τις νέες προκλήσεις, τις αναδυόμενες απειλές για την υγεία. Δεν οδηγούν στην οικοδόμηση μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Υγεία - το Φάρμακο - τα Εμβόλια, ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημόσια αγαθά. Δεν οδηγούν στη διασύνδεση των παρεμβάσεων των Κρατών - Μελών στην Υγεία, με την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος - της κλιματικής αλλαγής - των όρων διαβίωσης - των συνθηκών εργασίας - της διατροφής - της ποιότητας ζωής...

Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση των δράσεων - μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται, με 1536 μόνον εκατ. ευρώ, προφανώς δεν οδηγεί στην ουσιαστική ενίσχυση της προσβασιμότητας - της αποτελεσματικότητας - της ποιότητας του ΕΣΥ.

Δεν καταγράφει στόχους :

  • για  τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με ακύρωση χειρουργείων...
  • για οργάνωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες και αεροδιακομιδών και  πλωτών διακομιδών
  • για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στη ΠΦΥ με ΤΟΜΥ, ΚΟΜΥ, Οικογενειακούς Γιατρούς, Γιατρούς Εργασίας, Σχολιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς... που να καλύπτουν και την επιδημιολογική επιτήρηση και τις ανάγκες της κοινότητας στα Σχολεία, τους εργασιακούς χώρους... και να  διασφαλίζουν και τη νοσηλεία στο σπίτι.
  • για Δομές Υγείας και στα πιο απομακρυσμένα και μικρά Νησιά και σε όλους τους διάσπαρτους τουριστικούς προορισμούς
  • για τη παράλληλη επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ με επικαιροποίηση των αναγκών του
  • για προσανατολισμό με ενισχύσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στη παραγωγή σπάνιων ή καινοτόμων φαρμάκων σε προσιτές τιμές, καθώς και εμβολίων ( της δραστικής ουσίας ή βασικών συστατικών τους - ανοσοενισχυτικών αντιγόνων ) .
  • για τις καινοτόμες θεραπευτικές αγωγές, κυτταρικές, γονιδιακές, ιατρική ακριβείας
  • για Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΕΦΙΑΠ, Γηριατρικής, Άνοιας, ανακουφιστικής φροντίδας...
  • για Κέντρα Χρονίως Πασχόντων
  • για νέα Τραυματολογικά και Αντικαρκινικά Κέντρα
  • για τη χρηματοδότηση του κτιρίου του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων - Γονιδιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου " ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" στο ύψος των 10,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει η μελέτη του.

Συνολικά,  η χρηματοδότηση των ποιοτικών βελτιώσεων του ΕΣΥ απο το Ταμείο Ανάκαμψης  πρέπει να υπερβεί, κατά τη γνώμη μου, τα 3 δις ευρώ, ώστε να επιβεβαιωθεί  η προτεραιότητα στην Υγεία.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης -Ανθεκτικότητας πρέπει να έχει συνέργειες με το ΕΣΠΑ, το ΕΚΤ, το Ταμείο " Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ", το Ταμείο " ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ", τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να περιλαμβάνει και τις προτάσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, των Συλλογικών Οργάνων των μαχητών του ΕΣΥ, της επιστημονικής κοινότητας... για να μετατραπεί σε Εθνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τη μετάβαση σε ολοκληρωμένο, καθολικό, δωρεάν, ποιοτικό ΕΣΥ. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει οτι δεν επαφίεται στις δικές της  νεοφιλελεύθερες δοξασίες που απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, οτι σέβεται τη δημοκρατική διαβούλευση -  τις προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το καθήκον να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα - πρότυπο για τη ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες της, είναι μια πρόκληση για την επόμενη ιστορική περίοδο.

* βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)