to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 17.12.2019

Πολιτική

Κυβερνητικό φιάσκο με την ενίσχυση του Τύπου: Στο επίδομα θέρμανσης το φετινό ποσό

Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του «Μακελειού» ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019, το ποσό του οποίου θα διατεθεί τελικά για το επίδομα θέρμανσης


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφαση της κυβέρνησης το αδιάθετο ποσό από το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων, να διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης το οποιο ακυρώθηκε για το 2019 μετά το φιάσκο, τις παλινωδίες και την απόφαση της κυβέρνησης να μη διατεθεί φέτος το προβλεπόμενο ποσό.

Στόχος είναι όπως είπε ο κ. Πέτσας να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, που έφτασαν εφέτος τις 600.000.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο για το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων για το 2019 και να ετοιμαστεί νέο πλαίσιο σε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις ενώσεις των ιδιοκτητών τύπου και των δημοσιογράφων για το 2020.

Στην ανακοίνωση αυτή είχε προβεί μετά τη σύσκεψη με τα κόμματα με αφορμή το σάλο που είχε προηγηθεί λόγω του ότι συμπεριλήφθηκαν στην κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 6,7 εκ ευρώ η εφημερίδα "Μακελειό", που εκφράζει συχνά ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις, αλλά και κάποιες εκδόσεις που φέρονται να μην έχουν φορολογική ενημερότητα και που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους.

ΕΣΗΕΑ: Ενίσχυση του Τύπου με κριτήρια και διαφάνεια

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε το αδιάθετο για το 2019 ποσό για την ενίσχυση του Τύπου να διατεθεί στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 600.000.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΕΣΗΕΑ ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.

Τονίζουμε, όμως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους Υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)