to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 29.12.2021

Οικονομία

Κυβερνητικό μπάχαλο: Αβεβαιότητα και φόβοι για τους επαγγελματίες της εστίασης

Κίνδυνος οριστικού λουκέτου για τα 4 στα 10 καταστήματα εστίασης - Αντίμετρα στήριξης για τις απώλειες τζίρου ζητούν οι επαγγελματίες - Αγωνία για χαμένα μεροκάματα και θέσεις εργασίας


Χαμένα τα έχουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στην εστίαση-διασκέδαση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού μέχρι χθες δεν γνώριζαν κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει. Οι πιο απαισιόδοξοι προετοιμάζονται για «καταστροφικό πλήγμα», εφόσον ο περιορισμός ωραρίου ισχύσει πριν από την Πρωτοχρονιά κι ενώ ήδη τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 50%-60%.

Ειδικά για τα κέντρα διασκέδασης οι επικείμενοι περιορισμοί στο ωράριο, με απαγόρευση ορθίων και ενδεχομένως απαγόρευση μουσικής, απειλούν να μετατρέψουν το άτυπο μίνι λοκντάουν σε ολικό λοκντάουν, υποστηρίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Ο Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διευκρινίζει ότι οι επαγγελματίες δεν είναι αρνητικοί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από υποστηρικτικά αντίμετρα. «Ας πάρει ακόμα αυστηρότερα μέτρα η κυβέρνηση, μάλιστα να μην περιμένει καθόλου.

Αλλά να αναλογιστεί πρώτα, με τον μειωμένο τζίρο πώς θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση να αντεπεξέλθει στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και τις νέες που θα δημιουργηθούν;» λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, παραπέμποντας στην πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης της Αττικής, οι οποίες το 2021 εκτιμάται ότι έχασαν ακόμη 76,2 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, ύστερα από ένα ήδη καταστροφικό 2020, που έκλεισε με απώλειες άνω των 537,5 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΕΕ επαναφέρει το αίτημα για επιδότηση ενοικίου στις επιχειρήσεις που πλήττονται, απορρόφηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια από το κράτος και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που αναμένεται να ενταθούν το 2022, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%.

Μέτρα «για γέλια και για κλάματα» χαρακτηρίζει τους περιορισμούς σε εστίαση-διασκέδαση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους, ωθώντας τους στην ανεργία, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης. Η ΠΟΕΕΤ ζητά να επανέλθει το συντομότερο το μέτρο αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν μεροκάματα ή και θέσεις εργασίας λόγω της συρρίκνωσης του ωραρίου, που ειδικά για τα νυχτερινά κέντρα ισοδυναμεί με κλείσιμο.

Για μέτρο «χωρίς καμία λογική» κάνει λόγο η Μαρία Μποτονάκη από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης, θυμίζοντας ότι ο περιορισμός του ωραρίου εφαρμόστηκε και στο παρελθόν, με αρνητικά αποτελέσματα. «Είναι δεδομένο ότι το φαινόμενο του συνωστισμού στις πλατείες θα επανέλθει, ενώ τα μικρά ταβερνάκια ή μπαρ είτε θα μας κλείσει τελείως είτε θα επιφέρει συνωστισμό το τρίωρο 9 με 12 τα μεσάνυχτα». Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητάει μεταξύ άλλων να σταματήσει ο κοινωνικός διαχωρισμός, με δωρεάν τεστ, ράπιντ και μοριακά, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη-επιστρεπτέες, συνέχιση της επιδότησης ενοικίου και απαλλαγή δημοτικών τελών για το διάστημα που δεν δούλεψαν τα καταστήματα εστίασης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του προεδρείου της Τουριστικής Επαγγελματικής  Ένωσης Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στα τελευταία μέτρα που πήραν πέσαμε 70% κάτω. Σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας τόνισε: «Ο χώρος της εστίασης για ακόμα μια φορά πλήττεται και χρειάζεται άμεσα οικονομική στήριξη, καθώς τα λουκέτα ήδη έχουν ξεκινήσει».

Επίσης, ο πρόεδρος της  Ένωσης Εστιατόρων Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς μίλησε για στοχοποίηση του κλάδου: «Για ακόμη μια φορά ο κλάδος της εστίασης στοχοποιείται, δείχνοντας ότι αυτός μπορεί να μεταδώσει μόνο τον ιό... Οι καφετέριες επίσης χρειάζονται στήριξη. Ο κλάδος αυτός θα τραβήξει μαύρες μέρες μέσα στον Ιανουάριο. Δυστυχώς, ο κλάδος αυτός θα πληρώσει τη νύφη... Δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε...».

Σε ανακοίνωσή της μετά τη γνωστοποίηση των νέων μέτρων, η πρωτοβουλία estiasigreece σημείωσε ότι «η εστίαση είναι ο παραλήπτης, ο σάκος του μποξ και το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας για την κυβέρνηση... Η εστίαση δέχεται απανωτά χτυπήματα και δυστυχώς παλεύει μόνη της, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανείς τι έρχεται όταν 80.000 επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αργοσβήνουν καθημερινά σιγά-σιγά και βασανιστικά... Από την εξαγγελία των νέων μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας στις 3 Νοεμβρίου 2021 ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε αυτόματα 30% και από τότε η πτώση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη».

Πληροφορίες: ΑΥΓΗ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)