to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ξαναμοιράζουν την ίδια πίτα στο ρεύμα

Η κυβέρνηση επιχειρώντας να κατευνάσει την κοινωνία παρουσιάζει ως "γενναίες" επιδοτήσεις το ξαναμοίρασμα των ίδιων πόρων για τις επιδοτήσεις Μαΐου - Ιουνίου


Ανακάτεμα των ίδιων πόρων για τις επιδοτήσεις του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου, καθώς και παροχή άγνωστων για κάθε νοικοκυριό, εφάπαξ συμπληρωματικών ποσών, που θα ξεκινούν από 18 ευρώ μέσω υπολογισμού - γρίφου από τις εταιρείες και... σχετικής πλατφόρμας, και “ψαλίδισμα” σε μικρομεσαίους - επιχειρήσεις, επικοινωνεί η κυβέρνηση Ν.Δ., ως “γενναίες” επιδοτήσεις για να κατευνάσει την κοινωνία.

Άλλωστε, στο... βαρύ πυροβολικό των επιδοτήσεων στο οικιακό ρεύμα, η ίδια η κυβέρνηση υπολογίζει για τον Μάιο συνολικό ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό του Απριλίου ήταν 218 εκατ...

Στην πραγματικότητα, γίνεται μια ανακατανομή και μια μικρή μείωση εντέλει, στο πλαίσιο συγκεκριμένων συνθηκών για τις οικιακές καταναλώσεις Μαΐου - Ιουνίου:

- Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (χονδρεμπορική) προηγούμενου μήνα, βάσει της οποίας βγαίνει η ρήτρα, από 272,68 ευρώ / Mwh τον Μάρτιο, για τις καταναλώσεις Απριλίου, διαμορφώνεται στα 246,60 ευρώ τον Απρίλιο και υπολογίζεται στα 240 ευρώ τον Μάιο, δηλαδή για τις καταναλώσεις Μαΐου - Ιουνίου. Επομένως, θα είναι χαμηλότερη και η ρήτρα.

- Η επιδότηση των 300 πρώτων κιλοβατώρων, που είναι το κοινό, συγκρίσιμο, στοιχείο μεταξύ “νέων” και προηγούμενων κρατικών επιδοτήσεων είναι μειωμένη για Μάιο - Ιούνιο: τον Απρίλιο ήταν 72 ευρώ / μήνα, ενώ τώρα γίνεται 54,75 ευρώ / μήνα.

- Ο Μάιος και τμήμα του Ιουνίου έχουν χαμηλότερες καταναλώσεις, καθώς τελείωσε η περίοδος θέρμανσης, ενώ συνήθως μετά τις 15-20 Ιουνίου αυξάνονται σταδιακά οι ανάγκες για ψύξη (κλιματισμός).

Εσωτερική αναδιανομή

Επομένως η κυβέρνηση τι ανακοίνωσε; Καταρχάς σπάει στα τρία η επιδότηση Μαΐου - Ιουνίου μόνο για τις κύριες κατοικίες ως εξής:

- 0-150 κιλοβατώρες: 205 ευρώ / μεγαβατώρα

- 151-300 κιλοβατώρες: 160 ευρώ / μεγαβατώρα

- 301 και πάνω: 100 ευρώ / μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση μετά τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, τόσο μικρότερη είναι η επίπτωση των επιδοτήσεων στο σύνολο της χρέωσης ρεύματος. Σύμφωνα και με παραδείγματα του ΥΠΕΝ: για 400 κιλοβατώρες η επιδότηση καλύπτει 51%, για 600 κιλοβατώρες 44% κοκ. Οπότε τα περί 80% και πλέον δεν ισχύουν.

Στις μη κύριες κατοικίες, σημαντικά λιγότερες και με πολύ χαμηλές καταναλώσεις, για όλη την κατανάλωση η επιδότηση είναι 100 ευρώ / μεγαβατώρα (10 λεπτά / κιλοβατώρα).

Σημειώνεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας μαζί με τη ρήτρα (π.χ. ΔΕΗ) υπολογίζεται για τον Μάιο κοντά στα 32 λεπτά / κιλοβατώρα...

