to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 09.08.2019

Διεθνή

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Κόντε και στο βάθος παντοδυναμία της ακροδεξιάς

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την απόφαση του επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.


Όπως μεταδίδει το Reuters, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με τοΚίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα γίνει ο ίδιος ο νέος ηγέτης της χώρας. Σε δηλώσεις του ο Σαλβίνι είπε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα ήταν απαράδεκτη και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τη διεξαγωγή νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ότι ο συνασπισμός της Λέγκας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε, ο Σαλβίνι προειδοποίησε να μην γίνουν οποιοιδήποτε ελιγμοί που θα εμπόδιζαν μια επιστροφή στις κάλπες.

«Ελπίζω ότι κανένας δεν σκέπτεται να ξεγελάσει τους Ιταλούς, να κερδίσει χρόνο και να εφεύρει μια κυβέρνηση που θα είναι δημοκρατικά απαράδεκτη», δήλωσε από την πόλη Τέρμολι στις ακτές της Αδριατικής. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως ανησυχεί γιατί άκουσε «παρόμοιες προσεγγίσεις» για το θέμα από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση συμμαχίας ήδη τρέκλιζε από νωρίτερα χθες, όταν η Λέγκα χαρακτήρισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τη «μοναδική εναλλακτική» στον πολιτικό γάμο με το M5S.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι κατασκεύασε την κυβερνητική κρίση και ότι αξιώνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να κεφαλαιοποιήσει το ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν υψηλά ποσοστά, πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου.

Ο Κόντε, που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα της συμμαχίας, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως κρύβεται πίσω από «ρητορεία και συνθήματα για τα μέσα ενημέρωσης» και τον προέτρεψε να εξηγήσει στο κοινοβούλιο «γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο αυτής της κυβέρνησης τόσο πρόωρα και αιφνίδια».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπενθύμισε ακόμη στον Σαλβίνι ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι απόφαση που επαφίεται στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, όχι σε εκείνον.

Αν η κυβέρνηση συμμαχίας καταρρεύσει, ο πρόεδρος θα μπορούσε για παράδειγμα να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον πολιτικό αρχηγό ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ή να ονομάσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που συνέβη επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία.

Η ένταση ανάμεσα στη Λέγκα και στο M5S σιγόβραζε επί μήνες, αλλά προχθές Τετάρτη ξέσπασε ανοιχτά, αφού το M5S Κίνημα Πέντε Αστέρων καταψήφισε την πρόταση για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Γαλλίας-Ιταλίας.

Η κυβέρνηση συμμαχίας είχε φθάσει επανειλημμένα στα πρόθυρα της διάλυσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν για διάφορα ζητήματα, από την αυτονομία των ιταλικών περιφερειών ως τον κατώτερο μισθό.

Ο Σαλβίνι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι εάν το M5S καταψήφιζε την εκτέλεση του έργου για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης. Τοποθετούμενος σε εκδήλωση στην Πεσκάρα με την οποία ουσιαστικά εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία χθες βράδυ, ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς είπε πως η κυβέρνηση αυτή μπόρεσε να επιτελέσει «έργο», αλλά τα πράγματα «άλλαξαν τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες, κάτι έσπασε».

Πριν περάσει στην παροχολογία: «Μας λένε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους. Θα αποδείξουμε, αν μας δώσετε τη δύναμη να το κάνουμε, ότι είναι εφικτό να μειώσουμε τους φόρους που πληρώνει ο ιταλός εργαζόμενος», είπε.

Ο Κόντε συναντήθηκε χθες με τον Σαλβίνι και με τον ηγέτη του M5S Λουίτζι ντι Μάγιο στο πρωθυπουργικό ανάκτορο, έπειτα από μια ωριαία συνάντησή του με τον Ματαρέλα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Κατά δημοσιεύματα, στη συνάντηση Κόντε-Ματαρέλα δεν εξετάστηκε ούτε η παραίτηση του πρωθυπουργού ούτε η κυβερνητική κρίση.

Η ανακοίνωση της Λέγκας μολαταύτα δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Κάθε ημέρα που περνάει είναι χαμένη», κατά το ακροδεξιό κόμμα. «Για εμάς, η μόνη εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση είναι να δοθεί ο λόγος στους Ιταλούς με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

Το κόμμα απείλησε να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και απαίτησε την άμεση παραίτηση του Κόντε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Το M5S χαρακτήρισε «ακατανόητα» τα κατ’ αυτό εντελώς αντιφατικά μηνύματα της Λέγκας. Το κόμμα αυτό «πρέπει να πει ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει», τόνισε το Κίνημα, σύμφωνα με το ANSA. Διαβεβαίωσε ότι «δεν φοβάται» τις εκλογές και «είναι έτοιμο» γι’ αυτές

Ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι — ο οποίος επίσης δεν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα — προέτρεψε τις κομματικές ηγεσίες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. «Έχει δημιουργηθεί μια πολιτική δυναμική που αναμφίβολα απαιτεί και τα δύο κόμματα να προχωρήσουν σε διασαφηνίσεις», όπως το έθεσε.

Το M5S είχε κερδίσει περί το 32% των ψήφων τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής το 2018 (η Λέγκα περί το 17%), αλλά το ποσοστό του συρρικνώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η Λέγκα του Σαλβίνι αντιθέτως βρίσκεται σε άνοδο και αναδείχθηκε στο ισχυρότερο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου (34% και πλέον, 17% το M5S).

Οι πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία σπανίως ξεσπούν το καλοκαίρι, ακόμη λιγότερο τον Αύγουστο, αλλά για τον Σαλβίνι αυτό δεν έχει σημασία. «Οι διακοπές δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να χάνουμε χρόνο», έκρινε.

Για τον Ντι Μάγιο, ο Σαλβίνι «βάζει τις δημοσκοπήσεις και τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».

Ο Ματαρέλα είναι πασίγνωστο ότι εναντιώνεται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, περίοδο που η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, πριν τον υποβάλλει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα. Νέες εκλογές θα μπορούσαν κατόπιν να προκηρυχθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες, βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο.

Τρία τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Όπως και να εξελιχθεί η κυβερνητική κρίση, που ανοιξε μετά τη διάσπαση της κομματικής συμμαχίας της ξενοφοβικής Λέγκας με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων που κρατούσε το τιμόνι της χώρας, την οποία ανακοίνωσε χθες ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι, σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το κόμμα του θα είναι το μόνο που θα βγει κερδισμένο από τις κάλπες.

Τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει από τους υποθετικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας ως γνώμονα την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου. Σε αυτήν τη σφυγμομέτρηση η Λέγκα πιστώνεται με ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) με 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων με 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) με 7,3% , το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%. Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Σαλβίνι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Δεξιάς. Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Δεξιάς (Λέγκα-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Δεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών. Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της κεντροαριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%. Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.

Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Σαλβίνι να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Λέγκας στις εκλογές. Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Σαλβίνι οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το ακροδεξιό FdI. Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Λέγκας, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Λέγκας με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia. Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία. Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)