to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 12.10.2014

Πολιτική

Κυβέρνηση... τετραμήνου

Απομονωμένη βγαίνει από τη μάχη στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς πήρε την ψήφο 155 βουλευτών, ενώ για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο απαιτούνται 180.


Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης περισσότερο ανέδειξε την κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά έδωσε την πολυπόθητη «ανάσα ζωής». Οι 155 ψήφοι δεν διαγράφουν τα τεράστια εμπόδια που έχει να υπερπηδήσει ο Αντ. Σαμαράς, όπως η άφιξη της τρόικας, τα stress test τραπεζών και η ψήφιση προϋπολογισμού .

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απλώς επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, βεβαιώνοντας άπαντες ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.

Ήταν ψήφος εμπιστοσύνης των βουλευτών της συγκυβέρνησης προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφραστεί ως ψήφος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, υπογράμμισε στο Κόκκινο ο Πάνος Σκουρλέτης

Στο βάθος πάντως κυριαρχεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατία, που η κυβέρνηση φαίνεται να υπολείπεται κατά πολλούς βουλευτές, τουλάχιστον 25, όπως έδειξε η ψηφοφορία στη Βουλή. Είναι προφανές ότι με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου έχει όριο ζωής τέσσερις μήνες προτού οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Στη Βουλή υπάρχουν 23 ανεξάρτητοι βουλευτές, από τους οποίους πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμπράξουν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων δίνουν την εικόνα κινούμενης άμμου, καθώς αρκετοί βουλευτές ζητούν να συγκροτηθεί άλλη κυβέρνηση, "ειδικού σκοπού", από αυτή τη Βουλή, χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο. Παρ' όλα αυτά Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να δεσμεύσουν τη χώρα με διαιώνιση του Μνημονίου, ως απαραίτητου συνοδευτικού όχι πλέον ενός "αναγκαστικού δανείου", αλλά μιας "προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης".

----------------

Λανγκάρντ σε Χαρδούβελη: Συνεχίστε το μνημόνιο

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε τις προσδοκίες της ελληνικής αντιπροσωπείας για αλλαγή πολιτικής και αμφισβήτησε το μετέωρο βήμα στις αγορές πριν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Στη συνάντηση που είχε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η ελληνική αντιπροσωπεία το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσινγκτον, σχετικά με το ζήτημα της συνέχισης –ή όχι– της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από την πλευρά των δανειστών, το ΔΝΤ ήταν σαφές: "Συνεχίστε τις μεταρυθμίσεις".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)