Τα νοικοκυριά με Κοινωνικά Τιμολόγια (ΚΟΤ) επιδοτούνται για το τρέχον δίμηνο με 215 ευρώ / μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσής τους, έναντι 290 ευρώ / μεγαβατώρα, μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, του Απριλίου. Δηλαδή μειώνεται η βασική επιδότηση των 300 πρώτων κιλοβατώρων, ώστε να καλυφθεί η υπερβάλλουσα κατανάλωση.

“Ψαλίδισμα” για μικρομεσαίους - επιχειρήσεις

Σαφέστατη είναι πάντως η μείωση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος Μαΐου:

- Επιδότηση 120 ευρώ / μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, από 130 ευρώ / μεγαβατώρα τον Απρίλιο.

- Ισχύει και πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ / μεγαβατώρα για μικρές - μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35KVA και όλα τα αρτοποιεία. Σύνολο 170 ευρώ / μεγαβατώρα.

Η αντίστοιχη πρόσθετη επιδότηση Απριλίου ήταν 100 ευρώ, αλλά για παροχές έως 25 kVA, δηλαδή σύνολο 230 ευρώ / μεγαβατώρα.

Η διαφορά είναι ότι μειώνεται η συνολική επιδότηση, για να συμπεριλάβει άλλες 90.000 μικρομεσαίους (1.250.00 επαγγελματικές παροχές σήμερα, από 1.160.000 τον Απρίλιο).

Σημαντική είναι η μείωση για τα μη οικιακά τιμολόγια αερίου που ορίζεται για τον Μάιο στα 20 ευρώ / θερμική μεγαβατώρα, από 70 ευρώ τον Απρίλιο, +15 ευρώ (85 ευρώ / μεγαβατώρα συνολικά) για τη βιομηχανία.

Αντιθέτως, άνευ ιδιαίτερης αξίας είναι η μείωση της επιδότησης στο οικιακό αέριο, ύψους 20 ευρώ / θερμική μεγαβατώρα +20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ, δηλαδή 40 ευρώ συνολικά τον Μάιο (από 70 ευρώ τον Απρίλιο), καθώς η βασική τελική χρήση για 540.000 νοικοκυριά είναι η θέρμανση.

Εφάπαξ παροχή στο IBAN

Όσο για την άπαξ καταβολή, αναδρομικά, στον τραπεζικό λογαριασμό, για το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022, για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ / έτος, μάλλον πρόκειται για γρίφο, ενώ το όριο των 600 ευρώ για τους περισσότερους είναι άπιαστο... Μόνο το κόστος που υπολογίζεται, 280 εκατ. για 4,2 εκατ. καταναλωτές, δίνει το μέγεθος της κοροϊδίας.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις δεν θα υπολογίζονται βάσει των αντίστοιχων καταναλώσεων στο εξάμηνο, αλλά με βάση το πόσοι λογαριασμοί έχουν εκδοθεί την περίοδο αυτή! Δηλαδή αν κάποιος έχει λάβει π.χ. τρεις έναντι λογαριασμούς, χωρίς εκκαθάριση με ρήτρα, τι θα λάβει;

Στην περίπτωση που λαμβάνονται “ομαλά” λογαριασμοί, πώς θα υπολογίζεται η υπερβάλλουσα κατανάλωση, που δεν έχει επιδοτηθεί, δεδομένου ότι είναι εντελώς αδιαφανείς και θολές οι χρεώσεις της ρήτρας στους λογαριασμούς; Αυτό θα γίνει από τους προμηθευτές και κατόπιν θα υπολογιστεί και θα αποδοθεί το 60% της πρόσθετης επιβάρυνσης. Το υπόλοιπο;. Οι επιπλέον αυξήσεις πρέπει να είναι άνω των 30 ευρώ, δηλαδή η καταβολή θα εκκινεί από 18 ευρώ. Σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει κάποια στιγμή τον Ιούνιο.

