to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 17.04.2017

Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές για το τουρκικό δημοψήφισμα: «Ναι» σε δημοκρατία, σταθερότητα, διάλογο, αλληλοσεβασμό

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές», ήταν το σχολιο κυβερνητικών πηγών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.


«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές», ήταν το σχολιο κυβερνητικών πηγών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

«Το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει "Σουλτάνος"», έγραψε από την πλευρά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Με το σημερινό δημοψήφισμα η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή.Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός», σχολίασε ο  τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες», σχολίασε επίσης.

Για «καισαρικό καθεστώς» έκανε λόγο στη δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Αν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.», σημείωσε επίσης.

Την ελπίδα ότι «η οριακή πλειοψηφία» του κ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα τον οδηγήσει «σε μεγαλύτερη συναίνεση και όχι σε περισσότερο αυταρχισμό», εξέφρασε από την πλευρά του, με ανακοίνωση του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία με το οριακό του αποτέλεσμα κατέδειξε ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν σουλτάνοι και ότι ο λαός της Τουρκίας εκφράστηκε με ωριμότητα.Ο Ερντογάν οφείλει να προσέλθει σε διάλογο και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Επίσης να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές κατά της Ευρώπης και για επαναφορά της θανατικής ποινής.Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, χωρίς αναθεωρητισμούς και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου», ήταν το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)