to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 28.11.2018

Διεθνή

Κυβέρνηση Μέι: -2% το πλήγμα στη βρετανική οικονομία από το Brexit με συμφωνία, -8% χωρίς

Η βρετανική κυβέρνηση ενέτεινε σήμερα τις προειδοποιήσεις για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ενώ το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στο οποίο αντιτίθενται πολλοί βουλευτές, θα ελαχιστοποιήσει το πλήγμα.


Η βρετανική κυβέρνηση ενέτεινε σήμερα τις προειδοποιήσεις για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ενώ το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στο οποίο αντιτίθενται πολλοί βουλευτές, θα ελαχιστοποιήσει το πλήγμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο σενάριο που βασίζεται στη συμφωνία την οποία πέτυχε η Μέι με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή, το μέγεθος της οικονομίας θα είναι κατά 2,1% μικρότερο σε 15 χρόνια απ’ ό,τι θα ήταν εάν η χώρα παρέμενε στο μπλοκ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το μέγεθος της οικονομίας θα είναι κατά 7,7% μικρότερο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.

Η εκτίμηση δεν προβλέπει αλλαγές στους κανόνες της μετανάστευσης, αλλά μόνο κάποια μη δασμολογικά εμπόδια.

Το πλήγμα στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερο – στο 9,3% - βάσει της υπόθεσης για μηδενική καθαρή μετανάστευση από την ΕΕ στο μέλλον.

Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέι πασχίζει να ξεπεράσει τις έντονες αντιδράσεις εντός του δικού της Συντηρητικού κόμματος αλλά και εντός άλλων πολιτικών κομμάτων στη συμφωνία που επικύρωσε με τους ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή.

Το μήνυμα της κυβέρνησης πιθανόν να απηχούν και οι προβλέψεις για την οικονομία που αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα σήμερα.

«Απαράδεκτο»

 

Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους πολίτες της Σκωτίας στο πολύ σημαντικό για την επαρχία θέμα της αλιείας.

Την παραμονή της επίσκεψης αυτής, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκοαλ Στέρτζον, επικεφαλής του αυτονομιστικού SNP, επέκρινε την συμφωνία στηριζόμενη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνησή της, σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία που κομίζει η Τερέζα Μέι θα κάνει τους Σκωτσέζους «φτωχότερους», ενώ την χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ, χρησιμοποίησε επίσης την έκφραση «απαράδεκτη» έπειτα από συνάντηση με την βρετανίδα πρωθυπουργό στο Μπέλφαστ. Απορρίπτοντας το ειδικό καθεστώς που επιφυλάσσει για την Βόρεια Ιρλανδία κάλεσε την Μέι «να αλλάξει κατεύθυνση».

Η Τερέζα Μέι και οι σύμμαχοί τους ελπίζουν ότι όταν οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ψηφοφορία θα φανούν λογικοί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο κοινοβούλιο για το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC radio 4 , πριν υπογραμμίσει ότι «είναι πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς ως προς τι υπάρχει συναίνεση».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Daily Mail, η οποία πέρασε με θεαματικό τρόπο από τον ευρωσκεπτικισμό στην μετριοπάθεια με την αλλαγή του διευθυντή της, μπορεί να ικανοποιήσει την Τερέζα Μέι: το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, έναντι του 19% που πιστεύει το αντίθετο.

Αλλά ταυτόχρονα, το 48% των ερωτηθέντων ζητά δεύτερο δημοψήφισμα (έναντι 34%). Μία λύση που έχει λάβει την απροσδόκητη υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετο.

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, δήλωσε χθες ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από την εφημερίδα The Guardian. Το στέλεχος των Εργατικών εξήγησε ότι προτιμά να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, παρά να διακινδυνεύσει μία έξοδο «χωρίς συμφωνία».

 

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)