ΣΚΡΕΚΑΣ

Κυβερνητική παραδοχή για αισχροκέρδεια στην αγορά
 

Οι «διευκρινίσεις» του Σκρέκα για δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με εφαρμογή νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι η αγορά λειτουργεί με βάση την αισχροκέρδεια

Με ερωτήματα και χωρίς να αποκαλύπτει επακριβώς το τελικό σχέδιο κάτω από την τρομακτική πολιτική και κοινωνική πίεση, σήμερα ψελλίζει η κυβέρνηση το αυτονόητο, δηλαδή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία άφησε να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, με κάθε λογής υπερκέρδη, από τον περασμένο Αύγουστο.

Όταν δε αρχίσει να υλοποιείται «ο νέος μηχανισμός», δηλαδή από τον Ιούλιο, θα έχουν περάσει τουλάχιστον έντεκα μήνες από την εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα, έχοντας πλήξει σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μετά τις θολές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ήρθαν οι «διευκρινίσεις» του υπουργού ΠΕΝ, που μιλά για δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με εφαρμογή νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, ώστε έτσι να αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας και τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά παραδέχεται, αλλά δεν ομολογεί ευθέως, η κυβέρνηση ότι η αγορά λειτουργεί με βάση την αισχροκέρδεια στην αγορά, με τα επακόλουθα ουρανοκατέβατα και άλλα κέρδη που καρπώθηκαν οι παραγωγοί και χρεώθηκαν μέσω της ρήτρας οι καταναλωτές.

Μάλιστα, o Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έτσι ανακτάται το σύνολο των «υπερεσόδων» των ηλεκτροπαραγωγών, μαζί και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται συνολικά σε 1,630 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μένει να ελεγχθεί.

Ανακαλύπτοντας την πραγματική τιμή

Γίνεται λόγος για αλλαγή στον τρόπο εκκαθάρισης της αγοράς, δηλαδή κάθε μονάδα θα αποζημιώνεται με βάση την «πραγματική τιμή», ήτοι το μεταβλητό της κόστος συν ένα εύλογο κέρδος και όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά των μονάδων φυσικού αερίου, όπως γίνεται σήμερα και για τις φθηνότερες τεχνολογίες.

Ο υπουργός έδωσε ως παράδειγμα το εξής: για τον Μάιο υπολογίζεται μέση οριακή τιμή συστήματος περίπου στα 240 ευρώ/μεγαβατώρα και εκτιμάται πως η πραγματική χονδρική τιμή, ανάλογα και με τη συμμετοχή των μονάδων, θα βρίσκεται στο φάσμα των 150 ευρώ, ήτοι περίπου 100 ευρώ κάτω από την οριακή τιμή συστήματος! Δηλαδή αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει ακόμα, και μάλιστα με τιμές ακόμα πιο υψηλές, χαρίζοντας τεράστια παντός είδους κέρδη στους παραγωγούς και ρήτρα στους καταναλωτές.

Συγχρόνως, θα δίνονται και επιδοτήσεις στη λιανική, αφού, όπως ανακοινώθηκε, θα προσαρμόζεται μηνιαία το ποσοστό επιδότησης στη λιανική ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Πάντως δεν αναφέρεται ακριβώς το μοντέλο που θα εφαρμοστεί, τα «έμμεσα πλαφόν» ή η διατίμηση που θα τεθούν, ούτε πόσο κοστίζουν ή πώς ακριβώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί ανά καύσιμο (νερά, ΑΠΕ, λιγνίτες, αέριο), πού τοποθετείται το εύλογο κέρδος ανά κατηγορία κ.τ.λ. Επίσης, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με εισαγωγές/εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν επηρεάζονται.

Μένει να περάσει η πρόταση από την κρίση της Κομισιόν, καθώς αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να της αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για τη νέα θεσμική παρέμβαση.

Ο Κ. Σκρέκας δήλωσε μάλιστα ότι ο νέος μηχανισμός θα ισχύσει για όλο το διάστημα της κρίσης, οπότε «από τη στιγμή που σταθεροποιούμε την τιμή χονδρικής και από την άλλη προσδιορίζουμε και το επίπεδο των τιμών λιανικής, θα προχωρήσουμε, με θεσμικό τρόπο (Υπουργική Απόφαση), σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, γιατί πια δεν χρειάζεται». Αυτό βέβαια δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της ρήτρας…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)