to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 14.01.2020

Πολιτική

Κυβερνητική «διαρροή»: Τι θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ


Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης». Συγκεκριμένα, κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Επιπλέον, θα αρθεί το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ».

Κατά το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αυξήσεις στο εισόδημά τους θα έχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, από το 60% στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους, ενόσω παράλληλα εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός «μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων». Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, αλλαγές θα γίνουν, όπως είχε προαναγγελθεί, στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται, ως εξής: 1ο επίπεδο - 210 ευρώ, 2ο επίπεδο - 252 ευρώ, 3ο επίπεδο - 302 ευρώ το μήνα, 4ο επίπεδο - 363 ευρώ, 5ο επίπεδο - 435 ευρώ και 6ο επίπεδο - 566 ευρώ το μήνα.

«Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, το επίπεδο εισφορών για το επόμενο», καταλήγει το τηλεγράφημα. 

Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές στο σύστημα των εισφορών έχουν επικριθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τονίζει ότι η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)