to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 14.07.2016

Πολιτική

Ο Ν. Παρασκευόπουλος στον Άρειο Πάγο για την επίσπευση της δίκης για τη Siemens

Συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλία για την αναβολή της δίκης Siemens. Ο υπουργός υπέβαλε αιτήσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χτες με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη σήμερα Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσε δύο αιτήσεις στην εισαγγελέα κ. Ξένη Δημητρίου για την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».


 

Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών διαβιβάζονται οι αιτήσεις του υπ. Δικαοσύνης για την επίσπευση της δίκης της Siemens εντός της ημέρας 

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα έρθει σε επαφή με τις μεταφραστικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, για το χρόνο που απαιτείται για τη μετάφραση του βουλεύματος σε δύο γλώσσες, προκειμένου να ορίσει τη νέα δικάσιμο της δίκης, η οποία αναμένεται σε περίπου 5 μήνες.

Κατ’ εκτίμηση, η δικάσιμος της εν λόγω δίκης αναμένεται να προσδιοριστεί μετά από 5 μήνες.

 



Πειθαρχική έρευνα από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δίκη της Siemens

Η πειθαρχική έρευνα η οποία διατάχθηκε χθες προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον, αφορά συγκεκριμένα, στη διαπίστωση ή μη πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία, μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

Αναλυτικότερα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη, στην οποία έχει ανατεθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η πειθαρχική έρευνα, θα ερευνήσει για:

1) Τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως,

2) την απαράδεκτη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως σε δικηγόρους του Φάνη Λυγινού και

3) τη μη επιμέλεια να κληθεί στο ακροατήριο διερμηνέας της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλων Όσβαλτ.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική έρευνα έχει το χαρακτήρα του κατεπειγόντως.


 

Ο Γ. Αμανατίδης παρέδωσε τα έγγραφα στον Άρειο Πάγο
Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και ενεχείρισε στην κ. πρόεδρο το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens. (αναλυτικά)

Σε «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα» αναφέρεται εν τω μεταξύ με ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την επ' αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens (αναλυτικά παρακάτω).



Δριμύ κατηγορώ Μαξίμου

Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)